KézdivásárhelyÉrdekszövetségbe tömörültek a vállalkozók

2024. március 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Több kézdivásárhelyi üzletember kezdeményezésére megalakult a Kovásznai Vállalkozások Munkáltatói Szervezete. A kezdeményezés célja a vállalkozók érdekeinek általános képviselete, ugyanakkor szaktanácsadási, egyeztetési, egységes fellépési célokat is kitűztek maguk elé.

  • Az egyesület titkára, Constatin Pătru vállalkozó. A szerző felvétele
    Az egyesület titkára, Constatin Pătru vállalkozó. A szerző felvétele

Az alakuló ülésre a kézdivásárhelyi Szabadság utcában lévő inkubátorházban került sor, ahol néhány tucatnyi érdeklődő jelent meg. Az új, politikától, hatóságoktól és szakszervezetektől is független civil szervezet alapszabályzatát Imre Csaba elnök ismertette, aki bemutatta a szervezet vezetőségét is: alelnökei Hella Zoltán és Kolbász Sándor, titkára Constantin Pătru, további alapító tagjai: Szabó Róbert, Duka Jenő és Szabó Csaba. A statútum ismertetéséből kiderült: céljuk minden téren a vállalkozások érdekeit érvényesíteni, legyen szó a hatóságokkal, vagy a szakszervezetekkel való kapcsolatról, jogi vagy gazdasági kérdésekről.

Constantin Pătru titkár részletesebben és „konyhanyelven” is kitért terveikre és elképzeléseikre, hangsúlyozva a pontos tájékozódás fontosságát. Mint elmondta, a tömörülésbe belépő vállalkozókat állandó jogi és gazdasági tanácsadással fogják segíteni, egységesen. Kifejtette: egyszerűbb és gazdaságosabb, ha egy érdekszövetség egyszerre fizeti ki egy szakember tiszteletdíját, mintsem a vállalkozók egyénenként nyúljanak a zsebükbe ugyanazért a munkáért. Távlati terv az országos föderációkhoz való csatlakozás, hiszen abban az esetben felsőbb szinteken is tudják majd hallatni hangjukat, de addig is „beérik” azzal, hogy egységesen tudnak majd kommunikálni a helyi hatóságokkal, legyen szó a kormányhivatalról, különböző igazgatóságokról vagy éppen az adóhivatalról.

Constantin Pătru a tagság napirenden tartását nevezte kiemelkedően fontosnak, így terveik között szerepel előadók, például tanácsadó cégek vagy állami kirendeltségek képviselőinek meghívása. Ugyanakkor szintén távlatilag nem tartja kizártnak, hogy a vállalkozás tagjai egyfajta önsegélyző pénztárt hozzanak létre, amelytől a tagság kedvezményesen vehetne fel hitelt, de szükség esetén akár a tömörülésen kívülieknek is nyújthatnának anyagi segítséget. A tagság szakszerű és pontos tájékoztatása érdekében pedig, szakemberek segítségével figyelemmel fogják követni a helyi elektronikus közbeszerzési kiírásokat, hiszen ha van, aki a munkát helyben elvégezze, akkor a pénz is helyben marad – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-13: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Bukaresttől Berlinig (Turisztikai vásárok)

Bukarestben, Budapesten és Berlinben megszervezett turisztikai vásárokban népszerűsítette Háromszék turisztikai kínálatát a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület – áll a Visit Covasna közleményében.
2024-03-13: Pénz, piac, vállalkozás - Bodor János:

Felívelőben a vendégforgalom (Kovászna)

A 2019-es turisztikai csúcsot követő, a koronavírus-járvány okozta mélyrepülés után ismét felívelőben van a fürdőváros vendégforgalma – derült ki a fürdőváros polgármesteri hivatalának kimutatásából, amelyet a napokban osztott meg közösségi oldalán Gyerő József polgármester.