Koncertorgona Sepsiszentgyörgyön — Ferencz Csaba

2009. január 10., szombat, Közélet

Kivetített képeken mutatták be a hangszert

Tavaszra a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban felépül egy nagyméretű koncertorgona. A vízkereszt napi első orgonaépítő koncerten bejelentették: a Svájcból érkező negyedszázados hangszer a tervek szerint áprilisban szólal meg először Háromszéken.

A legújabb sepsiszentgyörgyi plébánián már a kezdetektől felmerült egy koncertorgona beszerzésének ötlete. A vidék legnagyobb befogadóképességű temploma még befejezése előtt bizonyította, hogy koncertteremnek is kiválóan megfelel, azóta több emlékezetes hangversenynek adott otthont. Így nem csak a liturgia, de az egész vidék zenei élete számára is fontossá vált egy megfelelő hangszer beszerzése.

A Krisztus Király-templomban mintegy két évvel ezelőtt kezdtek álmodni — mondta a keddi koncerten Dávid György plébános, aki a hangszer megszerzésének rövid történetét is vázolta. Az orgonával kapcsolatos minden fontos döntés kedden történt — emlékezett a plébános —, így nem véletlen, hogy a vízkereszt napi koncert is erre a napra esett. Újonnan építendő hangszerre anyagi okokból nem is gondolhattak, hiszen ez több millió eurós beruházást jelent, ám már tavaly év elején felmerült, hogy kedvezményesen megszerezhető egy német kisváros templomából származó nagyméretű orgona. Mind a városi, mind a megyei tanács vállalta, hogy jelentősen hozzájárul a költségekhez, be is indult a beszerzési folyamat, ám az „üzlet" végül nem jött össze. Talán jó is így — fogalmazott a plébános —, hiszen azt a hangszert hatalmas méretei miatt a templom kórusának jelentős átépítésével lehetett volna elhelyezni.

A terv megvalósítása azonban nem állt le, közben elindították a Vox Celestis Orgonaegyesület bejegyeztetését (az égi hang elnevezés Szilágyi Zsolt magánénekes javaslata), s mire az egyesület formát öltött, egy magyarországi orgonaépítő révén — Dávid plébános Lukács Tamás nevét említette — újabb felajánlás érkezett, ezúttal a svájci Montreaux-ból. A hárommanuálos, negyvenregiszteres hangszert esztétikai okokból szerelték le a Szent Vince-templomból — magyarázta el Lőffi Gellért, az orgonaegyesület elnöke, aki a koncert egyik szünetében fényképekkel illusztrálva mutatta be a nagyszámú közönségnek a jelenleg Magyarországon lévő, leszerelt hangszert. Ismertetése szerint a negyedszázados hangszer rendkívül jó állapotban van, hiszen svájci pontossággal építették meg, és szakszerűen használták. A százezer eurós vételár egyharmadát — a városi tanács jóvoltából — már sikerült kifizetni, a szükséges összeg felét azonban adományokból, felajánlásokból kívánják összegyűjteni. Dávid György bejelentette, hogy meghirdettek egy programot, amelynek keretében kétezer személytől száz-száz lejes felajánlást várnak, s eddig — bár szűk körben népszerűsítették — már ötszázan adományoztak.

A vízkereszt napi koncerten a Lőffi Gellért által vezetett Laudate kamarakórus volt a házigazda, fellépett a brassói Jugendbach kamarakórus Steffen Schlandt vezetésével, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanáraiból és diákjaiból álló kamarazenekar, amelyet csíkszeredai és nagyváradi hangszeresek egészítettek ki. Az első orgonaépítő koncert egy minden vízkeresztkor esedékes hangverseny első állomása kíván lenni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2371
szavazógép
2009-01-10: Közélet - x:

Az utolsó hét (Baász Imre utolsó rajzai Árkoson) — Váry O. Péter

Végórátok — Baász Imre egyik utolsó rajza
Rendhagyó képzőművészeti tárlattal nyitja az idényt az Árkosi Művelődési Központ, Baász Imre utolsó rajzaiból, az általa Végórátok címre keresztelt sorozatból nyílik kiállítás jövő pénteken, kiegészítve a szintén tragikus halála előtt készített Álomkép sorozat néhány darabjával.
2009-01-10: Közélet - x:

Közös március 15.?

Az MPP idén is kezdeményezi, hogy az RMDSZ-szel közösen szervezzék meg Sepsiszentgyörgyön a március 15-i ünnepséget — jelentette be Gazda Zoltán, a párt alelnöke.