Beláthatatlan táj és „csendsötét”

2023. szeptember 20., szerda, Közélet

Rendhagyó volt az idei sepsiszentgyörgyi pulzArt fesztivál záró irodalmi eseménye, Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című regényének bemutatóját ugyanis egy, a regényből készült performatív színházi előadás kísérte, melyet a Tamási Áron Színház előcsarnokából nyíló Pálffy Teremben láthattak az érdeklődők Oproiu Nicolette marosvásárhelyi fiatal színésznő előadásában. A szerzőt és az előadót György Evelin irodalmár faggatta az előadás után.

  • Szonda Szabolcs, György Evelin, Oproiu Nicolette és Kiss Tibor Noé. Fotó: Vargyasi Levente
    Szonda Szabolcs, György Evelin, Oproiu Nicolette és Kiss Tibor Noé. Fotó: Vargyasi Levente

A Csendsötét című rövid produkció egyetemi vizsgaelőadásként készült, és ennél nem is akar több lenni – nem próbálja a teljes regény keresztmetszetét adni, még csak arra sem törekszik, hogy az elmesélt, felidézett események kerek, egész történetté álljanak össze. Inkább csak felvillant gondolatokat, érzéseket a regénnyel, a fiatalok életével vagy inkább a mindenkori emberi lét általános kérdéseivel kapcsolatosan. Teszi ezt komolyan, elmélyülten és játékosan, ugyanakkor egy kis bizonytalansággal, mely általában jellemző az ilyenfajta improvizatív színházi megnyilvánulásokra. Egy ígéretes fiatal színésznőt láttunk, aki meggyőzően mutatta be előttünk eszköztárának különböző elemeit, erősségeit, de ennél sokkal több azért nem derült ki ebből a produkcióból.

Az előadás után Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója mutatta be a szerzőt és előadót a közönségnek, izgalmasnak nevezve az általuk képviselt művészeti területek találkozását, mely az idei pulzArt főtémájához, a „mikró”-hoz – mikroközösségek bemutatásához, mikrovilágok felfedezéséhez – is tökéletesen passzol. Mint mondta, mindnyájunknak vannak olyan „beláthatatlan tájaink” és „csendsötétjeink”, amilyenekről Kiss Tibor Noé regénye és az előadás szól.

György Evelin elöljáróban felvázolta a regény cselekményét, mely négy ember belső vívódásairól szól. Megismerhetjük belőle az apát, egy ötvenes történelemtanárt és a lányát, aki egy szerencsétlen autóbaleset nyomán kómában fekszik, valamint egy testvérpárt: az introvertált, különös gondolkodású Zsófit és öccsét, akinek története által a mai fiatalság nihilista életébe nyúlt betekintést a szerző.

Kiss Tibor Noé bevallása szerint arról a térségünkben tapasztalt jelenségről próbált regényt írni, hogy az emberek általában jót akarnak, de ez valahogyan mégsem sikerül nekik, „ezért inkább a vádaskodás és az együttműködés hiánya jellemző az életünkre”. Négy teljesen különböző ember sorsán, élethelyzetein keresztül próbálta megrajzolni társadalmunk keresztmetszetét, a folyamatos küszködést, reményt, de a kilátástalanságot is, a történet vége ugyanis tragédiába torkollik. Ez a regény volt eddigi munkái közül az áttörés, amikor olyan formában, nyelvezetben kezdte el használni mindazt, amit az élete során átélt, hogy az már konkrétan nem köthető a saját élettörténetéhez, nem lehet ráismerni a szerzőre a megjelenített szereplőkben.

Oproiu Nicolette színésznő először a regénnyel való találkozásáról mesélt, mely bevallása szerint intenzív, személyes és magával ragadó volt, majd a munkafolyamatról, a karakterrel való találkozásáról, a zenés részek összeállításáról is megosztott néhány információt, hangsúlyozva, hogy ez a produkció nagyon helyspecifikus előadásként készült, mely több szinten játszódik, és nagyon sokat hozzáad az otthoni mozgástér, amely a sepsiszentgyörgyi helyszínen sajnos egészen átalakult, leszűkült.

Szó volt még a szerző és előadás találkozásáról, a szöveg tűzijáték-szerűségéről és egyben letisztultságáról, a ritmusról, ami az író fejében lüktet a regény írása közben, továbbá a szöveg muzikalitásáról, a didaktikusság csapdájának elkerüléséről, a performatív színház lehetőségeiről és az irodalom tétjéről vagy tétjei­ről a mai világban. Végezetül a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak a meghívottak, mely kérdések a művészet befogadói szempontjaira, az előadásban látható civil megnyilvánulásokra vonatkoztak, valamint a sok nézőpontra meg stílusrétegre, ami rengeteg szabadságot adott az előadónak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-09-20: Jegyzet - Kuti János:

Pereljük be Ausztriát (Kármentő)

Jó lenne, ha a schengeni övezethez tartoznánk, hogy ne kelljen órákat állni a román–magyar határon. Bizakodhatunk (ismét), hogy ez megvalósul, mert a múlt szerdán is megmondta az Európai Bizottság elnöknője, Ursula von der Leyen, hogy Romániának csatlakoznia kell, és meg is magyarázta, miért. Azért, mert Románia (és Bulgária is) bebizonyította, hogy oda valók vagyunk. Gyerünk, vegyük fel őket végre! – szólított fel mindenkit.
2023-09-20: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Az Időjárőr ismét Sepsiszentgyörgyön (Kötetbemutató a pulzArton)

Ismét Sepsiszentgyörgyre érkezett az Időjárőr projekt: a pulzArt művészeti fesztivál részeként zajlott találkozón a Tamási Áron Színház előcsarnokában Kispál Ágnes Evelin, a Magma egyik alapítója köszöntötte a vendégeket, Bartha József képzőművészt és Kusztos Attila grafikust, aki a sepsiszentgyörgyi és a budapesti kötetet grafikailag gondozta, tervezte, valamint röviden ismertette magát a kezdeményezést is. Ezt követően bemutatták az ötvenhárom történetet tartalmazó sepsiszentgyörgyi Időjárőr kötetet.