Becsengetés után

2023. szeptember 13., szerda, Máról holnapra
Mózes László

Fehér inges, derűs tekintetű fiatalok kora délután a főtéren, beszélgetve, örülve az újra formát és tartalmat egyaránt nyerő közösségnek – félreérthetetlen hétfői kép: megkezdődött az iskola. Végre, mondhatják számosan, érzékelve, hogy a vakáció nem csak szabadságot, hanem felelősséget is jelent: az idővel való értelmes sáfárkodás felelősségét. E feladat változik: mostantól az iskola, a pedagógusok gondoskodnak arról, hogy nemesítsék, pallérozzák a tanítványok lelkét és elméjét.

Az is rögzíthető, nem csupán a tanév kezdete és vége érdemel kiemelt figyelmet, hanem maga az egész tanév. Mindaz, ami az iskolában történik, hiszen egyre nyilvánvalóbb: az, hogy mire számíthatunk az elkövetkező években, évtizedekben, jelentős mértékben az iskola falai között dől el, a családi kötelékek után az iskola az a kiemelt hely, ahol értelemre, a jövő tervezésére és vállalására ösztönözhetőek szép, a világra nyitott szemmel figyelni kívánó, fehér inges diákjaink. Érdemes tehát az iskolára nem csupán a szokványos ünnepekkor, be- és kicsengetésekkor figyelni, hanem folyamatosan szemlélni: meg kíván-e, meg tud-e felelni eme jövőt és életet egyaránt teremtő feladatnak? Az tehát, hogy mi, hogyan és miért történik az iskolában, nem csupán a pedagógusokat és a diákokat érinti, hanem egész közösségünket. Közügy – ha maradt még hitele e szónak. Miként közügy az is, hogy a fejlődésre, az előrelépésre nyitottak megismerjék a pedagógustársadalmat érintő gondokat, lehetőség szerint segítsék a problémák orvoslását, vagy bár felkarolják, bátorítsák mindazokat, akiknek egy ilyen gesztus is segítséget, biztatást jelent. Hiszen az elmúlt tanévet lezáró sztrájk is e problémákra irányította a figyelmet, így e gondok méltányos megoldása sem kizárólag a pedagógusokat, hanem az egész társadalmat érinti, s benne hangsúlyosan a székelyföldi, erdélyi magyar közösségünket is.

Jó lenne, ha minden gyermek valamennyi apró felfedezése, kérdése, megállapítása nagyobb figyelmet kapna, ha hosszan el tudnánk bíbelődni azzal, ami igazán fontos, nem csupán a hatalmas mennyiségű tananyaggal – mondotta az ökumenikus sepsiszentgyörgyi tanévnyitó istentiszteleten Kiss Imre. Megjegyezte, szavait nem Kovászna megye főtanfelügyelőjeként, hanem pedagógusként, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) országos alelnökeként fogalmazza meg, s az lenne a lényeg, hogy olyan tudást adjanak át a gyermekeknek, mely segítségével el bírnak igazodni a jelenlegi káoszban, az információk segítsék őket abban, hogy kiismerjék a folytonosan változó világot.

Bármilyen tisztségben vállalható, emberi és megszívlelhető gondolat. A körülményesebben, a nehezebben megfogalmazhatóra utal ugyanis: ma már nem elegendő, hogy az iskola csupán ismereteket adjon át, az iskolának – miként egy megbízható iránytűnek – segítenie kell a világban való eligazodásban is. Ez pedig egyre körülményesebb, egyre nehezebb. Éppen ezért a tanévkezdést követően még fehér ingben beszélgető, nevető diákjainkat jó meggyőzni arról is, hogy minden, a hétfői ünnepélyes nyitányt követő keddi, szerdai, csütörtöki és pénteki perc, óra és nap egyformán fontos; életüket, sorsukat úgy alakítják majd e későbbi pillanatok, mint épülő házat az egymásra helyezett téglák. Sőt mi több, mindannyiunk életét, sorsát is meghatározzák eme iskolai, gyakorta egybemosódónak és jelentéktelennek tűnő pillanatok; érdemes hát figyelnünk, követnünk, hogy – diákjainkkal együtt – milyen irányba tartunk...

 

Borítókép: A tanévkezdés öröme. Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1232
szavazógép
2023-09-13: Közélet - Fekete Réka:

Lobogót avattak (Székely Mikó Kollégium)

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium történelmi zászlója alapján Szekeres Attila István heraldikus által megalkotott lobogót avattak hétfőn az iskola tanévnyitó ünnepségén.
2023-09-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Az idei pulzArt mottója: Mikro (Csütörtökön rajtol a kilencedik sepsiszentgyörgyi összművészeti fesztivál)

Amint arra a rendezvény mottója is utal, a szervezők igyekeztek intim, személyes élményeket nyújtó programokat felvonultatni az idei rendezvény kínálatában; az egyéni alkotások és a közösségi események is az egyéni világokra reflektálnak – mondta Knop Ildikó, a 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál programkoordinátora tegnap délelőtt a Tamási Áron Színház előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón.