BarótSegíteni a rászorulókon — Hecser László

2009. február 3., kedd, Közélet

A Diakónia Keresztyén Alapítvány pénteken avatta fel otthoni gondozó szolgálatának baróti központját. Az ellátásban mintegy negyven baróti, illetve a városhoz tartozó falvakban lakó személy részesül. Bővítették a régióban már működő jelzőrendszert is, így az elkövetkezőkben közel negyvenen riaszthatják mindössze egy gombnyomással a szolgálatos nővéreket. Az egyedül maradt és magatehetetlen emberek számára szociális mosoda indul. A szolgálat elindítását követő első fél évben a Román Szociális Fejlesztési Alap támogatja, majd a baróti polgármesteri hivatal fedezi a költségek oroszlánrészét.

A református templomban tartott ünnepi istentiszteleten Kató Béla püspökhelyettes úgy fogalmazott: a szentírás szerint kötelességünk az elesetteken segíteni, hiszen az Isten által ránk bízott javakért adósak vagyunk, a legjobban pedig úgy tudjuk a gondosságot visszafizetni, ha másokért is tudunk önzetlenül dolgozni. Tóth Anna sepsiszentgyörgyi programfelelős örömét fejezte ki, hogy Baróttal együtt már tizenhét önkormányzattal állnak szerződéses viszonyban, s negyvenhat településen látják el vállalt feladatukat. A szociális mosoda létrehozását azért nevezte fontosnak, mert kollégái tapasztalata szerint az idősek egy része számára nagyon nehéz, vagy éppen lehetetlen, a mosás. Barót polgármestere, Nagy István néhány szóban a város nehéz anyagi helyzetéről szólt, és közölte: minden hétköznapi akadály ellenére feladatának tekinti az ilyen kiadások fedezését. A megyei tanács alelnöke, Demeter János büszke arra, hogy a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Caritas Segélyszervezet révén Háromszék országos szinten is az élenjárók közé tartozik az idősgondozás terén. Ştefan Mereuţă Gheorghe a megyei közegészségügyi igazgatóság nevében mondott köszönetet az alapítvány munkatársainak, amiért a családorvosokkal együtt dolgoznak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 162
szavazógép
2009-02-03: Közélet - x:

Útjavításra adnának a legtöbbet — Váry O. Péter

Nem mérvadó, de figyelemre méltó, ahogyan a sepsiszentgyörgyi polgárok elosztanák a város pénzét: legtöbbet, az összköltségvetés közel tizenöt százalékát infrastruktúra-fejlesztésre fordítanák, tíz százalék fölötti összegeket költenének még művelődésre, lakásépítésre, tanügyi fejlesztésre — derül ki a városháza összesítéséből.
2009-02-03: Közélet - x:

Új fény a Napsugár óvodában — Fekete Réka

Kétszázhatvan gyermeknek második otthona a sepsiszentgyörgyi Napsugár óvoda és napközi otthon, felújított épület, tágas udvar a birtokuk. Szeptemberben magyar és román tannyelvű step by step csoportokat is indítottak, s tervezik, a mostani vakáció után nyílt napot tartanak, hogy a február 15-ig tartó beiratkozási időszakban a szülők megismerhessék ezt az alternatív módszert.