Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2008. december 30., kedd, Belföld
Gyermeknevelési pótlék

A költségvetés elfogadása után, a kiutalt összegek függvé­nyében szabják majd meg a gyermeknevelési pótlék értékének legfelsőbb határát — jelentette ki Marian Sârbu munkaügyi miniszter tegnap, aki úgy véli, a nagyon nagy jövedelműek esetében felső határt kell szabni. Traian Băsescu államfő még októberben jelentette be, hogy aláírta azt a jogszabályt, amely értelmében a gyermeknevelési szabadságon levő anyák bérük 85 százalékára jogosultak, az összeg pedig nem lehet kevesebb, mint 600 lej, amely egyenlő a jelenlegi juttatás értékével.

Parlamenti meghallgatásán Marian Sârbu munkaügyi miniszter kilátásba helyezte a törvény módosítását, hozzátéve, először is tisztában kell lenni azzal, hogy milyen mértékben fedezhetőek az emelés költségei. Mint elmondta, a törvény módosítása értelmében a juttatásokat az anyák bérezése alapján létrehozott csoportokra osztanák. Egy másik lehetőség a juttatások korlátozása lenne legfeljebb három országos átlagbér szintjére. 2003 áprilisában a Năstase-kormány, amelynek Ilie Sârbu is tagja volt, 4,2 millió régi lejre szabta meg a gyermeknevelési juttatás felső határát, amely egyenlő volt az akkori országos átlagbérrel, függetlenül a gyermeknevelési szabadságra vonuló szülő fizetésétől.

Geoană törvényt módosítana

Mircea Geoană tegnap Craiován bejelentette, hogy sürgősségi kormányrendelettel módosítják a Legfelsőbb Védelmi Tanács működését szabályozó törvényt, hogy a felsőház elnöke is alelnöke lehessen a testületnek. A szenátus elnöke szerint ez lehetséges és szükséges lépés, a készülő rendeletet a parlament később jóváhagyja. A Legfelsőbb Védelmi Tanács a védelmi és állambiztonsági feladatok koordinálásával megbízott autonóm testület, amelynek elnöke az államfő, alelnöke pedig a kormányfő, tagjai szakminiszterek és az információs szolgálatok elnökei.

Elhalasztott támogatás

Néhány héttel elhalasztották a Zöld ház elnevezésű program elindítását — jelentette be tegnap Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter. A program révén az állam a lakóházaknak a zöldenergiát termelő rendszerekkel való felszerelését támogatja. A miniszter a határozatot azzal magyarázta, hogy késik a rendszerek beszerelésével foglalkozó cégek akkreditálási kérésének elemzése. Nemirschi kifejtette, körülbelül ötezer ilyen kérést kaptak, 1954 cég csatolta a kért dokumentumokat is. Tegnapig csupán 359 céget vizsgáltak meg és akkreditáltak. ,,A program a cégek végleges számától függ, ezért nem tudjuk elindítani, amíg nem tudjuk pontosan, hány vállalat kapja meg az akkreditálást" — mondta Nemirschi, aki szerint a halasztás másik oka az, hogy a pénzügyminisztérium még nem hagyta jóvá a tárca költségvetését, annak ellenére, hogy a programhoz szükséges alapok rendelkezésre állnak. A cégek végleges listáját január 15-én teszik közzé. A Zöld ház program összértéke 520 millió lej.

Több ünnepnap

Módosították a munkatörvénykönyvet: jövőben három szabadnappal kapnak többet a munkavállalók. Szabad lesz augusztus 15., Nagyboldogasszony napja, valamint a pünkösd és másodnapja. Nagyboldogasszony napját az államfő javaslatára munkamentesítették, mivel Băsescu arra hivatkozott, hogy másik tíz európai országban sem dolgoznak ezen a napon. Jövőtől hivatalosan tizenegy napon szünetel a munka: január 1―2., húsvét és másodnapja, május 1., pünkösd és másodnapja, augusztus 15., Nagyboldogasszony napja, december 1. (nemzeti ünnep), karácsony és másodnapja.

Családi gyilkosság

Leszúrta négy évvel nagyobb nővérét egy négyéves kisfiú a Bihar megyei Kér településen — jelentette be tegnap Dorel Moţiu ügyész, a Bihar Megyei Törvényszék Ügyészségének szóvivője. Hozzátette, a gyermek azért ölte meg nővérét, mert az nem akart odaadni neki egy táskát. A kislányt a nagyváradi megyei kórházban műtötték meg, ám a műtőasztalon meghalt. A szerencsétlenség helyszínére érkező SMURD rohammentő-szolgálat szerint stabilizálták a kislány állapotát, és amikor átadták a nagyváradi városi kórház sürgősségi eseteket fogadó osztályának, a gyermek már nem volt életveszélyben. Hadrian Borcea, a SMURD Bihar megyei fiókjának vezetője szerint azonban a kislányt négy órán át tartották a városi kórházban, és csak miután állapota rosszabbra fordult, vitték át a megyei kórházba, hogy megműtsék. Az ügyészség tegnap orvosi törvényszéki vizsgálatot rendelt el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2008-12-30: Belföld - x:

Hírsaláta

ÚJ SEPRŰ MÁSKÉNT SEPER. Radu Berceanu szállításügyi miniszter bejelentette, tárcája lemond tizenkét gyorsforgalmi út építéséről, ezek helyett autópályákat alakítanak ki. Hozzátette, az előző miniszter által tervezett, Craiovát Piteşti-tel összekötő gyorsút helyett autópálya épül, amelyet a Piteşti―Bukarest autópályához csatlakoztatnak. (Hotnews)
2008-12-30: Közélet - x:

Tömeg az üzletekben — Farkas Réka

Karácsony előttihez hasonló nyüzsgést tapasztalhattunk tegnap Sepsiszentgyörgy központjában. Rengeteg autó, ismét rendőr irányítja (bonyolítja) a forgalmat, és lépni is alig lehet a gyalogosoktól. Úgy tűnik, a karácsony nem ürítette ki a pénztárcákat, és válság ide vagy oda, egyelőre nem látszik csappanni a vásárlási kedv sem. Pedig a sepsiszentgyörgyi kereskedők nem kényeztetnek árengedményekkel, a helyi cégek egyikénél sem találkoztunk vásárlásra buzdító kedvezményekkel.