Băsescu Budapesten

2009. február 2., hétfő, Közélet

A nemzeti kisebbségek védelmének témája és az energetikai biztonság kérdése is szerepel majd Traian Băsescu államfő mára és holnapra tervezett budapesti látogatásának napirendjén — olvasható a cotroceni-i hivatal közleményében. Băsescu Sólyom László köztársasági elnök meghívására tesz hivatalos látogatást Budapesten, ahol az államfői tárgyalásokon kívül találkozik a magyar kormányfővel és a parlament elnökével is.

Olyan pillanatban érkezik Budapestre Traian Băsescu államfő, amikor Magyarországnak és Romániának egyre több a közös gondja, mindkét országban kezelni kell a nemzeti kisebbségek ügyét, Budapestet és Bukarestet egyaránt sújtja a gazdasági világválság, egyformán küszködnek az energiafüggőség problémájával. * A nemzeti kisebbségek ügyét illetően Magyarország többször biztosította partnerét, hogy mindent megtesz a területén élő románság kulturális értékeinek védelméért, Románia pedig azt hangoztatta: még nem állt le az egyházi és közösségi javak tulajdonának visszaszolgáltatási folyamata. Bukarest nyitottan viszonyul az erdélyi magyar egyetemek akkreditációjának ügyéhez (a Partiumi Keresztény Egyetemet azóta sikerült is akkreditálni). Elakadt viszont a parlament útvesztőiben a kisebbségi törvény tervezete. * Az államfői látogatásokon a nemzeti kisebbségek ügye mindig terítéken szerepelt. A 2007. február 11-től 13-ig tartó bukaresti hivatalos látogatásán Sólyom László különleges hangsúlyt helyezett a ,,romániai magyar társadalom" jogaira. Tavaly októberi székelyföldi magánlátogatásán kiállt Székelyföld területi autonómiája mellett. Băsescu elnök ugyanakkor többször is állást foglalt az ,,etnikai alapú" önrendelkezés ellen, de maga is szorgalmazza a ,,helyi közigazgatási autonómia" fontosságát. Egyes bukaresti elemzők ugyanakkor úgy látják, hogy Băsescu számára fontos lesz az idei elnökválasztásokon a romániai magyarok szavazata is.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 91
szavazógép
2009-02-02: Sport - x:

Benedek Károlyra emlékezünk — Áros Károly

Február 7-én ünnepelné 100. születésnapját Benedek Károly, a Székely Mikó Kollégium legendás testnevelő tanára. Legendás, hiszen olyan korszakban oktatta a testnevelést, amikor a kollégium igen jelentős szerepet játszott a város, a megye sportéletének megalapozásában, így aztán Benedek Károly tanár úr egy személyben tanító, tanár és professzor volt, hiszen megtanította a sportok ábécéjét, igazi lényét, feltárta titkait, az ép testben ép lélek szellemében tanította meg diákjait kitartóan dolgozni, küzdeni az eredményért, nevetve nyerni, veszíteni, a versenytársakat tisztelni, becsülni, megtanította őket a szó igazi értelmében sportolni.
2009-02-02: Közélet - x:

Bacon előrelépett (Év elején a községgazdák — Beszélgetés Bardocz Csaba polgármesterrel) — Hecser László

Emlékmű Szárazajtán
Ember tervez, Isten végez — a mondás Bacon községre is érvényes. Bardocz Csaba polgármesternek nem sikerült minden kitűzött célt elérnie, de összessé­gében úgy véli, a község néhány lényeges dologban előrelépett. Idén is úgy akar gazdáskodni, hogy mindegyik településre kerüljön valami jelentősebb beruházás. Kisbacon egy kicsit többet kap, mint a többi település: a Benedek Elek-évfordulókra nemcsak a község, hanem a megye, sőt, az összmagyarság is figyel, így a fokozott gondoskodás érthető.