Az elesettek érdekében — Hecser László

2008. december 23., kedd, Közélet

A házibeteg-gondozást Baróton és a közigazgatásilag hozzá tartozó falvakban megoldó szolgáltatás februártól indul. Azzal egy időben a megyében unikumnak számító szociális mosodát is üzembe helyeznek. A Diakonia Keresztyén Alapítványtól Tóth Anna sepsiszentgyörgyi programvezető és a baróti polgármesteri hivataltól Nagy István polgármester mutatta be a Román Szociális Fejlesztési Alap által támogatott projektet.

Tóth Anna elmondása szerint a program közel esztendővel hamarabb is elkezdődhetett volna, de előbb a kormány halasztgató politikája akadályozta a megnyert pályázati pénzek lehívását, majd a választási kampány elmérgesedése veszélyeztette a partnerségi kapcsolatot. A programról szólva kifejtette: a fejlesztési alap 30 500 dollárt szán az első hat hónap költségeinek fedezésére, a második fél évben pedig a polgármesteri hivatal 11 500 és az alapítvány 3800 dollárral járul hozzá a szolgáltatás fenntartásához. Az alapítvány munkatársai mintegy negyven időst vagy magatehetetlen személyt látnak el folyamatosan — huszonnégyen jelzőrendszert is kapnak —, további százan pedig időszakos ellátásban részesülnek.

Nagy István meggyőződése, hogy a program eléri célját, s az idős korosztály életének minőségét jelentősen javítani fogja. Bár, mint mondotta, a város nehéz pénzügyi év elé néz, ezt a szolgáltatást — ha kell, erején felül is — Barót városának fenn kell tartania.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2008-12-23: Közélet - x:

A székellyé lett üvegművész — Váry O. Péter

Törékeny haszontalanságok — egy üvegművész emlékére — szólott a Székely Nemzeti Múzeum tegnap délután megnyílott kiállításának hívogató címe. S a szép számban érkező látogató, aki arra számított, csupán üvegtárgyak gyönyörködésében leli örömét, nagyot nézhetett.
2008-12-23: Közélet - x:

Ötvenöt éves az állami levéltár helyi fiókja — Szekeres Attila

Ioan Selejan püspök megáldotta az intézményt
Megújult belsővel várta a látogatókat, vendégeket az állami levéltár megyei fiókja pénteken, amikor — kissé megkésve ugyan — fennállásának 55. évfordulója alkalmából tartottak tudományos üléssel egybekötött ünnepséget.