Hírsaláta

2024. március 25., hétfő, Belföld

PATTHELYZET állt elő a Román Postánál Bogdan Ivan kutatásért, digitalizációért és innovációért felelős miniszter szerint, aki úgy véli, hogy a vezetőség „süket” a szakszervezet követeléseire. A tárcavezető pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a Román Posta részvényeinek többségét birtokló minisztérium vezetőjeként igyekezett közvetíteni a vállalat vezetősége és a szakszervezet közötti tárgyalásokon, de patthelyzet alakult ki, úgy tűnik, hogy a vállalat vezetősége süket az érdekvédelmi szervezet követeléseire.

  • Fotó: Facebook / Blocul Național Sindical
    Fotó: Facebook / Blocul Național Sindical

Hozzátette, a héten is tárgyalni szeretett volna az igazgatóval, de mint kiderült, Kínába utazott anélkül, hogy tájékoztatta volna erről a minisztériumot. Mint ismert, szerdán a Román Posta alkalmazottjai országszerte kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak. A szakszervezeti vezetők kilátásba helyezték, hogy március 29-én általános sztrájkba lépnek a postai dolgozók, miután nem sikerült kiegyezni a vezetőséggel az új kollektív munkaszerződésről. (Agerpres)

ÚJ ADÓ MIATT NŐNEK A GÁZSZÁMLÁK. Új adó kerül bevezetésre Romániában 2027-ben: a szénadót a háztartási gázfogyasztókkal fogják megfizettetni, miután az Európai Unió arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy építsék be azt a számlákba. A szénadót az Európai Bizottság ETS II irányelve szabályozza. A szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását célzó adót a földgáz, a benzin, a gáz­olaj és a cseppfolyósított földgáz után kell fizetni. A háztartási gázfogyasztók jelenleg mentesítve vannak a fizetése alól, ez azonban 2027-ben véget ér. Florentina Manea, a Carbon&Energy Management tanácsadó cég vezérigazgatójának a számításai szerint, ha most vezetnék be, az új adó értéke 6 bani/kWh lenne. Mivel a földgáz hatósági ára 31 bani/kWh, a szénadó közel 20 százalékkal dobná meg a gázszámlákat.

MEGÜTÖTT EGY ÚJSÁGÍRÓT. Fizikai bántalmazás miatt büntetőeljárás indult Dan Ilie Morega volt Gorj megyei prefektus ellen, miután megütött egy újságírónőt. A Gorj megyei rendőrség szerint a Târgu Jiu-i rendőröket pénteken kora délután riasztotta egy 34 éves nő, hogy munkavégzés közben fizikailag bántalmazta egy 78 éves férfi. A helyszínre rendőrök és csendőrök is kiszálltak, a férfi ellen vizsgálat indult ütlegelés bűntette miatt. Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) az ügy sürgős kivizsgálására szólította fel a rendőrséget. A CNA szerint az újságírót, aki a Digi 24 hírtelevízió munkatársa, verbálisan és fizikailag is bántalmazta a volt prefektus, aki sajtótájékoztatóra hívta irodájába a sajtó képviselőit. A fővárosi első kerületi bíróság szombati döntése nyomán a volt Gorj megyei prefektus házi őrizetbe került, elektronikus nyomkövetőt kell viselnie. (Digi 24)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-25: Belföld - :

Elhunyt Nicolae Manolescu

Elhunyt Nicolae Manolescu román irodalomtörténész, akadémikus, egyetemi tanár, a Romániai Írószövetség elnöke, akit pályatársai a második világháború utáni Románia egyik legkiemelkedőbb irodalomkritikusaként tartottak számon – közölte az Agerpres hírügynökség.
2024-03-25: Belföld - :

Kovács András Ferenc-díj

Kovács András Ferenc költészeti díjat alapít a Látó szépirodalmi folyóirat és a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvány a tavaly decemberben, 64 éves korában elhunyt költő emlékére – jelentették be az alapítók pénteken Marosvásárhelyen.