Petőfi-szobor-állítás SepsiszentgyörgyönVetró András: Nem volt helyes lépés engedni az utca nyomásának

2023. január 4., szerda, Közélet

Mint ismert, a közvélemény nyomására Sepsiszentgyörgy önkormányzata decemberben új, módosított pályázatot írt ki Petőfi Sándor köztéri szobrának elkészítésére. Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész, a korábbi pályaműveket értékelő szakmai testület tagja ennek kapcsán lapunknak elmondta: e döntéssel a szakmai zsűri hitelét vesztette, hiszen semmissé nyilvánították az általuk kihirdetett eredményt, a közvéleményt pedig döntőbírói pozícióba emelték. Nézete szerint e kérdésben nem kellett volna engedni az utca nyomásának.

  • Vetró András szobrászművész. A szerző felvétele
    Vetró András szobrászművész. A szerző felvétele

A korábbi pályázatra beérkezett hat pályamunka közül a szakmai zsűri – melynek tagja két, országos szinten is ismert és elismert szobrászművész, Bocskay Vince és Vetró András, két tekintélyes művészettörténész, Jánó Mihály és Bordás Beáta, valamint Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok volt – a kolozsvári Gergely Zoltán pályaművét ítélte a legjobbnak.

Megkeresésünkre Vetró András kézdivásárhelyi szobrász, zsűritag a nyertes pályamű kapcsán elmondta: nemzeti költőnk, Petőfi Sándor mára emblematikussá váló alakját újszerűen megmintázni komoly próbatételt jelent, ami megítélése szerint Gergely Zoltánnak sikerült, kevés eszközzel, magyarázó narratív elemeket nélkülözve, egyszóval „mankó” nélkül, a pályázati kiírásnak megfelelően tervezte meg a költő szobrát. Mint fogalmazott, meglepő módon az eredményhirdetés után a közvélemény, elsősorban sepsiszentgyörgyi lakosok a közösségi médiában elégedetlenségüknek adtak hangot a kiválasztott pályamunkával kapcsolatosan, mire az önkormányzat újabb pályázat meghirdetéséről bocsátott ki sajtóközleményt. Ebben azt írták, hogy Petőfi Sándor alakja, szimbolisztikája ma is meghatározó erejű, rendkívüli helyet foglal el a lakosság szívében a róla kialakított kép, ezért az önkormányzat figyelembe veszi a közvélemény álláspontját, a lakosság által megfogalmazott elvárásokat és egy módosított pályázat kiírásáról döntött a szobor megvalósítása érdekében.

Ezzel a döntéssel a szakmai zsűri hitelét vesztette, hiszen semmissé nyilvánították az általuk kihirdetett eredményt, a közvéleményt pedig döntőbírói pozícióba emelték, amikor a szakmai vélemény figyelembe vétele lett volna a legfontosabb – vélekedik Vetró András, aki azt is elmondta, hogy a szoborügy kapcsán eszébe jutott, hogy miért is ítélték neki a Háromszék Kultúrájáért Díjat. A díszoklevélben az áll, hogy a nép vizuális értékrendjének felemeléséért kapta az elismerést. Alkotó emberként igyekszik ezt a nívót magasabbra emelni – hangsúlyozza a kézdivásárhelyi szobrászművész, aki azt is elmondta, nem akar megsérteni senkit, de egy művész nem ereszkedhet le azok szintjére, akik nem próbálnak az alkotáshoz közeledni, mert akkor a művész nem tud nevelni.

„Apámat, Vetró Artúrt idézném, aki a vázlatról így írt: a vázlat még nem egy véges mű, csak egy ígéret. A népnek akkor van joga beleszólni, hogy ha a vázlat mellett a végső művet is látja, de nem döntheti el, hogy az a mű milyen legyen. A művésznek van egy szabadsága, amiből ő nem enged”. „Nem volt helyes lépés engedni az utca nyomásának és új pályázatot kiírni. Emlékszem, amikor Harmath István Sárkánya készült, kitették a kirakatba annak gipszváltozatát, hogy a nép is szavazhasson, de nem az volt a döntő” – érvelt Vetró, aki azt is elmondta, hogy nem kíván tagja lenni az új elbíráló bizottságnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2023-01-04: Közélet - :

Petőfi előtt tiszteleg Háromszék

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából 2023-ra emlékévet hirdetett Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi irodája, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum. A nemzeti költőnk hagyatéka, élete és munkássága köré szervezett rendezvénysorozat Petőfi születésének napján, január 1-jén kezdődik, és halálának évfordulóján, július 31-én zárul.
2023-01-04: Közélet - Bartos Lóránt:

Jól halad a Székely Katonanevelde felújítása (Kézdivásárhely)

A nyílászárók beszerelésével biztosított a téli munkafront a Székely Katonanevelde épületénél, így a Conico Rt. munkásai jó ütemben tudnak dolgozni a neoklasszicista stílusban épített ingatlan felújításán.