Szijjártó Péter: Európa „háborús pszichózisban” szenved

2024. március 14., csütörtök, Világfigyelő

Ma a nemzetközi politikában a valóság és az ideologikus megközelítés rendkívül messze áll egymástól, ezt jól példázzák az európai és a kínai gazdaság szétválasztását célzó, teljességgel irreális szándékok is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Martonvásáron.

  • Szijjártó Péter kormányülésre indul a budapesti Karmelita kolostorba. Fotó: Facebook / Szijjártó Péter
    Szijjártó Péter kormányülésre indul a budapesti Karmelita kolostorba. Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Martonvásári Polgári Esten arról számolt be az ukrajnai helyzet kapcsán, hogy Európa jelenleg „háborús pszichózisban” szenved, egyes vezetők mintha a Fortnite-ba képzelnék magukat, de ez a valóság, ahol emberek halnak meg és hatalmas a pusztítás.

Kiemelte: az a „felfújt liberális várakozások” ellenére teljesen bizonyos, hogy Oroszországot katonailag nem lehet legyőzni ebben a konfliktusban, már csak azért sem, mert atomhatalomról van szó, azonban Ukrajna sem veszíthet, ugyanis mindig lesz annyi fegyver Nyugatról, hogy a status quo fennmaradjon. „Ha egyik fél sem tud győzni, akkor világos, hogy az egész úgy ér majd véget, hogy le kell tárgyalni, mi a vége. És hogyha senki nem tud győzni, és úgyis le kell tárgyalni, akkor már csak egy kérdés marad: miért is nem holnap? Miért két hét múlva? Miért három hónap múlva? Miért egy év múlva?” – mondta. „Minden egyes nap, ami eltelik ebben a háborúban, újabb halottakat és újabb pusztítást hoz. És ez erkölcsileg az egyetlen tartható állásponttá azt teszi, miszerint mielőbb tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség” – tette hozzá.

Szavai szerint Európa ennek megteremtésére ma már képtelen, s ezért amerikai–orosz megállapodásra van szükség, amely a jelenlegi washingtoni adminisztráció alatt szintén lehetetlen, ekképp ahhoz, hogy ez reális közelségbe kerülhessen, változásra lenne szükség az Egyesült Államok vezetésében. A francia elnök közelmúltbeli kijelentéséről szólva arra figyelmeztetett, hogy a nyugati katonák küldése súlyosan sértené a NATO által több éve kijelölt vörös vonalat, amelynek a lényege, hogy az észak-atlanti szövetség nem részese a konfliktusnak. Ugyanakkor az európai álláspont változásait tekintve ez sajnos nem is zárható ki teljesen – jegyezte meg.

Szijjártó Péter a pódiumbeszélgetésen érintette a közel-keleti konfliktust is, ahol az első számú célnak az eszkaláció megelőzését nevezte, ez ugyanis legalábbis regionális háborúhoz vezethetne. A válság megoldása kapcsán emlékeztetett, hogy évtizedek kudarcai után Donald Trump előző amerikai elnök hivatali ideje alatt az Ábrahám-egyezményekkel elérhető közelségbe került a béke reménye, egy politikai váltás Washingtonban így ezen a téren is reményteli lenne. Kifejtette, hogy Donald Trump és a magyar kormányzat álláspontja között sok hasonlóság van, például a család vagy a migrációval szembeni fellépés terén.

Ezt követően a keleti nyitás stratégiáját méltatta, és hangsúlyozta: az európai és a kínai gazdaság szétválasztását célzó politikai szándékok dacára jól látható, hogy a nyugati vállalatok egy jelentős része mára teljesen függővé vált a kelet-ázsiai ország beszállítóitól, egyebek mellett az autóiparban is. „Tehát látni kell: a valóság arról szól, hogy a keleti és a nyugati vállalatok a lehető legszorosabban működnek együtt, a politikai blabla fölötte az agyrém” – fogalmazott.

Majd a valóság és a politikai propaganda közötti távolságra példaként említette azt is, hogy az Egyesült Államok folyamatos nyomást gyakorol hazánkra az Oroszországgal folytatott nukleáris együttműködés felszámolása érdekében, miközben az első számú uránbeszállítója tavaly épp Oroszország volt, továbbá amerikai cégek is részt vesznek a paksi bővítésben. „Ma a nemzetközi politikában a valóság és az ideologikus megközelítés nagyon messze áll egymástól” – jelentette ki.

Végül az európai parlamenti választások jelentőségéről is beszélt, mondván, hogy a negatív folyamatok megfordításához a racionális, konzervatív, patrióta, nemzeti érdeket érvényesítő, szuverenista pártok megerősödésére lenne szükség. Szavai szerint a tét tehát, hogy ki lehet-e billenteni az eddigi „összepacsizós” Európai Parlamentet, hogy a képviselő-testületben a valóság álljon az első helyen az ideológiák helyett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-14: Belföld - :

Közeledünk az OECD-hez

Ha a romániai reformok jelenlegi üteme nem lankad, az ország legkésőbb 2026 első fél évében az OECD tagjává válhat – jelentette ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára.
2024-03-14: Világfigyelő - :

Moszkvának írásos garanciákra van szüksége

A Nyugattal való tisztességes megállapodáshoz Oroszországnak írásban foglalt, hiteles garanciákra van szüksége – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televíziónak és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott, tegnap megjelent interjúban.