Igazodni a közösség elvárásaihoz — Farcádi Botond

2009. február 2., hétfő, Máról holnapra
Talán nem is vártunk mást a parlamenti választások utáni első Markó—Tőkés találkozótól, mint ami történt. A szövetség elnöke látszólag gyökeresen megváltoztatta álláspontját — hiszen alig néhány hete még azt nyilatkozta, nem tekinti prioritásnak a Tőkéssel folytatott párbeszédet —, és felajánlotta a püspöknek az RMDSZ-lista első helyét az európai parlamenti választásokon. Markó Béla pálfordulása azonban inkább látszólagos, valójában ugyanis a szövetségi elnök az RMDSZ érdekeit tartotta szem előtt, hiszen ezzel a húzással gyakorlatilag kifogná a szelet a szövetség bírálóinak vitorlájából, az RMDSZ-en kívüli szervezetek pedig igazi vezéregyéniség nélkül maradnának.

Nem véletlen hát, hogy Tőkés László határozottan elutasította a szövetség ajánlatát, és újfent a nemzeti lista, az összefogás szükségességét hangsúlyozta. A két megoldás között óriási a különbség: előbbi elsősorban az RMDSZ érdekeit szolgálná Tőkés László látszólagos ,,befogadása" ürügyén, utóbbi pedig valós összefogást jelentene, amelyben nem csupán a püspök, hanem az őt támogató szövetségen kívüli szervezetek is részt vennének. Előbbi tehát a pártérdekről szól, utóbbi pedig a nemzeti érdekről. És talán ezt kellene tudatosítaniuk a szövetség vezetőinek is: az Európai Parlamentben a kisebbségi kérdés nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügy.

A tapasztalat azt mutatja, az elmúlt másfél évben a magyarság európai parlamenti képviselői — Tőkés László, Sógor Csaba, Winkler Gyula — képesek voltak ezt szem előtt tartani, hajlandóak voltak együttműködni függetlenül attól, hogy sem itthon, sem Brüsszelben nem ugyanahhoz az alakulathoz, pártcsaládhoz tartoztak. Ráadásul borítékolható: az EP-választásokon rendkívül alacsony lesz a részvételi arány, így — összefogás esetén — a magyarság még meg is erősítheti részvételét a brüsszeli törvényhozásban.

Talán ezért is várjuk — a korábbi magyar—magyar megegyezési kísérletek kudarca ellenére — bizakodással a tárgyalások kimenetelét. Hátha ezúttal nem rideg pártpolitikai kalkulusok, hanem a közösség elvárásaihoz való igazodás irányítja majd az erdélyi magyar politikai elit döntéseit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2009-02-02: Közélet - x:

A megyei törvényszéken a kézdivásárhelyi határozat (Autonómia-népszavazás) — Iochom István

A kézdivásárhelyi városházán pénteken sajtótájékoztatót tartott Fekete Károly és Rácz Károly, az MPP helyi elnöke és a város MPP-s polgármestere, aki többek között az ország új, tervezett közigazgatási felosztásáról beszélt.
2009-02-02: Közélet - x:

Bod Péter élő tanítása (Gyertyaszentelő Boldogasszony) — Kisgyörgy Zoltán

Kevés Erdélyben a templom, melynek titulusa Gyertyaszentelő Boldogasszony. Csíkszentimre 1500-as szárnyas oltárán Jézusnak templomban való bemutatása látható. Hogy mennyire ismert volt ez az ünnep keresztény őseink számára, azt mi sem bizonyítja jobban, mint minden idők egyik legműveltebb protestáns papjának, Csernátoni Bod Péternek Gyertyaszentelő Boldogasszony-napi ünnepi magyarázata a szentelményről, Mária tisztulásáról.