Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. január 6., kedd, Belföld
Négy lej az euró

Újabb küszöböt lépett át tegnap a lej: a jegybank hivatalos árfolyama szerint egy euróért már több mint négy lejt kell kifizetni (egész pontosan 4,0296 lejt). Ez a legalacsonyabb érték 2004 novemberétől, és korántsem az alsó határ: a következő hónapokban várhatóan tovább veszít fizetőerejéből a nemzeti pénznem. Gazdasági elemzők szerint ez leghamarabb a külföldi termékek drágulásán fog meglátszani.

Kevesebb gázt kapunk

Hétfőn is csökkentett szinten, a szerződött mennyiségnél harminc százalékkal alacsonyabban mozgott a Romániába irányuló földgázszállítás az orosz—ukrán gázvita miatt — jelentette be az állami Transgaz csővezeték-működtető vállalat. Ez a helyzet a Gazprom balkáni hivatalától kapott információ szerint január 11-ig így maradhat. A Romániába irányuló földgázszállítás pénteken hirtelen 30—40 százalékkal visszaesett, mintegy hárommillió köbméterrel csökkent a napi szállított mennyiség. Bukarest hárommilliárd köbmétert kitevő tartalékából pótolta — mintegy napi 25 millió köbméter lehívásával — a kieső mennyiséget, így a fogyasztók nem érezték meg a szállítás kiesését. Románia éves földgázszükségletének 65 százalékát hazai kitermelésből elégíti ki, az orosz import részaránya mintegy egyharmad.

Kérhető a nagyobb gyermeknevelési segély

Tegnaptól fogadják az igényléseket azoktól a kisgyermekes családoktól, ahol elégedetlenek a gyermeknevelési juttatással, és a szabott összeg helyett inkább a jövedelmük 85 százalékát választanák. A kérvényeket és az igazoló iratokat a novemberben létrehozott megyei szociális igazgatóságokon kell leadni, a törvény szerint legkevesebb 600 és legtöbb 4000 lejt kaphat az a szülő, aki gyermeknevelési szabadságát tölti.

Brassó alatt is késnek

Egy hónappal hosszabbította meg a szállításügyi minisztérium a Comarnic—Brassó autópálya építésére kiírt pályázati határidőt. Az eredeti dátum december 15-e volt, de a szaktárca előválogatásában szereplő négy cég egyikétől sem érkezett ajánlat a munkálatokra. A Comarnic—Brassó útvonalat két szakaszra osztották fel: Comarnic és Predeál között 36,2, Predeál és Brassó között pedig 21,8 kilométer hosszú autópályát kellene építeni. Ez a tervek szerint több mint 50 hidat, viaduktot és átjárót foglal magába. Az összesen 58 kilométeres autópálya áfával együtt 3,33 milliárd euróba kerül, így egy kilométerre mintegy 60 millió eurót kell szánnia az államnak.

Rajtunk át menekülnek

Szlovákia helyett újabban Magyarország és Románia felé veszik az irányt az Európai Unióba Ukrajnán át bejutni próbáló illegális bevándorlók. Az utóbbi időben jelentősen csökkent az illegális határátlépők száma az ukrán—szlovák határszakaszon, miközben egyre több menekülő igyekszik átjutni az ukrán—magyar és az ukrán—román határon. A két határszakaszon gyakoribbá vált csoportok lefülelése, és hat embercsempész is horogra akadt a térségben — nyilatkozta tegnap Artur Gorbenko vezérőrnagy, az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugat-ukrajnai főosztályának vezetője. Elmondása szerint a kárpátaljai határszakasz őrizetéért felelős munkácsi határőrcsapatok személyi állományát megháromszorozták. Annak okát, hogy az illegális vándorok Szlovákia helyett az új EU-tag Románia, illetve Magyarország felé veszik az irányt, a vezérőrnagy részben abban látja, hogy szerkezeti-szervezeti átalakuláson mennek át a román és a magyar határőrizeti szervek. Az ukrán határőrség adatai szerint tavaly január és szeptember között két és fél ezer személyt fogtak el a nyugat-ukrajnai régióban tiltott határátlépés közben.

Felszámolhatják a sürgősséget

Megszűnhet a csíkszeredai kórház sürgősségi osztálya, mert nincs szakembere a részlegnek. Az intézménynél már csak egy szakorvos dolgozik, ő viszont csupán februárig marad a posztján. Az ügyeletet a megyei kórház orvosai végzik, a sürgősségi eseteket is ők látják el, amíg sikerül jelentkezőt találni az üres szakorvosi állásokra. A frissen végzett szakembereknek lakbértámogatást is nyújt az önkormányzat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2290
szavazógép
2009-01-06: Belföld - x:

Hírsaláta

KÉTARCÚ ROMÁN GAZDASÁG. Gazdaságtörténészek szerint a világ az elmúlt kétszáz évben tizenhét nagyobbfajta pénzügyi krízist élt át. A 2008-as év sok tekintetben abszolút rekorder. Soha ezelőtt nem zuhantak a tőzsdék ilyen rövid idő alatt ekkorát, nem volt ilyen közel a globális pénzügyi rendszer teljes összeomlása, és soha ezelőtt nem volt példa ekkora méretű állami beavatkozásra. A román gazdaság viszont tavalyi kilencszázalékos bővülési ütemével, szociális bőkezűségével, húsz százalék fölött növekvő átlagkeresetekkel és krónikus munkaerőhiányával úgy tűnt, tudomást sem akar venni az országot körülvevő válságról. 2008 végére ellenben drasztikusan megváltozott minden. (Új Magyar Szó)
2009-01-06: Közélet - x:

Videokamerák a megyehatárokon — Farcádi Botond

Kamerákkal figyelik meg a megye bejáratait a bűnözés megelőzése érdekében — erről legutóbbi ülésén döntött a Kovászna Megyei Tanács. Az akciót a megyei rendőr-főkapitánysággal közösen bonyolítják le, az önkormányzat 100 000 lejt utalt ki a kamerák beszerzésére.