Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Régi-új utakon a szövetség — Farcádi Botond

2008. december 23., kedd, Máról holnapra

Új helyzetbe került az RMDSZ azzal, hogy tizenkét év után ellenzékbe szorult, s bár ennek örülni semmiképpen nem lehet, a Szövetségi Képviselők Tanácsának hét végi ülése mégiscsak jelez egy olyasfajta szemléletváltást, amely a jelenlegi helyzetben talán az egyetlen járható útra terelné a szövetséget.

Az RMDSZ-vezetők által megfogalmazott irányelvek, tennivalók ugyanis — az érdekvédelmi jelleg megerősítése, szorosabb kapcsolat kiépítése a civil társadalommal és az egyházzal, a kivívott kisebbségi jogok megvédése — véget vethetnek az elmúlt időben erőteljesen érzékelhető pártosodási tendenciának, amely minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy egyre kevesebb választót tudott megszólítani. A hét végi SZKT abban is eltért a korábbiaktól, hogy valamelyest fórum jelleget öltött, s bár érdemi kérdésekben kevésbé alakult ki vita, véleménykülönbségek, nézetütköztetések is jellemezték az ülést.

Mindezek ellenére mégsem bizakodhatunk az RMDSZ-es összejövetel után. Azért nem, mert hiányzott az újrakezdéshez nélkülözhetetlen őszinte számvetés, a felelősség vállalása, a tévedések beismerése. Ehelyett volt hamisan csengő óda a választási győzelemről, vádaskodás, székelyföldi—partiumi vita, felszínre kerültek a megyei szervezetekben tapasztalható nézetkülönbségek. Azért sem hihetünk a szövetség újjászületésében, mert ugyanazok a személyek vezetik a szervezetet immár évek óta, és mert az RMDSZ csúcsvezetése ugyanaz maradt. Végül pedig azért nem örülhetünk az SZKT-n elhangzottaknak, mert jóllehet, a magyar szervezetek közötti együttműködés kulcsfontosságú lenne ebben az időszakban, a jelek szerint Markó Béláék továbbra is elutasítják a nyitást az RMDSZ-szel elégedetlenek felé. Erre utal legalábbis, hogy a szövetségi elnök ismét élesen bírálta Tőkés Lászlót, amiért a püspök kritizálni merészelte az RMDSZ magatartását.

Márpedig a szövetség jó útra való (vissza)terelése elképzelhetetlen a jelenleg tapasztalható egypártrendszeres beidegződések mellett, melyek következménye a kizárásos politizálás, a másképp gondolkodók büntetése, a magyar—magyar együttműködés elmaradása. Ha ezektől a beidegződésektől megszabadul az RMDSZ, elmondhatjuk, megérte ellenzékbe kerülnie.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2008-12-23: Közélet - x:

Zene a mennyország kapujából — Fekete Réka

Kétszázhatvan évvel ezelőtt Dublinban mutatták be az egyetemes zeneirodalom mindeddig legtöbbet játszott oratóriumát, Georg Friedrich Händel Messiását. Azóta Angliában és a világ nagy koncerttermeiben felállva hallgatja végig a közönség a második részt befejező Halleluja-kórust, amelyről maga a zeneszerző azt mondta: ,,Azt hiszem, a mennyországot látom, és benne magát a nagy Istent."
2008-12-23: Közélet - x:

Együttműködést ajánlanak — Farkas Réka

Az MPP háromszéki szervezete nem éli meg tragédiaként, hogy az RMDSZ nem lesz tagja az új kormánynak, úgy értékeli, a tizenkét éves, általuk sikertörténetnek nevezett időszak után a nemzet érdekében kamatoztathatják hatékonyan tevékenységüket — fejtette ki Gazda Zoltán.