Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Farcádi Botond

2008. december 24., szerda, Belföld
Böcskei László az új váradi püspök

XVI. Benedek pápa Böcskei László pápai prelátust, temesvári megyés általános helynököt nevezte ki püspöknek a nagyváradi egyházmegye élére Tempfli József helyére, aki 2006-ban, 45 éves korában mondott le a püspöki hivatal vezetéséről, de tegnapig még ő látta el a püspöki teendőket. Böcskei püspökké szentelését március 7-re tervezik. Az új váradi püspök 1965-ben született a Temes megyei Gátalján, tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte, 1990-ben szentelték pappá, 2003. január 15-én II. János Pál pápa a prelátusi címet adományozta neki.

Drasztikus bércsökkentés

Drasztikus bércsökkentést jelentett be tegnap Emil Boc miniszterelnök a kormány első ülése után. A kabinet ugyanis felső határt szabott az állami ügynökségek és vállalatok igazgatóinak fizetése esetében. A kormányügynökségek, állami vállalatok vezetői — akik eddig akár 28 000 lejt is megkerestek havonta — a következőkben legfeljebb egy államtitkári bérnek megfelelő összeget kaphatnak, azaz 4800 lejt. Az állami vállalatok igazgatótanácsaiba kinevezett személyek az igazgatói fizetés egy százalékát kapják majd az eddigi húsz százalék helyett. A megyei, illetve a városi tanácsok alárendeltségébe tartozó decentralizált intézmények esetében is felső határt szabtak a fizetéseknek. Ezen intézményvezetők bére nem haladhatja meg a tanácselnök, illetve az alpolgármester fizetését. A rendelet értelmében a megszabott felső határ a kézbe kapott pénzre vonatkozik, azaz nem lehet majd pótolni a jövedelmet különféle pótlékokkal és más juttatásokkal.

Menesztett igazgatók

Miniszteri mandátuma első napján, tegnap 24 igazgatót menesztett Radu Berceanu szállításügyi tárcavezető. A minisztérium felügyelete alá tartozó vállalatok vezetőinek menesztését Berceanu a magas fizetésekkel indokolta. A 24 vállalati igazgató havi fizetése összesen 105 000 euró, és ehhez még hozzáadódik azoknak a bérpótléka, akik igazgatótanácsi tagok. A havi összeg így 350 000 euróra rúg — mondta Berceanu. A tárcavezető által bemutatott adatok szerint Liviu Bobarnak, a Román Vasúttársaság teherszállítással foglalkozó ágazata vezérigazgatójának, illetve Alexandru Noapteşnak, a személyszállító ágazat igazgatójának fejenként 18 750 lejes havi fizetése van.

Januárban döntenek az adóról

Nicolae Nemirschi új környezetvédelmi miniszter szerint nem tartható a Tăriceanu-kormány által decemberben elfogadott rendelet, amelyben a régi autók esetében háromszorosára növelték a környezetvédelmi adót. Hangsúlyozta azonban: Emil Boc kormányfővel abban állapodtak meg, hogy az adó sorsáról januárban döntenek. Az új tárcavezető elmondta még: a költségvetés függvényében folytatja a roncsautó-programot.

Vádat emeltek Păcuraru ellen

Kenőpénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vádat emelt Paul Păcuraru, a Tăriceanu-kormány volt munkaügyi minisztere ellen. Ugyanebben az ügyben megvesztegetés vádjával feljelentették Ilie Morega Gorj megyei liberális tanácselnököt, valamint az energetikai társaság igazgatótanácsának több tagját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2008-12-24: Belföld - x:

Hírsaláta

DRÁGULÁSOKKAL KEZDŐDIK AZ ÚJÉV. Körülbelül egy lejjel lesz drágább a szeszes ital, 20 banival a cigaretta és 10―12 banival kell többet fizetni az üzemanyagért, mert megemelik januártól a luxusadót. Jövőben egyes helységekben nőnek a helyi adók és illetékek, néhol a víz-, csatornadíjak is, és az euró árának emelkedése miatt drágulni fognak az importból származó élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek. (Realitatea)
2008-12-24: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

Népirtással vádolják egymást
Az orosz főügyészség szerint Grúzia népirtást követett el Dél-Oszétiában az augusztusi orosz—grúz háború idején. Alekszandr Basztrikin, a főügyészség vizsgálóbizottságának elnöke kijelentette moszkvai sajtókonferenciáján: Oroszországnak bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy tudatos és előre megtervezett népirtást hajtottak végre az oszét nép mint etnikum ellen, és ez felveti a grúz vezetők felelősségét. Grúzia ugyancsak népirtással vádolja az oroszokat és az oszéteket; Tbiliszi szerint etnikai tisztogatást hajtottak végre Dél-Oszétiában és Grúzia másik szakadár tartományában, Abháziában az ott élő grúzok ellen.