PSD–PNL-együttműködésA demokráciának és az RMDSZ-nek sem tenne jót

2023. szeptember 15., péntek, Közélet

Természetellenesnek tartja a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) esetleges választási koalícióját Sepsiszentgyörgy polgármestere: szerinte a román demokráciának is jobb lenne, ha a két párt külön indulna, az RMDSZ-nek azonban mindenképpen.

  • Antal Árpád. Fotó: Kristó-Gotthárd Hunor
    Antal Árpád. Fotó: Kristó-Gotthárd Hunor

Mindenki abból főz, amije van, és jelenleg nemigen mutatkozik más kormányzási lehetőség a PSD–PNL felállásnál, mert remélhetőleg senki sem gondolja komolyan, hogy bármilyen megállapodást kössön a szélsőséges, oroszbarát AUR párttal, amelynek népszerűsége jelenleg 20 százalékos, de egyesek szerint akár első helyen is lehet a jövő évi EP-választásokon – fejtegette Antal Árpád. Leszögezte: a szociáldemokrata és a liberális pártban is vannak „félfasiszták”, de nem kellene olyan helyzetbe kerülni, hogy ne legyen kormánytöbbség, és egy kisebbségi kormánynak az AUR parlamenti támogatásával kelljen kormányoznia. Az már látszik, hogy egy jobboldali – PNL–USR – koalíciónak nem lesz kormánytöbbsége, tehát jövőben is csak a PSD-t és a PNL-t lehet összerakni – vélekedett.

Az elöljáró szerint a világ legtermészetesebb dolga, ha két párt együtt akar működni, és jó, hogy beszélnek arról, ezt miként képzelik el. A hajdani szociál-liberális szövetség (USL) felélesztését azonban Sepsiszentgyörgy polgármestere már nem tartja jó ötletnek, bárminek is nevezzék az új alakulatot: ha ugyanis a két nagy román párt összefog, azoknak a megyéknek és városoknak a vezetését elveszítheti az RMDSZ, ahol a magyarság kisebbségben van. Ez történt 2012-ben (az USL megjelenésekor) Maros, Bihar és Szatmár megyében, illetve Szatmárnémetiben is, és bár azóta (az egyfordulós választási rendszer miatt) sikerült visszaszerezni ezeket a tisztségeket (amihez az is hozzájárult, hogy Szatmáron és Marosvásárhelyen is túllépték az etnikai választóvonalat, románok is szavaztak magyar jelöltekre, és fordítva), egy USL2 létrejötte csökkentené az RMDSZ esélyeit – magyarázta.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a román demokráciának is jobbat tenne, ha a PSD és a PNL külön-külön, identitását megtartva indulna a választásokon – hiszen ideológiailag elég távol állnak egymástól, és nem lenne szerencsés összemosni ezeket az ideológiákat, összezavarná a választókat –, és majd csak a választások után keresnék a kompromisszumot a kormányzáshoz. Végül így összegezett: egy USL2 típusú politikai konstrukcióval csak az AUR nyerne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2267
szavazógép
2023-09-15: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Nem kell az ingyenpénz

Inkább kölcsönből építene vagy korszerűsítene kórházakat és iskolákat a kormány, mint vissza nem térítendő támogatásokból – lényegében ezt jelentette be Marcel Ciolacu. A kormányfő szerint nem vesztettünk egy banit sem, sőt, vannak más források is, például az EU modernizációs alapja, amelyből Románia alig hívott le valamit.
2023-09-15: Közélet - Bartos Lóránt:

Új elnököt választottak (Csernátoni RMDSZ-szervezet)

Több település után Bod Péter szülőfalujában, Csernátonban is megtartotta a tisztújító közgyűlést az RMDSZ helyi szervezete. A leköszönő Kovács Ödönt Mágori István váltja a tisztségben.