Székely Mikó KollégiumKorszerűsítik a bentlakást

2024. február 15., csütörtök, Közélet

Újabb lépést tett Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Székely Mikó Kollégium bentlakásépületének korszerűsítéséért, amire európai uniós támogatást nyertek az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretében. A városi képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén a tanácstagok a beruházás – mely elsősorban az épület energiahatékonyságának növelését szolgálja – megvalósíthatósági tanulmányát fogadták el.

  • A Székely Mikó Kollégium bentlakásépülete. A szerző felvétele
    A Székely Mikó Kollégium bentlakásépülete. A szerző felvétele

Amint az az ülésen elhangzott, a Gábor Áron utca 18. szám alatt található ingatlan az 1970-es évek első felében épült. Az épületben található elektromos hálózat, a közművek, a fűtésrendszer mind elavult, az egész ingatlanra ráfér a hőszigetelés. A megvalósíthatósági tanulmányban foglaltak szerint a majdani munkálatok kiterjednek a külső hőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, az ivó- és szennyvízhálózat cseréjére, emellett a villamos hálózatot is felújítják, a tetőn pedig (a PNRR-s beruházások közös jellemzőjeként) napelemeket is elhelyeznek. Emellett módosítják az épület beosztását, a földszinten több helyiséget is kialakítanak, melyeknek új rendeltetésük lesz, az emeleteken pedig a szobák elrendezését is megváltoztatják, valamint mosdókat alakítanak ki. A becslés szerint a beavatkozás összköltsége meghaladja a 17 millió lejt, ebből valamivel több mint a felére biztosít finanszírozást az Európai Unió, az önkormányzatnak több mint 8 millió lejt kell állnia.

Lapunk kérdésére Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat sikerrel pályázott az Országos Helyreállítási Program keretében, a finanszírozási szerződést is aláírták, most a szükséges további lépésekből a tanulmány elfogadása és a műszaki terv következik. Elismerte, valóban magas az önkormányzatra eső rész, az uniós alapokból az elnyert támogatásnál többet nem kaphatnak.

A Székely Mikó Kollégium bentlakását a középiskolán kívül a sepsiszentgyörgyi sportiskola is használja, pár helyiséget bérelnek székhelyként. Mint ismert, a sportiskola a közeljövőben átköltözik a Vasile Goldiș utcába, a kisstadion helyén többéves késéssel megépült, jelenleg befejezés előtt álló multifunkcionális létesítménybe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1621
szavazógép
2024-02-15: Közélet - :

Könyvbemutató Marosvásárhelyen (Kárpátországi szolgálat)

Sepsiszentgyörgy, Brassó, Kolozsvár és Bécs után Marosvásárhelyen is bemutatták a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) negyedik, tavaly év végén megjelent Kárpátországi szolgálat című könyvét, melyet Galbács Pál ötlete alapján Szekeres Attila és Sarány István szerkesztett. A kötet kapható a Háromszék lapterjesztő standjain.
2024-02-15: Jegyzet - László Zsuzsa:

Titkok

Semmit sem változott a hangod, mondja a telefonban volt évfolyamtársam, akivel mai napig tartjuk a kapcsolatot. Nem tegnapelőtt kezdtünk el együtt lépegetni, és nem tegnap váltak szét az útjaink, de bizonyos rendszerességgel azóta is keressük egymást. Ez a mondat szinte minden alkalommal elhangzik, már meg sem lepődöm. Azt nem tudom, hogy változott-e a hangom, vagy sem, mivel én mindennap hallom. Az igaz, hogy fiatalon sem volt valami kislányosan csilingelő az a hang, de akkor is karcosodhatott az évek során. De ha ő mondja…