KarateA Kézdivásárhelyi Sportin-Budo Club — Áros Károly

2009. február 2., hétfő, Sport

Karate — ,,puszta kezeket", tehát fegyver nélküli harci művészetet jelent. Kitűnő módszer a test edzésére, és összekapcsolva az összpontosítás magas fokával, remekül segíti a szellemi képességek fejlesztését.

,,Mozgásrendszerét Gicsin Funakosi alakította ki — olvasni az Akadémiai Kislexikonban — a XX. század első felében. Stílusirányzata a sotokan, melynek küzdelmei során tilos az ellenfél érintése, az ütést vagy rúgást a célpont előtt 2—5 centiméterrel meg kell állítani. Több irányzata alakult ki: a sito-rju, a godzsu-rju, a vado-rju, a kiokusinkaj."

Egyébként Gicsin Funakosi 1936-ban Tokióban életre hívta, megalapította a Shotokan–Dojót (Dojo=tornaterem), mely Japán első Karate-Dojoja lett. Funakosi további érdeme a szabadharc első szabályainak kidolgozása (jiyu-kumite) — 1951-ben —, e szabály lehetővé tette a küzdők megvédését mindenféle sérüléstől. Addig csak az edzés egyedüli módját használták — a Kata-edzést (árnyékharc), a karate edzésének legmagasabb fokozatát. Gicsin Funakosi 1957 áprilisában hunyt el.

A sport, melyet örökségül hagyott a világra, bejárta és meghódította a földkerekséget. Nem kerülte el Kézdivásárhelyt sem.

Bartók Csaba

— Nem bizony — mondták szinte egyszerre a kézdivásárhelyi karatékák edzői, Bartók Csaba és Vajik Csaba, hiszen Szabó Ottó festő- és faragóművész jóvoltából itt, Kézdivásárhelyen már a nyolcvanas években, úgymond illegalitásban — közismert, hogy az átkosban tiltott sportág volt a karate — is karatéztunk. A rendszerváltást követő években megalakítottunk egy sportegyesületet, s immár nyíltan, szabadon hódolhattunk kedvenc sportunknak. Na, de hogy versenyezhessünk is, klubot kellett életre hívnunk, s azt lecsatlakoztatnunk az országos szövetséghez. Így aztán 2003-ban megalakítottuk a Kézdivásárhelyi Sportin-Budo Karate Clubot, mely a shito-ryu irányzatnak hódolt. A shito-ryun belül is több ág létezik, a miénk a hayashi-ha, melynek alapítója a japán Teuro-Hayashi soke (soke=alapítómester) tízdanos mind a shito-ryuban, mind a kobudoban (fegyver művészet), aki 2003-ban, nyolcvanéves korában hunyt el... Mindjárt a klub megalakítása és lecsatlakoztatása — a román shito-ryu szövetséghez — után gondba ütköztünk, mert a szövetség a shito-ryun belül más ágakat istápolt, s így minket a hayashi-ha ággal nem tudott technikailag irányítani, ezért lépnünk kellett, így kerültünk a Magyar Karate Szövetséghez — ezen túl a Világszövetséghez (WKF) —, s építettünk ki egy nagyszerűen működő kapcsolatot, mely biztosítja Zallel László ötdanos sensei (tanítómester) és a magyar válogatott edzőjének ,,gondoskodását", irányítását. Hogy miben áll ez? Többek között rendszeresen részt veszünk az edzőtáboraiban, nemcsak segít a felkészítésben, hanem ő vizsgáztatja tanítványainkat.

Vajik Csaba

— E téren hogy állnak a kézdivásárhelyi karatékák?

— Hármunknak — Bartók Csaba, Vajik Csaba, Kiss Dán — egy-egy danunk van, a többi színes öves. Jó tudni, hogy tíz övfokozat van, a legnagyobb a barna öv.

— Na de egy pillanatra térjünk még vissza a kézdivásárhelyi klub hayashi-ha ágához vagy irányzatához. Mit kell ezzel kapcsolatban tudni?

— Jelenlegi irá­nyítója az Egyesült Államokban élő magyar származású (1956-ban vándorolt ki) Julius Thiry kilencdanos. Gyakran jön Magyarországra, rendszeresen meglátogatja edzőtáborainkat, s ilyenkor nála lehet (csak nála) dan-vizsgát tenni. Az övekre Zallelnél vizsgáznak a karatékák.

— Hány tagot számlál a klub?

— Ötvenet, zömében gyerekek. Van, aki a versenyzés céljával látogatja edzéseinket, van, aki a jó körérzetért, az önvédelem tudásának elsajátításáért jár hozzánk. Tudni kell, a gyerekeknél általában az önvédelem a fő cél, de előnyt élvez az erkölcsi nevelés, mások, megkülönböztetett figyelemmel az idősek, tisztelete.

— Nézzük a klub legutóbbi eredményeit.

— Kezdjük az országos bajnoksággal, itt a négy hagyományos karatestílus — shotokan, shito-ryu, vado-ryu, goju-ryu — együtt és külön-külön is rendez bajnoki vetélkedőt, mind szabadharcban (kumite), mind formagyakorlatban (kata). Az alig tizenhárom éves Somai László szabadharcban szerzett aranyérmet, formagyakorlatban ezüstöt, csapatban pedig bronzérmes volt. A tavalyi miskolci Világkupán Borbáth Henrik formagyakorlatban aranyérmes volt, Gáll Ottó szintén a formagyakorlatban ezüstérmes, akárcsak a Borbáth Henrik, Somai László, Szabó Levente alkotta csapat. Master Kupa: Borbáth Henrik szabadharcban arany-, formagyakorlatban ezüst- és formagyakorlat csapatban aranyérmes, Szabó Levente az országos bajnokságon egy ezüst- (egyéni) és egy bronzérem (csapat) birtokosa lett, a Master Kupán formagyakorlatban első, szabadharcban második, csapatban első helyezett, Gáll Ottó a Master Kupán formagyakorlatban első, szabadharcban második lett.

— Hol tartja edzéseit a klub?

— A Nagy Mózes Líceum termében minden kedden és pénteken 17—19 óra között. Az első órában a kezdők, a másodikban a haladók edzenek. S ha már itt tartunk, hadd mondjuk el: szeretettel várjuk mindazokat a kézdivásárhelyieket és környékbelieket, akik meg szeretnének ismerkedni az önvédelem ábécéjével, majd művészetével. Tárt karokkal fogadunk minden érdeklődőt és karatézni vágyót.

— A felkészülés más formái?

— Edzőtáborok Ozsdolán és a Balatonon, a különféle kuparendezvényeken való részvétel itthon és Magyarországon.

— A támogatók?

— A Nexxon, az Auto Nex és a polgármesteri hivatal. Ezúton is ezer köszönet és hála. Nagy segítségünkre voltak, s reméljük, lesznek az idén is, sőt, reméljük, hogy más cégek is csatlakoznak melléjük. Azoknak előre is köszönjük.

— A cél?

— Mint minden évben — így megy ez 1991-től, amióta vezetjük a klubot — ugyanaz: az élvonalban maradni, és túlnőni önmagunkon!

— Úgy legyen.

Lám-lám, dobpergés és mellveregetés nélkül is biztos léptekkel halad előre Kézdivásárhely karatesportja, igyekszik felzárkózni a már bizonyított asztalitenisz, cselgáncs, kézilabda mellé. Igyekszik az országos bajnokság és a Világkupa asztalára letett névjegykártyája mellé még több érmet, bajnoki címet szerezni, s így öregbíteni a város sporthírnevét. Megérdemli a támogatást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2009-02-02: Sport - x:

Február a kézdivásárhelyi sportéletben — Áros Károly

A polgármesteri hivatal sportirodája — vezetője Kocsis Zoltán — jóvoltából bepillanthattunk a város, azaz Kézdivásárhely sportéletének februári programjába.
2009-02-02: Sport - x:

Munkában az MSC szakosztályai (Klubélet) — Áros Károly

A gazdasági válság sötét felhője, sajnos, ott lebeg sportmozgalmunk fölött is. Tetszik, nem tetszik, de egyre többfelől hallani: még nem kaptunk pénzt a tanácstól, mert még nincs költségvetése. Ilyen esetben csak a szponzorokra lehet támaszkodni, vagy várni, várni, míg elkészül a költségvetés...