Orosz nagykövet a drónincidensrőlOroszország nem akar konfliktust az Egyesült Államokkal

2023. március 16., csütörtök, Világfigyelő

Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal – jelentette ki az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövet kedden, miután a Fekete-tenger fölött történt incidens után bekérették a washingtoni külügyminisztériumba. A Kreml tegnap pontosított: nem történt csúcsszintű kapcsolatfelvétel az orosz–amerikai drónincidens ügyében.

Anatolij Antonov az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárával, Karen Donfrieddel folytatott mintegy félórás megbeszélést, amely után úgy fogalmazott, hogy számára konstruktívnak tűnt az egyeztetés, amelynek során az amerikai fél is elmondta aggályait. „Jobban szeretnénk nem teremteni olyan helyzetet, amely nem szándékolt összeütközéseket és nem szándékolt incidenseket eredményez” – mondta az orosz diplomata. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország az övezetet, ahol az incidens történt, különleges katonai műveleti zónává minősítette és annak elkerülését kérte.

Az orosz védelmi minisztérium kedden tagadta, hogy vadászgépei érintkezésbe kerültek az amerikai katonai drónnal, amely aznap a Fekete-tengerbe zuhant. A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet és nem kerültek érintkezésbe vele.

A Fehér Ház szerint a közelmúltban többször is előfordult, hogy az orosz légierő amerikai légi eszközt fogott be, kedden ugyanakkor első alkalommal történt fizikai ütközés. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora keddi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Fekete-tenger fölött történt incidenshez hasonlók történtek az elmúlt hetekben is, a mostani eset ugyanakkor a „veszélyessége és szakszerűtlen végrehajtása miatt” említésre érdemes. John Kirby hozzátette, hogy a művelet orosz részről meggondolatlan volt, ami egy amerikai pilóta nélküli repülő elvesztéséhez vezetett. Hangsúlyozta, hogy az amerikai drón nemzetközi vizek fölött rutinrepülést hajtott végre és senkire nem jelentett kockázatot.

Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője újságírókkal közölte, hogy az MQ-9-es drón felderítő missziót végzett a Fekete-tenger felett a nemzetközi légtérben. Hozzátette, hogy az ilyen típusú repülő eszközök már az ukrajnai háború előtt is megfigyelő missziót végeztek a Fekete-tenger felett. Előzőleg kedden az amerikai hadsereg azt közölte, hogy két Szu–27 típusú orosz harci repülőgép elfogott egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger felett, és egyikük megütötte a drón légcsavarját, ami miatt az a tengerbe zuhant és megsemmisült. „MQ-9-esünk rutinműveletet végzett nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett” – tudatta közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka. Hozzátette: a felelőtlen eljárás kis híján mindkét légi jármű vesztét okozta.

 

Mélyponton a kapcsolatok

Nem történt csúcsszintű orosz–amerikai kapcsolatfelvétel a Krímhez közeli drónincidens ügyében – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő tegnap újságírókkal. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek beszámoltak a történtekről. Az orosz–amerikai kapcsolatok állapotáról szólva azt mondta, hogy „mélyponton” és „nagyon siralmas állapotban” vannak. „Természetesen minden ország a saját álláspontját fogja védelmezni a párbeszéd során, de Oroszország sosem utasította el a párbeszédet, és most sem utasítja el” – mondta. Peszkov szerint az orosz védelmi tárca kimerítő magyarázatot adott a történtekre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2023-03-16: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi (Ünnepi rendezvények Magyarországon)

Minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar – mondta a miniszterelnök tegnap Kiskőrösön a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében. Magyarországon és a Kárpát-medencében számos ünnepi rendezvényt tartottak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója tiszteletére.
2023-03-16: Közélet - Farkas Réka:

Ne hagyjuk kimúlni a szabadság lángját (Március 15. Sepsiszentgyörgyön)

Szabadság, egyenlőség, testvériség – ezek csak részleges megléte, illetve hiánya –, a nemzeti öntudat és az összefogás gondolatai voltak az idei sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepség visszatérő motívumai az elhangzott beszédekben, a felcsendült dalokban, versekben.