LabdarúgásMásodszor is halasztottak, jövő szerdán döntenek

2023. február 9., csütörtök, Sport

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottságának a múlt heti halasztást követően tegnap kellett volna döntést hoznia a Sepsi OSK–FC U Craiova mérkőzés ügyében, azonban másodszor sem született ítélet. A tegnapi ülés közel három órát tartott, a székelyföldi klubot Kertész Dávid alelnök, míg a craiovai egyesületet Dan Idita ügyvéd képviselte. Az olténiai csapat péntekig kért időt, hogy még leadhasson egy állásfoglalást, így csak jövő szerdán dől el a mérkőzés sorsa. Az esetet a játékvezető, Andrei Chivulete és a megfigyelő, Octavian Goga jelentése alapján vizsgálják.

  • Fotó: Tókos Csaba
    Fotó: Tókos Csaba

Mint ismert, a január 29-én rendezett, Sepsi OSK–FC U Craiova élvonalbeli mérkőzést az olténiai szurkolók magyarellenes rigmusai miatt Andrei Chivulete játékvezető a 26. percben lefújta, miután előbb hangosbemondó segítségével többször is figyelmeztette az ultrákat, majd félbeszakította a találkozót. A történtek után a közösségi médiában a craiovai ultrák is hangot adtak véleményüknek. A Peluza Sud nem tartja magát bűnösnek, sőt, jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy „megvédje a hazát”, akár ennél „drasztikusabb megoldásokhoz” is folyamodhat.

Az FC U Craiova vezetősége múlt héten úgy döntött, hogy meghatározatlan ideig zárt kapuk mögött játssza hazai mérkőzéseit. Az olténiai klub korábban közleményben úgy fogalmazott, a szurkolók egy részének sepsiszentgyörgyi viselkedése óriási károkat okozott, és fennáll az a veszély, hogy ezek a megnyilvánulások megismétlődnek.

A botrányt kiváltó craiovai huligánokat támogatta a Dinamo-drukker Cătălin Hîldan szurkolói csoportosulás, amely megjegyezte, hogy korábban a sepsiszentgyörgyi szurkolók ellenségesen viselkedtek a románokkal és a nemzeti himnusszal szemben. A román ultrák a múlt héten online petíciót indítottak, hogy zárják ki a háromszéki klubot minden romániai versenysorozatból, mivel „egy etnikai szempontok alapján létrehozott és közvetve a magyar állam által támogatott csapat, amelynek egyetlen célja, hogy életben tartsa a magyar irredentizmus lángját”.

A sepsiszentgyörgyi esetet követően egy héttel később, február 5-én a háromszéki csapat és a több mint 50 fős szurkolótábora a Mioveni elleni mérkőzés után is idegengyűlölettel szembesült, ugyanis amíg a székely himnuszt énekelték, az Argeș megyei együttes néhány, stadionból kifelé tartó drukkere a középső ujját mutogatva szidalmazta a magyarokat. (miska)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-02-09: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
FOTÓSNÉGYES. Darvas Rezső, Borviz Attila, Pataki Hajnal és Csóti Béla közös kiállítása február 10-én 18 órakor nyílik meg Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. A belépés díjtalan.
2023-02-09: Sport - :

Román–spanyol mérkőzés a Sepsi Arénában (Női kosárlabda, Eb-selejtező)

Neves vendége lesz ma 18 órától a megyeszékhelyi Sepsi Arénának, a négyszeres Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Spanyolország itt játssza Románia elleni soros női kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőjét. A házigazda román válogatottba egy kézdivásárhelyi és három sepsiszentgyörgyi kosárlabdázó is behívót kapott.