Mai levelünkÚjévi gondolatok

2024. január 5., péntek, Nyílttér

Év eleje a számvetés, az egymásra tekintés, a jövőformálás időszaka, amikor tanácsos visszatekinteni a mögöttünk hagyott esztendőre. Számba venni mindazt, ami történt, a kudarcainkat és a sikereinket egyaránt. Elemezni ezek ránk és szűkebb vagy tágabb környezetünkre gyakorolt hatását. Számbavétel és elemzés nélkül ugyanis nem tudjuk hányadán állunk és mit tegyünk az érvényesülésünk érdekében.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Év vége, év eleje a számvetés, jövő formálás, egymásra tekintés időszaka kellene legyen, de napjainkban már erre sem szakítunk időt. Célt tévesztve, hamis álmokat kergetve, mások által belénk sulykolt vágyakat hajhászva rohangálunk ide-oda. Ráadásul észre sem vesszük, hogy az értékrendünk megkopott, az érzelmeink megfakultak, az erkölcsi tartásunk megroppant és kezdjük elveszíteni az egyéniségünket. Ez pedig az országhatárokkal felszabdalt magyar nemzetre nézve tragikus következményekkel járhat, mert hosszú távon önfeladáshoz vezet. A bekövetkezte elkerülhető ugyan, de csak akkor, ha képesek leszünk az előre mutató változtatásra.

Melyek ennek a követelményei?

Maradj önmagad még akkor is, ha kinevetnek érte! A saját utadon haladj még akkor is, ha nehéz! Felemelt fejjel és egyenes derékkal járj, még akkor is, ha fáj! Törekedj azzá válni, akivé mindig szerettél volna, még akkor is, ha úgy érzed, már késő! Soha ne feledd, hová tartozol, még akkor sem, ha üldöznek érte. Az utódaidat neveld öntudatos, becsületes, a nemzetért áldozatra kész felnőttekké, akik majd átveszik, megőrzik, gyarapítják és továbbadják az értékeinket, szokásainkat, édes anyanyelvünket! Hit, becsület és önérzet legyen a tetteid mozgatórugója! Úgy élj, cselekedj és alkoss, hogy a leszármazottaid majd büszkék lehessenek rád!

Vissza kell térni a krisztusi útra és egymásnak megbocsátva, egymást támogatva haladni rajta a közös cél felé. Szeretni és szeretve lenni, életet adni a megfogant gyermekeknek, hogy fiatalodjon és erősödjön a nemzet. Gerinces és öntudatos embereket nevelni a felcseperedő nemzedékből, akik felismerik, megbecsülik és magukévá teszik a valódi értékeket. Rendelkeznek erkölcsi tartással, fogékonyak az újra, de tisztelik a hagyományokat is. Tudják, honnan jöttek és azt is, hogy merre akarnak tartani. Kigyöngyözik és maguk fölé emelik a népet nemcsak vezetni, hanem szolgálni is akaró személyiségeket.

Mindehhez adjon az Úr hitet, elszántságot és szent akaratot!

Bedő Zoltán

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-01-05: Kultúra - :

Kovács András Ferenc: Hét hejehuja

Életöröm
Egymásra nézünk,
mint Bódhidharma – szemben
a sziklafallal.
2024-01-05: Nyílttér - László Zsuzsa:

Tökéletesség (Jegyzet)

Megjelent a Facebookon egy újabb, valamiféle játék, ami olyan arcot teremt rólad, hogy csak ámulsz-bámulsz. Tudom, magára vessen, aki Facebook-függő! Függőség ide vagy oda, én nem próbáltam  „átrajzoltatni” magam, de igen sok ismerőssel néztem szembe, akiket nem ismertem fel. Kortól függetlenül jöttek szembe velem a „tökéletes” fizimiskák. Kerestem a megszokott tekinteteket, mosolyokat, de még azokat sem találtam. Na, egy újabb bugyuta játék, amibe belefutunk, gondoltam. Benne van a Facebook-pakliban, és tényleg, csak egy ártatlan játék! Poénból pár kép alá még a tetsziket is odakattintottam, aztán abbahagytam. Mert kezdett egyre nagyobb tábora kerekedni ennek a történetnek, és nekem kezdett nem tetszeni.