SepsiszentgyörgyÚjabb hitelt vesznek fel ­beruházásokra

2023. május 26., péntek, Közélet

Az államkincstárból vesz fel összesen 7,5 millió lej hitelt Sepsiszentgyörgy önkormányzata három folyamatban lévő beruházás kapcsán a várost terhelő költségek fedezésére. A városi képviselő-testület tegnapi ülésén hagyta jóvá, hogy a megyeszékhelyek és municípiumi rangú városok számára elérhető kölcsönhöz folyamodjanak. A hitelt három év alatt kell törleszteni. A testületi ülésen egyébként több, a költségvetésre vonatkozó döntést is hoztak.

  • Épül az Őrkő negyedbeli integrált közösségi központ. Fotó: Nagy D. István
    Épül az Őrkő negyedbeli integrált közösségi központ. Fotó: Nagy D. István

A hitelfelvételi döntést megelőzően Tóth-Birtan Csaba alpolgármester ismertette azt a három folyamatban lévő beruházást, melynek az önkormányzatra eső költségeit részben ebből a kölcsönből szándékoznak fedezni: a kölcsönre az Árvácska Óvoda épületénél zajló hőszigetelési munkálatok, a városi mobilitási terv egyes beruházásai, illetve az Őrkő negyedbeli integrált közösségi központ létrehozását célzó beruházás önrészéhez van szüksége a városnak. Az óvodára 2,1 millió lejt, a mobilitási terv részét képező munkálatokra 4,75 millió lejt, míg az őrkői központra 600 ezer lejt tervez felhasználni az önkormányzat a 7,5 millió lejes keretből. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a hitelt az államkincstártól veszik fel: egy idei sürgősségi kormányrendelet teszi ezt lehetővé, a kölcsönt három év alatt kell törleszteni. Mint ismert, a folyamatban lévő beruházások költségeinek fedezésére Sepsiszentgyörgy önkormányzata tavaly már folyamodott hitelhez, decemberben 100 millió lej hitelkeret leszerződése mellett döntöttek, amelyet négy év alatt használnának fel, illetve tíz év alatt kell törleszteniük. Ezt a kölcsönt a Román Kereskedelmi Bank biztosítja.

A tegnapi testületi ülésen ugyanakkor több pénzügyi döntést is hoztak a tanácstagok. Egyrészt rábólintottak, hogy az önkormányzat további 128 ezer lejjel támogassa a Krisztus Király római katolikus plébánián 2018-ban elkezdett, befejezés előtt álló építkezéseket (paplak, levéltár és hittanterem épül). A város a 2018–2022-es időszakban nagyjából 1,7 millió lejjel már hozzájárult a költségekhez. A tanácstagok jóváhagyták még hárommillió lej bevétel elosztását: több mint 550 ezer lej a tanintézeteknek megy működési kiadásokra, 690 ezer lejt a sporttevékenységekhez csoportosítanak át, 880 ezer lej forráshoz jut a sport- és szabadidős létesítményeket gondozó Sepsi Rekreatív Rt., 870 ezer lejt pedig a kisstadion és az épülő skatepark munkálatainak finanszírozására fordítanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2023-05-26: Közélet - Szekeres Attila:

Megnyílt a könyvvásár (SepsiBook)

Még tegnap délelőtt elkezdődött a 2. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál a megyeszékhelyi Sepsi Arénában, de a hivatalos megnyitót délután tartották. A teremben harminc hazai és magyarországi kiadó kínálja termékeit a felállított standoknál, és még ezután következik az irodalmi, könyves, zenés programok zöme, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
2023-05-26: Közélet - Miska Brigitta:

Kolumbán Sándor nívódíjat kapott

Nívódíjat kapott a Magyar Sportújságírók Szövetsége Pécsett megrendezett hétfői tisztújító kongresszusán a bardoci Kolumbán Sándor. A megtisztelő elismerést Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár adta át az erdővidéki fiatalembernek, aki a Marosvásárhelyi Rádió külsős munkatársaként készít nemzetközi labdarúgó-összefoglalókat.