Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. január 10., szombat, Belföld
Maradnak kormányhivatalnokaink

Az RMDSZ több államtitkára a november 30-i parlamenti választást követő kormányváltás után is folytathatja a munkát abban a minisztériumban, ahol eddig dolgozott. Demeter András művelődési, Niculescu Tóni külügyi, Pásztor Gabriella oktatási, Markó Attila kisebbségügyi és Péter Zsuzsa igazságügyi államtitkár marad meg — más beosztásban — a jelenlegi munkahelyén.

Többségük csak a kinevezésére vár a minisztériumok új vezetőitől. Pásztor Gabriella várhatóan minisztériumi igazgatóként folytatja munkáját az oktatási tárcánál: kisebbségügyi kérdésekért felel majd, de a pontos beosztása csak a tárca átszervezése után derül ki. Demeter Andrást Theodor Paleologu, a kulturális tárca irányítója már felkérte, hogy maradjon a személyes tanácsadója; valamivel bizonytalanabb a jövője Niculescu Tóninak, aki decemberben sikeresen letette a versenyvizsgát a diplomaták testületébe. Az eddigi külügyi államtitkár diplomáciai karrierjébe beleszólhat az a sürgősségi kormányrendelet, amellyel az Emil Boc vezette kormány 2009-re befagyasztotta a közintézményeknél történő új alkalmazásokat. Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a hivatalnál államtitkár-helyettesként dolgozhat majd, bár ezt az értesülést az érintett nem erősítette meg.

Orosz ajánlat

Moszkva hajlandó közvetítők nélkül is gázt eladni a román állami vállalatoknak, és azt sem bánjuk, ha azt eladja Ukrajnának. Kérem, mondják ezt el Băsescu államfőnek. Világos az ajánlat? Remélem, feljegyezték — jelentette ki tegnap Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, aki szerint Oroszország Ukrajna egyévi gázkvótáját is hajlandó közvetlenül Romániának átengedni. Nem vagyunk ellene annak, hogy Románia részt vegyen a Déli Áramlat programban, és nem fogunk akadályokat gördíteni a Nabucco program elé — szögezte le Putyin. A jelenlegi orosz—ukrán konfliktus felerősítette azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a két ország nem megbízható az orosz gáz Európába való szállítását illetően, ez pedig kérdésessé teszi a megkezdett beruházásokat. A Nabucco gázvezeték Oroszországot, a Déli Áramlat Ukrajnát kerülné ki. Oroszország tranzitegyezményeket kötött Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal és Görögországgal, és tárgyalásokat folytat Ausztriával és Szlovéniával. Emil Boc kormányfő csütörtökön a Nabucco gázvezeték megvalósítása melletti kiállást kérte az Európai Uniótól, és konszolidált európai energiapolitikát szorgalmazott.

Várjuk a Valutaalapot

Bukarestbe várják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségét, amely felmérné Románia makrogazdasági állapotát, és megkezdené a tárgyalásokat készenléti megállapodás előkészítésére a fizetési és a költségvetési mérleghiány fedezése érdekében. A nemzetközi pénzintézet delegációja várhatóan két hét múlva érkezik. Ez lesz az első kapcsolatfelvétel az IMF és az Emil Boc vezette új kormány között. Az országnak ugyanis szüksége lehet egy biztonsági övre, mint ahogy az Magyarország esetében is történt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2009-01-10: Belföld - x:

Hírsaláta

ELHALASZTOTT NAPELEMPROGRAM. Nicolae Nemirschi újból halasztotta a Zöld Ház programot, amely 90 százalékos támogatást ígért azoknak, akik napelemet, illetve szél- vagy más alternatív energiát hasznosító berendezéseket szereltetnek. Az új környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a program költségvetését előbb a kormánynak el kell fogadnia, és késik a szaktárca által kiválasztott szerelőcégek listájának összeállítása is. A program zárolásának feloldása leghamarabb január végén vagy február elején esedékes. (Capital)
2009-01-10: Közélet - x:

Az utolsó hét (Baász Imre utolsó rajzai Árkoson) — Váry O. Péter

Végórátok — Baász Imre egyik utolsó rajza
Rendhagyó képzőművészeti tárlattal nyitja az idényt az Árkosi Művelődési Központ, Baász Imre utolsó rajzaiból, az általa Végórátok címre keresztelt sorozatból nyílik kiállítás jövő pénteken, kiegészítve a szintén tragikus halála előtt készített Álomkép sorozat néhány darabjával.