Biblia-kiállításKönyvritkaságok a plébánián — Józsa Zsuzsanna

2008. december 20., szombat, Közélet

Ötvenötféle, különböző nyelven kiadott Bibliát tekinthetünk meg a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában év végéig hétfőtől péntekig naponta 10—15 óráig. A könyvritkaságok egy része a makfalvi Kiss Károly református tiszteletes gyűjteményéből került a kiállításra (gyűjteményéből Brüsszelben is bemutattak), a másik része pedig Szabó Lajos c. kanonok gyűjteményéből való.

A nyáron a Székely Nemzeti Múzeumban a régi Szentírásokat láthatta a közönség, a mostani kiállítás hangsúlya a többnyelvűségre esik: az európai nyelvek mellett olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a marathi, kirundi, bulu, lingala, juruba, kiluba, k’ekila, amhara, hausza, zulu, szauheli, hindi, indonéz nyelvű Biblia. Igen értékes a német jeruzsálemi Biblia, a Sík Sándor fordításában megjelent Zsoltáros könyv, de van kisujjnyi méretű, angol nyelvű, meg az idén kiadott, nagy formátumú, flamand nyelvű képes Biblia. Érdekes a cigány—magyar Újszövetség (Farkas Zoltán fordításában), a legrégebbi az 1851-ben kiadott, gazdagon illusztrált pesti Biblia.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 520
szavazógép
2008-12-20: Kovakő - diákmelléklet - x:

Megmozdult a diákság Kovásznán

November 27-én alakult meg Kovásznán az első ifjúsági szervezet, a Fikosz (Fiatalok Kovásznáért Szervezet).
2008-12-20: Közélet - x:

Az utolsó pénzosztás — Váry O. Péter

A már leköszönő kabinet utolsó intézkedéseinek egyike lehetett a kormányhatározat, mellyel Bukarestből 300 000 lejt utaltak a sepsiszentgyörgyi középiskolai campus építkezési munkálataira.