Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. január 9., péntek, Belföld
Fűtőanyagkészletek

A hazai földgáztartalékok 60—80 napig, az állami pakurakészletek pedig körülbelül 40 napig elegendőek — jelentették be Bukarestben, miközben a kormány energiaügyi szükségállapotot hirdetett a lakossági földgázfogyasztás akadálytalan biztosítása és az energiatakarékosság hatékony megszervezése érdekében.

Akárcsak szerdán, tegnap is összeült Bukarestben az energiabiztonsági válságstáb. Adriean Videanu gazdasági miniszter ennek keretében a legfőbb gáztermelő vállalatok és más hivatalok illetékeseivel hangolta össze a jelenlegi válsággal kapcsolatos teendőket. Számos kötöttséget szüntettek meg, a szolgáltatókat például a vészhelyzet felmenti a szankciókat is tartalmazó szerződések betartása alól, ennek nyomán pedig egyes — elsősorban nagyipari — fogyasztókat kikapcsolhatnak a rendszerből, lehetővé téve a lakosság garantált ellátását. A rendkívüli intézkedés könnyítést jelent azoknak a vállalatoknak is, amelyek ezekben a napokban átállnak a pakura alapú energiaszolgáltatásra. Így a hőerőműveket most nem köti az a szabály, hogy versenytárgyalás útján szerezzék be az üzemelésükhöz szükséges alternatív energiaforrást, elsősorban a kőszenet. Ennek egyik következménye, hogy a pakura ára egyik napról a másikra hirtelen húsz százalékkal, azaz tonnánként ötven dollárral (250-ről 300-ra) emelkedett. Emiatt az államnak e fűtőanyagot eladó cégek — elsősorban a Petrom — jelentős napi többletnyereségre tesznek szert.

Szerényebben ünnepeltünk

A tavalyi év végi kiadásoknak háromnegyedét sem költötte el az idén az átlagos román állampolgár — derül ki a jegybank által közzétett adatokból. December 20. és január 4. között a banki közvetítéssel történő kifizetések napi átlaga alig 15,7 milliárd lejre rúgott, vagyis az előző év hasonló időszakához viszonyítva a háromnegyedére csökkent a forgalom. A csúcsnapon, december 23-án is kisebb volt a pénzforgalom, mint tavaly, összesen mindössze 23,3 milliárd lejt utaltak át a bankokon keresztül a 2007. december 21-i csúcsnapi 29 milliárd lejhez viszonyítva. A jegybank szerint a lakosság kezében levő készpénz növekedésének üteme is csökkent. Decemberben a banki letétek összege is jelentősen visszaesett Romániában.

Húszéves a bukovinai székelyek szövetsége

Csaknem minden idei programját az évforduló jegyében rendezi meg a húsz éve alapított Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége. A szervezetnek is köszönhető, hogy ez az egyik legjobban kutatott népcsoport ma Magyarországon. A szövetség céljai — a bukovinai székely hagyományok megismertetése, az identitás megőrzése — teljesültek — véli Potápi Árpád János elnök. A szövetséget 1989. május 21-én öt székely kör hozta létre, s most harminchat, elsősorban völgységi, de határon túli — Déva környéki és al-dunai — kulturális, hagyományőrző kör, egyesület tagja a szervezetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2009-01-09: Belföld - x:

Hírsaláta

AMI JÁR, AZ JÁR. A parlamentbe be nem jutott képviselők és szenátorok bánatpénzre (munkanélküli segélyre?) jogosultak a házszabály alapján, s élnek is vele, nem kevesebb mint tizenegy szenátor és negyvennyolc képviselő kérte a háromszor hétezer lejes jussát. A román sajtó felháborodottan ír olyan esetekről, hogy a bukott honatya limuzinnal gördült a parlament elé, hogy kérvényezze a felvehető pénzt. (România liberă)
2009-01-09: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

Libanonból is támadták Izraelt
Rakétákkal támadták tegnap Libanon területéről Izrael északi részét; az izraeli tüzérség válaszcsapást mért azokra a helyekre, ahonnan a rakétákat kilőtték. Egyes katonai források szerint nem a Hezbollah, hanem Libanonban működő palesztin fegyveresek lőttek ki rakétákat Izraelre, és valószínűleg elszigetelt akcióról van szó.