Hegyvidéki beruházási programNagyon kevesen pályáztak

2022. december 6., kedd, Gazdakör

Közel 220 millió lej állt a hegyvidékiek rendelkezésére három beruházási program keretében, melyre november 29-ig lehetett pályázni. A programot lebonyolító hegyvidéki ügynökség összesítése szerint nagyon kevesen pályáztak, sok pénz megmaradt, s még nem tudni, mi történik a továbbiakban.

A mezőgazdasági minisztérium három beruházási programot indított a hegyvidék számára saját költségvetéséből. Tejbegyűjtők, tejfeldolgozók, esztenák létesítésére, valamint erdei gyümölcsök, gomba, gyógy- és fűszernövények begyűjtésére és elsődleges feldolgozására szolgáló létesítmények (raktárak stb.) kialakítására lehetett pályázni. Az önrészt is megkövetelő programokra november 29-ig lehetett pályázni, a támogatási összegeket pedig jövő év végéig fizetik ki. A lebonyolításért felelős hatóság a Hegyvidék Országos Ügynöksége, melynek Háromszéken két irodája is működik.

A pályázható összeg megoszlása a következő volt: esztenák létesítésére 34,6 millió lej, tejbegyűjtők és feldolgozók létesítésére 92 millió lej, gomba- és gyógynövénybegyűjtők létesítésére 93 millió lej állt rendelkezésre.

A hegyvidéki ügynökség összesített adatai szerint aránylag kevés pályázatot nyújtottak be a november 29-i határidő lejártáig. Hegyvidéki esztenák létesítésére 17 pályázatot tettek le, 2,51 millió lej értékben, tehát megmaradt 32,1 millió lej. Tejbegyűjtők és tejfeldolgozók létesítésére 79 pályázat érkezett be az ügynökséghez, 30,7 millió lej értékben, a pályázható összeg kétharmada, 61,3 millió lej elköltetlen maradt. A legtöbb pályázatot a gomba- és gyógynövénybegyűjtők létesítésénél tették le, 102 pályázattal 42,9 millió lejt igényeltek. A pályázható összeg több mint fele, 50,1 millió lej azonban itt is megmaradt.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy esetleg lesz-e határidő-hosszabbítás vagy újabb kiírás a fennmaradt összegekre. Érdeklődésünk nyomán Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkártól azt az információt kaptuk, hogy próbálják meghosszabbítani a pályázatletevési határidőt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2022-12-06: Gazdakör - Incze Péter:

Kártérítési alap a gazdák hozzájárulásával

Petre Daea agrárminiszter bejelentette, a minisztériumban eldöntötték, hogy a gazdák pénzbeli hozzájárulásával kártérítési alapot hoznak létre, melyből a kárt szenvedett gazdálkodókat támogatnák. Elhatározták, hogy a 2023 és 2027 közötti időszakban a gazdáknak járó közvetlen kifizetések 3 százalékát visszatartják a kártérítési alap képezésére, melybe emellett uniós vidékfejlesztési és hazai költségvetésből származó összegeket is utalnak.
2022-12-06: Gazdakör - :

Kifizették az előlegeket

Az APIA bejelentette, hogy november végéig kifizette a támogatási előlegeket a növénytermesztésben és az állattenyésztésben érdekelt gazdálkodóknak.