Fellépnek a kéregetők ellen

2024. március 27., szerda, Közélet

Csak úgy lehet megfékezni a koldulást, ha nem adunk pénzt a kéregetőknek – hívja fel a figyelmet Hadnagy István, a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője. Az intézmény munkatársai az előző évek tapasztalatai alapján arra számítanak, hogy a közelgő húsvétkor, főként az ünnepi istentiszteletek, misék idején ismét több kéregető jelenik meg a megyeszékhelyi templomoknál, ezért a helyi rendőrök fokozottan figyelik azok környékét.

  • Fotó: Sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség
    Fotó: Sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség

Hadnagy István elmondta, a kéregetők zöme kiskorú, akiket minden bizonnyal felnőttek, szüleik küldenek koldulni, s ha az emberek élelmiszert adnak nekik, azt rendszerint visszautasítják. „Sajnos az emberektől begyűjtött pénz italra megy, és nem arra, hogy a gyereknek jobb legyen a helyzete. Nehéz dolog elfogadni, hogy a legokosabb, amit tehetünk, hogy nem adunk pénzt a koldulóknak” – mutatott rá a rendőrségi vezető. Megjegyezte, bár a hasonló helyzetben lévő gyermekek néha a város elhelyező központjába kerülnek, a szülők előbb-utóbb jelentkeznek értük, így valószínű, hogy ismét kéregetni küldik őket.

A tavasz beköszöntével ugyanakkor egyre gyakrabban kínálnak eladásra medvehagymát, friss csalánt a hetei és előpataki lakosok, az engedély nélküli árusítás azonban továbbra is tilos – mutatott rá közleményében a helyi rendőrség. Gond az is, hogy az árusokkal sokszor koldusok is érkeznek, de az értékesítés ilyen formájához kapcsolódóan esetenként rendbontást, szemetelést is tapasztalnak a megyeszékhelyiek. A helyi rendőrség arra kéri a lakosságot, a koldulással kapcsolatos vagy egyéb problémákat jelezzék a 0800 800 767-es zöldszámon vagy WhatsAppon a 0739 886 992-es telefonszámon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-27: Közélet - :

Erdő születik az összefogásból

Zalániak és környékbeli önkéntesek, családok mellett a megyei csendőrség, valamint az e.on Románia energetikai vállalat munkatársai, összesen mintegy hatvanan csatlakoztak ahhoz a kalákához, melyet az előző hétvégén szervezett Zalán határában a Vinca Minor Egyesület.
2024-03-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gyümölcsfacsemetéket adományoztak

Többtucatnyian gyűltek össze tegnap reggel a sepsikőröspataki községháza mellett, ahol Kisgyörgy Sándor polgármester osztotta szét a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által beszerzett gyümölcsfacsemetéket. Ki egyet, ki többet vitt haza az összesen 500-as készletből, az osztás a legnagyobb rendben, csendes, békés hangulatban zajlott le.