Ízelítő egy új sorozatból

2023. május 31., szerda, Irodalom

Háromszéki Téka címmel indít sorozatot a baróti Tortoma Kiadó: 35 kötetben tervezik bemutatni Háromszék szellemi kincseit szépirodalomtól képzőművészetig, sporttörténelemtől néprajzig, egy átfogó, reprezentatív válogatás szándékával.

  • Demeter László, Zsidó Ferenc és Egyed Emese. Fotó: Miska Brigitta
    Demeter László, Zsidó Ferenc és Egyed Emese. Fotó: Miska Brigitta

Rendhagyó módon a sorozat huszadiknak szánt kötetével, a Háromszéki költők antológiájával indították útjára a Háromszék történetében előzmény nélküli válogatást, mint azt a SepsiBook szombati könyvbemutatóján Demeter László, a kiadó vezetője megindokolta, az egyes köteteket ugyanis elkészültük sorrendjében jelentetik meg.
Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője arról is kérdezte Demeter Lászlót, hogyan született a sorozat ötlete. Háromszék a magyar kultúrtörténet annyi nagy egyéniségének szülőhelye, hogy ez egymagában indokolja egy ilyen sorozat létrehozását, válaszolta a szerkesztő. Elmondta, eleinte húszkötetesre tervezte a sorozatot, aztán a tájékozódás fázisában 45-re növekedett számuk, ebből lett végül 35. Ismert műveket is beválogattak a sorozatba, mint Mikes Kelemen Törökországi levelei vagy Kemény Zsigmond, Jókai Mór háromszéki témájú regényei, de korábbi szerzők kéziratban maradt vagy manapság ritkaságszámba menő művei is megjelennek az öt évre tervezett kiadási időszakban a két – egyszerű és bőrkötéses bibliofil – kivitelben kiadott sorozatban.

A Háromszéki költők antológiájának szerkesztésére az erdővidéki kötődésű Egyed Emesét kérte fel a kiadó, aki a válogatásról elmondta, a nyomtatott versek megjelenésétől kezdve kezdte a szelekciót, a költészetet a legtágabban értelmezve nem csak lírai, hanem elbeszélő, drámai költeményeket is beválogatott a kötetbe. Az antológiát egyébként kiegészítő tanítási anyagként is ajánlotta, a kötet kézbe vevéséhez kedvcsinálóul pedig a könyvvásáron jelen levő szerzőket szólította ki egy-egy felolvasás erejéig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2023-05-31: Irodalom - Váry O. Péter:

Keresztmetszet

2000-ben jelent meg az Erdélyi Szép Szó antológia első kiadása, mely – a magyarországi vers- és prózaválogatásokhoz hasonlóan – az elmúlt év folyóirat-publikációiból válogatva adott egyfajta keresztmetszetet a kortárs erdélyi magyar irodalom állapotáról.
2023-05-31: Irodalom - Demeter J. Ildikó:

Olvasni kaland (Berg Judit Sepsiszentgyörgyön)

Sem a délelőtti, sem a kora délutáni közönségtalálkozón nem volt annyi szék, ahány olvasója összegyűlt Berg Juditnak a kisiskolások és a 10–14 évesek közül a könyvfesztivál harmadik napján, ahol az író mesélt, a gyermekek pedig annyit kérdeztek, hogy mindenkinek nem is tudott válaszolni.