Keresztmetszet

2023. május 31., szerda, Irodalom

2000-ben jelent meg az Erdélyi Szép Szó antológia első kiadása, mely – a magyarországi vers- és prózaválogatásokhoz hasonlóan – az elmúlt év folyóirat-publikációiból válogatva adott egyfajta keresztmetszetet a kortárs erdélyi magyar irodalom állapotáról.

  • Lövétei Lázár László, Tamás Dénes, Voloncs Attila, Dimény H. Árpád, Kali Ágnes és Lázár Kinga. Fotó: Miska Brigitta
    Lövétei Lázár László, Tamás Dénes, Voloncs Attila, Dimény H. Árpád, Kali Ágnes és Lázár Kinga. Fotó: Miska Brigitta

Az azóta folyamatosan megjelenő antológia idei kiadásával – és a benne szereplő háromszéki szerzőkkel – a SepsiBook közönsége szombat délben ismerkedhetett meg.

A kötet szerkesztője, Lövétei Lázár László a szelekciót megindokolva elmondta, a szépirodalmat szélesebb körben értelmezve nem csupán verset, prózát, hanem esszét, tanulmányt is beválogatott az Erdélyi Szép Szó idei kiadásába, de belekerült a kortársak mellett egy Tamási Áron-szöveg is, amely ez idáig kötetben nem, csupán folyóiratban jelent meg 1945-ben.

A moderátorként is szereplő szerkesztő a szerzőket arról faggatta, miben látják létjogosultságát egy ilyen antológiának, kit képvisel és képes-e hiteles keresztmetszetet adni az erdélyi magyar irodalomról. Tamás Dénes az író és az olvasó szempontjából is válaszolva a kérdésre kifejtette, az antológia bizonyosság arra, hogy van erdélyi magyar irodalom, „ahol jegyeznek”, másfelől a manapság megjelenő irdatlan mennyiségű szöveg közepette csalinak is jó egy ilyen válogatás, hiszen azt fellapozva az olvasót elvezetheti egy általa addig ismeretlen alkotói műhelyhez. Voloncs Attila az antológiában még nem szereplő szerző pers­pektíváját villantotta fel: a válogatás fogódzó arra, hogy a kezdő szerző megtalálja az orientációs pontokat a kortárs irodalomban. Másrészt, tette hozzá, jó látni, „mennyire színesek vagyunk, mennyire sokféle hangunk van”.

Dimény H. Árpád az erdélyiséget emelte ki az antológia erényeként, kifejtve: „megérdemlünk egy saját kötetet”. Kali Ágnes szerint az antológia sokhangúsága ad egyféle olvasói szabadságot, ugyanakkor egy ilyen válogatás jó kiindulópont is lehet egy irodalmi vitára arról, bizonyos alkotókra melyek a jellemző szövegek. Lázár Kinga szintén a pályakezdő tájékozódási lehetőségeként értékelte a kötetet, hozzátéve, fontos az is, hogy a lokális, regionális jelleg hogyan jelenik meg a szerzők szövegeiben.

A kötetismertető a szerzők felolvasásával zárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2023-05-31: Irodalom - Farcádi Botond:

Angyalok a fügefán (Kali Ágnes és Lövétei Lázár László köteteinek bemutatója)

Eredetiség és minőség – leginkább ez, meg talán a metafizikai boltozat köti össze Kali Ágnes Megvakult angyalok és Lövétei Lázár László Zákeus fügefája című köteteit, melyeket szombat este hatalmas érdeklődés közepette mutattak be a SepsiBookon a Kalligram Kiadó rendezvényeként. A beszélgetést vezető Mészáros Sándor irodalomkritikus felsorolását még azzal egészíthetnénk ki, hogy közös a kiadó is, hisz mindkét verseskötet a Kalligramnál jelent meg, ráadásul mindkét szerző székelyföldi.
2023-05-31: Irodalom - Váry O. Péter:

Ízelítő egy új sorozatból

Háromszéki Téka címmel indít sorozatot a baróti Tortoma Kiadó: 35 kötetben tervezik bemutatni Háromszék szellemi kincseit szépirodalomtól képzőművészetig, sporttörténelemtől néprajzig, egy átfogó, reprezentatív válogatás szándékával.