Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Boc is igyekszik — Simó Erzsébet

2009. január 28., szerda, Máról holnapra

Ha igaz, a hét közepén a Boc-kormány bemutatja a 2009. évi állami költségvetési és válságkezelő terveit. Egyelőre csak bizonytalan hírek jutnak el a közvéleményhez, állítólag március elsejétől emelik a nyugdíjakat, s ha nem is fagyasztják be a béreket, de csak az inflációs rátával emelik azokat. Ez alól a jelek szerint a pedagógusok sem lesznek kivételek, leépítik az államapparátus húsz százalékát, drasztikus takarékossági intézkedéseket vezetnek be a közszférában, de a gazdasági élet élénkítése érdekében kifizetik azokat az adósságokat, melyeket az állam a vállalkozói szférában felhalmozott, s melyeknek összege kétmilliárd euró körüli.

A koalíció a hírek szerint zötyögősen működik, a szociáldemokraták tele vannak panasszal, hogy tárcáik (a tanügy, a munkaügy, az egészségügy) a törvényesen megszabottnál kisebb mértékben részesülnek a hazai össztermékből, míg a demokratáknak — például a nemzetvédelmi minisztériumnak vagy a turisztikának — bőven juttatnak közpénzekből. Mircea Geoană panaszkodik is rendesen, s biztatja embereit, hogy ne hagyják magukat, és kavar ő maga is ama bejelentésével, miszerint Băsescuval jó két évvel ezelőtt megegyeztek: ha eljön az ideje, együtt fognak kormányozni.

A Boc-kormány most, a parlamenti ülésszak megnyitása előtti napokban, az utolsó száz méteren egyeztetni próbál a szakszervezetekkel, a munkáltatókkal, de még a nyugdíjasszervezetekkel is, hogy a gazdaságiválság-kezelés örve alatt hozott szigorú intézkedések miatti elégedetlenséghullám szelét kifogja, s minden jel arra mutat, az érdekszervezetek lassan, de biztosan beadják a derekukat. Nyilatkozataik mutatják: igényeiket visszafogták, a munkahelyek megtartására, a gazdaság stabilizálására, a pénzügyi egyensúly helyreállítására összpontosítanak, s nem a fedezet nélküli nyugdíj- és béremelésekre. Hogy a kormány tartja-e majd ígéreteit, hogy válságprogramja hatékony lesz-e, egyelőre homályos, de hogy azon van, mindenáron meg kell akadályozni a nagy társadalmi megmozdulásokat, sztrájkokat, tüntetéseket, az szemmel látható.

Nehéz év elé nézünk, a gazdasági válság már szedi áldozatait, üzemeket zárnak be, emberek maradnak az utcán, családok megélhetés nélkül. Bocék abban reménykednek, a nagyobb bajt — okos intézkedésekkel — még el lehet kerülni. Nincs ember, ki ne szorítana ezért.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2009-01-28: Közélet - x:

Elbocsátották a goscomosokat (Barót) — Hecser László

Barót volt vízszolgáltatója, a Goscom munkatársai hivatalosan is munkanélkülivé váltak a hónap közepétől. Eddig azért nem tudták elküldeni őket, mert a cég jogi helyzete annyira kusza volt, hogy még azt sem lehetett tudni, kinek van joga aláírni, ki határozhat az ilyen ügyekben.
2009-01-28: Közélet - x:

Pénteken Tőkés—Markó találkozó

Az RMDSZ tegnap közleményben hozta nyilvánosságra, hogy január 30-án Marosvásárhelyen a Bernády-házban Markó Béla szövetségi elnök vezetésével egy RMDSZ-küldöttség találkozik Tőkés Lászlóval és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács más vezetőivel.