KézdivásárhelyLézerrel a varjak ellen

2024. január 25., csütörtök, Közélet

A kézdivásárhelyi önkormányzat folytatja a Molnár Józsiás parkban fészkelő varjak elzavarását: lézersugarat bevetve űzik el a madarakat. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a módszer bevált, de a vízválasztó akkor lesz, amikor a madarak költési időszaka megkezdődik.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A kézdivásárhelyi városháza tavaly vásárolt nagy teljesítményű lézeres készülékeket, utolsó reményét helyezve abba, hogy a fülsiketítő zajt okozó és a Molnár Józsiás park sétányait összepiszkoló varjú­seregtől meg tudjon szabadulni. A nagy testű, egyébként védett madarakat a sötétedés beálltával a helyi rendőrség munkatársai célozzák meg a lézerrel, s úgy tűnik, hogy ez a fajta zavarás működik, a varjak esténként eltűnnek a parkból. Az is tény, hogy télen más helyen keresnek táplálékot, így eleve kisebb számban vannak jelen.

Szilveszter Szabolcs alpolgármester szerint – aki jómaga is részt vett a madarak zavarásában – márciusban derül ki, hogy a „megevett pudingnak milyen az íze”, akkor rakja fészkeit, s állapodik meg egy helyszínen a kolónia. „A költés idején nem szabad lőni őket, így marad a lézeres módszer. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy akkor sikerül-e a szaporulatot megállítani” – mondotta.

A város második embere szerint kaptak ajánlatot fix, automata lézeres készülékekre is, viszont több tízezer lejes tételről van szó. „Az idei költségvetésben minden esetre különítünk el pénzt a varjakra is, gondolva a jövőre” – tette hozzá.

A városháza korábban durrogtatással, a parkban lévő fák ágainak a nyesésével is próbálkozott a varjak ellen. A fészkektől nagyon nehéz megszabadulni, ugyanis a madarak a magas fák csúcsára építik úgy, hogy még drótot is beleszőnek, ráadásul a városháza darui fel sem érnek abba a magasságba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2024-01-25: Máról holnapra - Farkas Réka:

Zsákutcába került ösztöndíjak

Romániában már megszokhattuk, a törvények alkalmazásánál derül ki, alkotóik – legyenek minisztériumi tisztségviselők, képviselők, szenátorok – ismét felületes munkát végeztek, módosítások szükségesek a hibák kiküszöbölésére. Nem történt ez másképp az új oktatási törvénnyel sem, amelyet ugyan hosszú évekig rágtak a szakemberek, hozzászóltak érintettek és okoskodók, ám mindezek dacára alkalmazásának megkezdése után sorra bukkannak elő hibái.
2024-01-25: Kármentő - László Zsuzsa:

Jó kis nap ez

Udvarhelyről utazom haza a húgommal. Pontos terv szerint összerakva a nap, mikor kell indulni, érkezni, hogy mindenre legyen idő, amire kell. A húgom autójával indulunk, pontosabban indulnánk, amikor betoppan a szomszéd, hogy nem indul az ő autója. Jó ideje nem használta, biztos az akku… Húgom persze hogy segít, máris összekötve a két jármű. Egy idő múlva be is indul a megsegített jármű, de pár burrogás után feladja. Itt nagyobb lehet a baj, de akkor már legalább vissza kéne tolni a garázsba. Többen is nekiveselkednek, autó félig begurítva, de valamiken fennakad, tovább egy centit se mozdul.