A múlt hétÚjévi hiedelmek — Kuti János

2009. január 6., kedd, Közélet

A múlt év vége a szilveszteri és újévi hiedelmek jegyében telt el. Bár sokan tévedhetnek, akik mindenféle jelekből a jövendőt szeretnék megjósolni. Azok is, akik azt hitték, hogy most jön az új kormány, és az minden ígéretét teljesíti. Hát az egyszerű földi halandó is hányszor tesz nagy ígéreteket másoknak és saját magának újévkor, aztán képtelen betartani? Ezek megszegéséért általában szintén a körülmények a vétkesek.

Esetleg más a hibás. Az új kormány eljött, de a Kánaán bizonytalan időre elmarad. Kissé késve jelentették be azt, amit már mindenki tudott. Hogy Amerikában kitört a válság, hozzánk meg betört. Most azt mondják, nem tehetnek róla, hogy nem tudják kézben tartani a világgazdasági eseményeket. Emiatt a kormány ígéreteit nem tudja betartani. Elnökünk, Băsescu megmondta, minden erejével támogatja az új kormányt az ígéretek be nem tartásában. Mert ilyen nehéz időben is lehet számítani rá. Az elnök ismeri azt a népi hiedelmet, hogy ha szilveszter éjszakáján valamit a kezedbe veszel, az az egész újévet meghatározza. Legjobb ilyenkor pénzt, vagy a szeretett barátot, barátnőt kezünkben szorongatni, mert így nagy pénzügyi sikerekben lesz részünk, és a szerelemben is nagy szerencsénk lehet. Ezt a babonaságot elnökünk ismeri, és egy kicsit túl is teljesítette. Mert már szilveszter előtt elment a kormány első tanácskozására, és kézbe vette. Így egész évben a markában fogja tartani. Remélem, nagyon sokan tartottak pénzt a kezükben szilveszterkor, mert másképp nemigen lesz pénzük az idén. Még kölcsönt sem kapnak, mert a bankok sem adnak. Ismeretes, hogy az ünnepek előtt nagytakarítást kell végezni. Meg is történt a régi kormány eltakarítása. De nem lehet tudni, mikor ér véget. Csak azért nem folytatták elsején, mert a babona szerint elsején nem szabad semmit kidobni. Még a szemetet sem! Karácsony és újév között nem szabad kötni, mosni, varrni. Ezért kötötte meg szövetségét már hamarabb a két párt. Úgy érzik, új sikerük egyben tisztára mosásuk is. A szennyes kiteregetése várat még magára. Majd, ha megharagszanak egymásra. Egy dologra mindenkinek kellett volna vigyáznia: éspedig azt mondja a népi hiedelem, hogy szilveszter éjszakáján semmiképp sem szabad sírni. Mert akkor egész évben bőgünk, jobb esetben szomorkodni fogunk, és az felettébb kellemetlen. Lehet, lesz okunk rá. De ha nem sírtunk szilveszterkor, akkor nem is fogunk. Sőt, sokan örülhetnek, mert kaptak is valamiket Bukarestben. Ott 3939 mikulás vitte az ajándékot. Aztán szétosztottak egy 281 kilós gyümölcstortát és egy 392 méter hosszú füstölt kolbászt (hogy ezt hogyan toldották össze, és füstölték fel?).

Biztos, hogy a ménlovak hasa alját nem simogatta senki szilveszterkor, és így véletlenül sem került senki kezébe olyan lóalkatrész, amit viszont az újévben fogunk kapni az új kormánytól.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1272
szavazógép
2009-01-06: Közélet - x:

A miniszterek vagyona

Elsőként adta le vagyonbevallását tegnap reggel Emil Boc kormányfő — igaz, hogy aláírás nélkül és kisebb hibákkal. Példáját több miniszter követte, így az összehasonlításból kiderül, hogy a kabinet első embere kollégái között is a szegényebbek közé tartozik: mindössze egy kolozsvári lakással és egy részletre vásárolt gépkocsival rendelkezik; nehezebb időkre azonban félretett 160 000 lejt, 11 000 eurót és 2500 dollárt.
2009-01-06: Belföld - x:

Hírsaláta

KÉTARCÚ ROMÁN GAZDASÁG. Gazdaságtörténészek szerint a világ az elmúlt kétszáz évben tizenhét nagyobbfajta pénzügyi krízist élt át. A 2008-as év sok tekintetben abszolút rekorder. Soha ezelőtt nem zuhantak a tőzsdék ilyen rövid idő alatt ekkorát, nem volt ilyen közel a globális pénzügyi rendszer teljes összeomlása, és soha ezelőtt nem volt példa ekkora méretű állami beavatkozásra. A román gazdaság viszont tavalyi kilencszázalékos bővülési ütemével, szociális bőkezűségével, húsz százalék fölött növekvő átlagkeresetekkel és krónikus munkaerőhiányával úgy tűnt, tudomást sem akar venni az országot körülvevő válságról. 2008 végére ellenben drasztikusan megváltozott minden. (Új Magyar Szó)