Orbán Viktor: Adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei

2024. március 5., kedd, Világfigyelő

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen, tegnap azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei. Hangsúlyozta: a sikeres gazdaságpolitika két feltétele a helyzetet kezelni képes pénzügyi tárca és gazdasági minisztérium, valamint a gazdaságpolitika bázisát adó, a kormánnyal jól együttműködő kamarai háttér.

  • Orbán Viktor a gazdasági évnyitón. Fotó MTI / Máthé Zoltán
    Orbán Viktor a gazdasági évnyitón. Fotó MTI / Máthé Zoltán

Hozzátette: a miniszterelnök feladata pedig az, hogy a gazdaságpolitika mögül az egyszerű, józan paraszti megfontolások ne tűnjenek el. A kormányfő négy ilyen tételt nevezett meg, ami fölött őrködnie kell. Az első: mindig jobb, ha nekünk tartoznak, mint ha mi tartozunk másoknak, a második, hogy mindig többet kell keresni, mint amennyit elköltünk, a harmadik szempont, hogy jobb dolgozni, mint tengeni-lengeni, a negyedik tétel pedig az, hogy mindig jobb, ha mi keresünk másokon, mintha mások keresnek rajtunk.

„2020-ig a dolgok egy elég világos, egyenes, sikeres, emelkedő pályán haladtak, de akkor beesett a járvány és az orosz–ukrán háború. 2020 és 2024 között visszakapcsolásos éveket élt meg az ország” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, most arra lát esélyt, hogy 2024-ben feljebb tud kapcsolni. A kormányfő szerint a 2020 és 2024 közötti időszakot a reálgazdaság nagyobb baj nélkül túlélte, ennek pedig az az oka, hogy hagyták, hogy az emberek és a vállalkozók is keressenek. Másik okként azt jelölte meg, hogy a kormány teljes világgazdasági kapcsolatrendszerben kezdett gondolkodni. Miközben a Nyugat megbotlott, az ország gazdasági kapcsolatrendszerének keleti lába továbbra is virágzott – mondta.

Orbán Viktor jelezte: az európai uniós választások nagy jelentőségűek lesznek az észszerűség szempontjából. Kiemelte: az európai politikai tér leírható úgy is, hogy egyik oldalon a globalisták, föderalisták, másikon a szuverenisták. De úgy is, hogy ma Európában ideológiavezérelt politizálás zajlik, a legnagyobb baj, hogy akik a legfontosabb pozíciókat elfoglalják, tipikusan baloldali, ideologikus gondolkodású emberek, és ilyen döntéseket is hoznak – mondta a kormányfő. Ezért arra van szükség, hogy egy ideológiavezérelt, baloldali kormányzás helyett jobboldali, a valóságot jobban tisztelő, és a gazdaságpolitikát a valóságból levezető politikai kurzus jöjjön létre Európában – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő beszédében kitért Magyarország regionális együttműködéseire is. Felidézte: hosszú ideig egy V4-es struktúrában gondolkodtak Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával, amelyet nem érdemes feladni, „még van benne valamennyi élet”, de látni kell egy másik együttműködési lehetőséget a szuverenista államok között. Ebben Magyarország mellett megjelentek a szlovákok, a szerbek, és Ausztriában is lesz egy választás szeptemberben. Így könnyen lehet egy osztrák–magyar–szlovák–szerb együttműködés a következő időszakban, amely nem kiváltja a V4-et, hanem megjelenik mellette – összegzett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-03-05: Világfigyelő - :

Magyarország készen áll a fellépésre (A béke mellett és a terrorizmus ellen)

Magyarország továbbra is kész a fellépésre a béke, a párbeszéd mellett, valamint a terrorizmus minden formája ellen – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén.
2024-03-01: Szabadidő - :

Anyagismeret – mindennapi és alkalmi viselethez /X/

A különböző anyagok és textíliák ismerete nem csak azok számára lehet hasznos, akik otthoni varróprojektekbe vágnak bele. Hiszen az ágyneműnk, valamint akár egy hálóing vagy egy öltöny kiválasztásakor is sokat segíthet, ha tudjuk, hogy az adott anyag megfelelő választás-e. Mindehhez ismernünk kell az adott anyag alapvető tulajdonságait. Nézzük tehát, hogy mely anyagok ideálisak mindennapi és alkalmi viselethez.