Törökországi választások — Erdogan marad

2007. július 24., kedd, Világfigyelő

Benyújtotta lemondását tegnap Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, miután pártja nagyarányú győzelmet aratott az előző napi parlamenti választásokon.

A hivatalban lévő miniszterelnök lemondása csupán formalitás, amely ahhoz szükséges, hogy az államfő felkérje őt az új kormány megalakítására, miután az iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok 46,6 százalékát szerezte meg ― egyelőre nem hivatalos adatok szerint ― a vasárnapi választásokon.

A miniszterelnök hangsúlyozta: rendeződhet az a súlyos vita, amely Törökországban az elnök személye kapcsán kibontakozott. Elmondta, hogy tárgyalni szándékozik Abdullah Gül külügyminiszterrel, az AKP elnökjelöltjével arról, hogy továbbra is pártja jelöltje kíván-e maradni.

Ez év áprilisában éppen Gül jelölése taszította válságba az országot, miután a befolyásos világi elit, többek között a hadsereg tábornokai, felrótták neki iszlamista múltját, s végül ez vezetett az előrehozott választásokhoz. Erdogan most azt hangoztatta, hogy feszültségek nélkül megoldják (az elnökválasztás kapcsán kialakult) a problémát.

A szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) 21, a Nacionalista Cselekvés Pártja (MHP) 14 százalékot szerzett. A három párt delegáltjain kívül még 27 független jelölt jutott be a parlamentbe, zömük a kurd kisebbséghez tartozik.

Miután az előző ― kétpárti ― parlament összetételéhez ké­pest eggyel több párt között oszlanak meg a mandátumok, az AKP-nak az öt évvel ezelőtti választásoknál jobb mostani eredménye ellenére az eddigi 351-nél kevesebb, 340 képviselői hellyel kell beérnie. Igaz, így is abszolút többsége van. A CHP 112, az MHP 71 mandátumhoz jutott. A voksoláson az arra jogosultak 80 százaléka vett részt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2007-07-24: Közélet - Bodor János:

Juhászlakodalom a Tündérvölgyben

A városi művelődési ház és a Iustinian Teculescu Kulturális Egyesület szervezésében a vajnafalvi románság vasárnap a Tündérvölgyben megtartotta hagyományos Illés-napi juhászlakodalmát.
2007-07-24: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Kézjegyért kígyózó sorok

Olvastam Tusványoson egy incselkedően epés vagy rosszmájúan pimasz megjegyzést, miszerint Orbán Viktorné Lé­vai Anikó ételreceptjei lenyomták Viktort, mert aki megvásárolta A konyhaablakból című receptkönyvet, kapott ajándékba egy Orbán-művet is.