KovásznaFakitermelés a Tündérvölgyben

2024. február 13., kedd, Közélet

Mintegy 24 méter széles erdősávot vágott ki az elmúlt időszakban a kovásznai, illetve a kommandói erdészet a két település közötti villanyáram-vezeték teljes nyomvonalán.

  • Kopárabbá vált a kovásznai Tündérvölgy. Fotó: Bodor János
    Kopárabbá vált a kovásznai Tündérvölgy. Fotó: Bodor János

A kitermelés érintette a kovásznai Tündérvölgy kirándulóövezetét is, emiatt sokan zúgolódnak, a helyi önkormányzatot hibáztatják, hogy engedték elcsúfítani a tájat, a kirándulók által kedvelt piknikezőhelyet. Ugyanakkor azt is kifogásolják, hogy a Kovásznát Kommandóval összekötő 14-es jelzésű községi út mentén a veszélyes szakaszokon és kanyarokban is kivágták a fákat, amelyek szalagkorlát hiányában egyféle biztonságot, „természetes korlátot” jelentettek a meredek szakadékok, hegyoldalak peremén.

A fakivágást az áramszolgáltató kezdeményezésére az erdészeti hivatal végezte el, arra hivatkozva, hogy a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint a villanyáramot szállító légi vezetékek nyomvonalán a villanyoszlopoktól 12 méterre jobbra és 12 méterre balra nem lehetnek olyan fák, amelyek vihar vagy nagyobb szélfúvás esetén veszélyeztethetik az áramszolgáltatást.

Gyerő József polgármestertől megtudtuk, hogy a fakitermelésről a helyi önkormányzattól sem véleményt, sem engedélyt nem kértek. Ez egy olyan munkálat, amely kizárólag az erdészet hatáskörébe tartozik, a helyi tanács csupán a város tulajdonában levő erdőterületről kivágott fának az eladási áráról határozhat, mondta, és hozzátette: kovásznai lakosként ő is sajnálja, hogy a fakitermelés miatt a tündérvölgyi táj szépsége csorbult. Ami pedig az út menti szalagkorlátokat illeti, a polgármester közölte: az útkarbantartási keretből pénzt különítenek el, s a veszélyesebb helyeken szalagkorlátokat szerelnek, nehogy egy jármű a völgyben kössön ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2024-02-13: Közélet - :

Lehetőségek erdővidéki fiataloknak

A sepsiszentgyörgyi Startup HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ munkatársai pénteken a baróti művelődési ház nagytermében – többnyire helybeli, végzős diákokból álló közönségnek – mutatták be az elmúlt években végzett tevékenységüket, és bátorították a fiatalokat, merjenek vállalkozást kezdeni. Nem könnyű üzletet létrehozni és azt működtetni, de a buktatókat el lehet kerülni, igenis lehetséges sikeresnek lenni – mondották.
2024-02-13: Közélet - :

Hagyományőrzésre nevel a farsang (Miklósvár)

Erdővidék és egyben Székelyföld legrégebbi településén, Miklósváron szólította farsangi mulatozásra a gyermeksereget és a lakosságot tegnap egy maréknyi helybeli pedagógus.