Belföldi hírek — Farcádi Botond

2008. december 24., szerda, Belföld
Böcskei László az új váradi püspök

XVI. Benedek pápa Böcskei László pápai prelátust, temesvári megyés általános helynököt nevezte ki püspöknek a nagyváradi egyházmegye élére Tempfli József helyére, aki 2006-ban, 45 éves korában mondott le a püspöki hivatal vezetéséről, de tegnapig még ő látta el a püspöki teendőket. Böcskei püspökké szentelését március 7-re tervezik. Az új váradi püspök 1965-ben született a Temes megyei Gátalján, tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte, 1990-ben szentelték pappá, 2003. január 15-én II. János Pál pápa a prelátusi címet adományozta neki.

Drasztikus bércsökkentés

Drasztikus bércsökkentést jelentett be tegnap Emil Boc miniszterelnök a kormány első ülése után. A kabinet ugyanis felső határt szabott az állami ügynökségek és vállalatok igazgatóinak fizetése esetében. A kormányügynökségek, állami vállalatok vezetői — akik eddig akár 28 000 lejt is megkerestek havonta — a következőkben legfeljebb egy államtitkári bérnek megfelelő összeget kaphatnak, azaz 4800 lejt. Az állami vállalatok igazgatótanácsaiba kinevezett személyek az igazgatói fizetés egy százalékát kapják majd az eddigi húsz százalék helyett. A megyei, illetve a városi tanácsok alárendeltségébe tartozó decentralizált intézmények esetében is felső határt szabtak a fizetéseknek. Ezen intézményvezetők bére nem haladhatja meg a tanácselnök, illetve az alpolgármester fizetését. A rendelet értelmében a megszabott felső határ a kézbe kapott pénzre vonatkozik, azaz nem lehet majd pótolni a jövedelmet különféle pótlékokkal és más juttatásokkal.

Menesztett igazgatók

Miniszteri mandátuma első napján, tegnap 24 igazgatót menesztett Radu Berceanu szállításügyi tárcavezető. A minisztérium felügyelete alá tartozó vállalatok vezetőinek menesztését Berceanu a magas fizetésekkel indokolta. A 24 vállalati igazgató havi fizetése összesen 105 000 euró, és ehhez még hozzáadódik azoknak a bérpótléka, akik igazgatótanácsi tagok. A havi összeg így 350 000 euróra rúg — mondta Berceanu. A tárcavezető által bemutatott adatok szerint Liviu Bobarnak, a Román Vasúttársaság teherszállítással foglalkozó ágazata vezérigazgatójának, illetve Alexandru Noapteşnak, a személyszállító ágazat igazgatójának fejenként 18 750 lejes havi fizetése van.

Januárban döntenek az adóról

Nicolae Nemirschi új környezetvédelmi miniszter szerint nem tartható a Tăriceanu-kormány által decemberben elfogadott rendelet, amelyben a régi autók esetében háromszorosára növelték a környezetvédelmi adót. Hangsúlyozta azonban: Emil Boc kormányfővel abban állapodtak meg, hogy az adó sorsáról januárban döntenek. Az új tárcavezető elmondta még: a költségvetés függvényében folytatja a roncsautó-programot.

Vádat emeltek Păcuraru ellen

Kenőpénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vádat emelt Paul Păcuraru, a Tăriceanu-kormány volt munkaügyi minisztere ellen. Ugyanebben az ügyben megvesztegetés vádjával feljelentették Ilie Morega Gorj megyei liberális tanácselnököt, valamint az energetikai társaság igazgatótanácsának több tagját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 488
szavazógép
2008-12-24: Belföld - x:

Hírsaláta

DRÁGULÁSOKKAL KEZDŐDIK AZ ÚJÉV. Körülbelül egy lejjel lesz drágább a szeszes ital, 20 banival a cigaretta és 10―12 banival kell többet fizetni az üzemanyagért, mert megemelik januártól a luxusadót. Jövőben egyes helységekben nőnek a helyi adók és illetékek, néhol a víz-, csatornadíjak is, és az euró árának emelkedése miatt drágulni fognak az importból származó élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek. (Realitatea)
2008-12-24: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

Népirtással vádolják egymást
Az orosz főügyészség szerint Grúzia népirtást követett el Dél-Oszétiában az augusztusi orosz—grúz háború idején. Alekszandr Basztrikin, a főügyészség vizsgálóbizottságának elnöke kijelentette moszkvai sajtókonferenciáján: Oroszországnak bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy tudatos és előre megtervezett népirtást hajtottak végre az oszét nép mint etnikum ellen, és ez felveti a grúz vezetők felelősségét. Grúzia ugyancsak népirtással vádolja az oroszokat és az oszéteket; Tbiliszi szerint etnikai tisztogatást hajtottak végre Dél-Oszétiában és Grúzia másik szakadár tartományában, Abháziában az ott élő grúzok ellen.