Bemutatták Iochom István Katonasors című kötetétTörténeteik a mi történeteink is

2023. szeptember 11., hétfő, Közélet

Hármas eseményt tartottak a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ dísztermében csütörtök este: a hatodik hadiárva- és az első kézdiszéki volt munkaszolgálatos katona-találkozót, valamint Iochom István Katonasors című könyvének a bemutatóját, amely egykori munkaszolgálatos katonák visszaemlékezését örökíti meg, hiánypótló kötetként.

  • Iochom István Katonasors című könyvének kézdivásárhelyi bemutatóján. Szegeti Abigél felvétele
    Iochom István Katonasors című könyvének kézdivásárhelyi bemutatóján. Szegeti Abigél felvétele

A rendhagyó eseményen jelen volt Németh Csaba volt szenátor, Both Hajnal, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.

Nyitányként Albu Erika előadóművész A Kárpátokban megfújták a trombitát című katonadallal, és Józsa Irén Pro Urbe díjas magyartanárnő szavalattal köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően beszédet mondott Both Hajnal konzul és Kiss Erika, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kézdiszéki Szervezete és a Kézdiszékért Egyesület elnöke.

Ambrus Ágnes nyugalmazott egyetemi adjunktus, a szerző beszélgetőpartnere bemutatta Iochom István Katonasors című könyvét, amely 41 hajdani munkaszolgálatos katona visszaemlékezését gyűjti össze 19 felső-háromszéki településről – köztük Kézdivásárhelyről, Torjáról, Futásfalváról, Kézdiszentlélekről, Kézdikővárról, Kézdiszárazpatakról, Dálnokból, Csernátonból, Lemhényből, Kézdialmásból, Kézdimartonosról. Mint mondta, a kötet hiánypótló és értékteremtő az erdélyi magyar irodalom, de legfőképpen a felső-háromszéki magyarság számára.

Iochom István a tavalyi év folyamán kereste fel az egykori munkaszolgálatosokat, hogy történeteiket kötetbe gyűjtse, megidézve az 1950–1961 közötti időszak kilátástalan nyomorúságát. A kötet függelékében Márton Ilona mesél férjéről, Márton Gyárfásról, aki szintén munkaszolgálatos volt, s nem mellesleg kiemelt szerepet kapott az ozsdolai betyárok, Dézsi Dénes és Pusztai Ferenc története, melyet Iochom István már korábban több alkotásban és fórumon is közzétett.

A munkaszolgálati rendszer bemutatására a szerző Németh Csaba volt szenátort kérte fel, majd Márton Ilona keserűséggel teli beszámolója következett, amely a közönség soraiban sokakat mélyen megérintett. A megemlékezés közvetlen és meghitt formája többeket arra buzdított, hogy szót kérjenek s megosszák megrendítő tapasztalataikat, majd kifejezték köszönetüket a szerzőnek a kötet megírásáért.

A bemutató végén ünnepélyes keretek között átadták a tiszteletpéldányokat a hajdani munkaszolgálatosoknak. Kányádi Sándor Tömegsír-vers című versét Józsa Irén szavalta el, majd ismét beszédet mondott Kiss Erika, aki Reményik Sándor Mi mindig búcsúzunk című versével emelte a hangulatot. Végezetül Albu Erika szívmelengető zenei előadása zárta az eseményt, amelyet állófogadás és kötetlen beszélgetés követett.

A kötetbemutatóval egybekötött volt munkaszolgálatos katonatalálkozón bizonyára több felső-háromszéki magyart is meghatott Iochom István kötete, akinek munkássága példaértékű számunkra, a megjelent könyv által munkaszolgálatosaink történetei mostantól a mi történeteink lettek, sorsuk a mi sorsunk is. Elbeszéléseiken keresztül érezzük a régi idők terheit, ami inkább megerősítette, mintsem megtörte honfitársainkat, akikre büszkén emlékezhetnek a fiatalabb nemzedékek is.

Pál Andrea Bernadett

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-09-11: A múlt hét - Kuti János:

Hol volt drón, hol nem volt

A múlt héten nálunk az „itt a piros, hol a piros” játék ment, pontosabban az itt a drón, hol a drón?
2023-09-11: Közélet - Váry O. Péter:

Van-e új a nap alatt? (Erdélyi Művészeti Központ)

Két évvel ezelőtti útra indítása után idén második kiadásához érkezett Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemle, a biennálé második kiadásának hívószavaként a déjà vu jelenséget választotta a kiállítás kurátora, Madaras Péter szobrászművész.