Még húsz mentőorvos kellene — Fekete Réka

2009. január 7., szerda, Közélet

Az esztendő utolsó napján egy mentőorvos itthagyta megyénket, jelenleg három orvos egész és egy fél normával dolgozik a megyei mentőszolgálatnál. Mindannyian a sepsiszentgyörgyi központban teljesítenek szolgálatot, Háromszék többi városában orvos nélkül működik a mentőállomás.

Két év alatt nyolc mentőorvos ment el a megyéből, illetve változtatott szakterületet, s bár soha nem töltötték be felét sem a lakosság száma szerint meghatá­rozott huszonhármas létszámkeretnek, ilyen mértékű orvoshiány eddig nem mutatkozott. Dr. Tiberiu Poştoacă, a megyei mentőszolgálat igazgatója kritikusnak látja a helyzetet, szerinte elfogadhatatlan, hogy váltásonként egyetlen orvos teljesítsen szolgálatot az egész megyében, hiszen az is előfordul, hogy valamelyik egyetemi klinikára kell súlyos beteget szállítani, akit a szolgálatos mentőorvosnak kell kísérnie. A mentőállomás működését szabályozó törvény előírásai szerint a mienkhez hasonló méretű megye központjában tizenöt, a többi városban két-két mentőorvosnak kellene dolgoznia, de asszisztensből és a mentőautókra külön kiképzett gépkocsivezetőből is a jelenlegi hatvanöt, illetve hatvanegynél tíz-tizenöttel több kellene.

A mentőszolgálatoknál és a sürgősségi szakrendeléseken országosan nagy az orvoshiány, kevesen választják e szakterületeket, aki pedig néhány évig belekóstol a gyakran életmentést igénylő munkába, idővel változtat, családorvosi rendelőben, illetve gyógyszercégnél keres állást, sokan külföldön vállalnak munkát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2354
szavazógép
2009-01-07: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Az orosz gáz negyedét kapjuk
Egyáltalán nem érkezett már orosz földgáz tegnap a romániai tranzitvezeték 2-es számú állomására — jelentette be a gazdasági minisztérium, közölve azt is, hogy a teljes nyomásvesztés elkerülése érdekében azon a helyen el kellett zárni a csapot. Románia két helységben fogadja az importföldgázt: a Duna menti Isaccea mellett és a Szatmár megyei Aranyosmeggyesen (Medieşu Aurit).
2009-01-07: Közélet - x:

KOVAKÖ-s összefogás — Mózes László

Háromszéki egyetemisták, friss diplomások úgy döntöttek, nem hagyják veszni közösségformáló tapasztalataikat, s megpróbálnak további kapcsolatot tartani a fiatalabb, még középiskolás generációval, ezért amolyan tanácsadó, támogató testületként létrehozták a KOVAKÖ Szenior Klubot.