Református Hírnök„…esküszöm…” /Tegez Lajos – Derék asszonyt, derék férfit kicsoda találhat? 2./

2024. március 28., csütörtök, Nyílttér

Amikor egy ismert személyt – akinek az egyházzal fenntartott jó kapcsolata is köztudott volt – megkérdeztek, hogy felnőtt emberként kötött házasságára miért nem kért egyházi áldást is, azaz miért nem tartottak egyházi esküvőt, azt felelte: féltem, hátha nem tudom megtartani, amit esküvel fogadok, s akkor hogyan állok oda Isten és emberek elé?!

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Valóban, nem a könnyelműen ígérgetők, a lelkiismeretlenek húzódoznak az esküvéstől. Sokkal inkább azoknak jelent lelki terhet, akik Isten és a gyülekezet színe előtt, a templomban kimondott „esküszöm” szót halálosan komolyan veszik. Baj ez, hogy így van? Enyhíteni kellene talán? Elég lenne csak azt kérdezni: „Kijelented-e…?” Volt, aki azzal védekezett, hogy ha elromlik egy házasság, azt az anyakönyvi kivonat sem tartja össze. Ugyanakkor én is láttam, igazolhatom, hogy hivatalos házasságkötés nélkül, másokat megszégyenítő hűségben és szeretetben élhet egy emberpár, fiatalon, idősen egyaránt.

A papír tehát önmagában nem sokat jelent. Viszont az is igaz, hogy megesküdhet valaki, de ha nem féli Istent, s az embereket sem tiszteli, fölösleges esküdöznie, esküvel szavai hitelét erősítenie. Hiábavaló a legpompásabb esküvői szertartás is, ha valaki ötször vált el, és hatodszorra már „csak úgy összeállt” valakivel (Jn 4, 18).

De ha így van, mi értelme akkor az esküvésnek? Mindenképpen hasznos. A legtöbb emberben van egy jó adag egészséges hiúság. Az adott szót sokra tartják, sőt, megszeghetetlennek. Van, akit a hűtlenségtől, a házasságtöréstől a kimondott eskü tartott vissza. Nem vállalta az esküszegést.

Nálunk a múlt század vége óta van állami anyakönyvezés. Azóta az egyházi esküvő  ünnepélyes ráadás. Harminc évvel ezelőtt, ha egy házasulandó párt – akiket istentiszteleten vagy más gyülekezeti alkalmon sose láttam – az előzetes beszélgetés alkalmával megkérdeztem, miért kérnek a polgári házasságkötés mellé még egyházit is, többnyire ezt a választ kaptam: mert az olyan szép és hangulatos, amikor szól az orgona, és az ifjú pár a templomba vezető lépcsőn bevonul.

Az „esküszöm” azt jelenti: Istent hívom tanúul. Ő hallja ígéretemet, Ő előre tudja, mi vár rám. Ismer engem, hogy milyen vagyok most s milyen leszek később. Látja, mi van bennem, és tudja, hogy mennyire gondolom komolyan, amit mondok. Ünnepélyes pillanat ez, egyszeri, megismételhetetlen. Ide nem illik sem a fogadkozás, sem az ígérgetés. Az eskü szövege, súlyos szavai a döntésben vállalt felelősségre emlékeztetnek. Nem (el)ijeszteni akarnak, hanem megóvni a könnyelmű, meggondolatlan és felelőtlen elhatározástól. Mert a legtöbb elromló, felbomló házasság, illetve párkapcsolat mögött valamilyen elhamarkodott, rossz döntés rejtőzik.

Aki nem vállalta az esküvést, az védekezhet később így: „Bocsánat, tévedtem!” Aki azonban Istenre hivatkozva esküvel erősítette (hitelesítette) szándékát, az így nem mentegetheti magát. Isten és emberek előtti becsülete forog kockán. De ha az esküvő napján Isten elé állt, a kudarc mélységéből is megkeresheti Őt. Esküje nem nehezedik rá elhordozhatatlan teherként. Segítséget kérő kiáltása nem marad válasz nélkül!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-28: Nyílttér - :

Örömüzenet: a sír üres! (Református Hírnök)

Általában az ember nem szereti, ha valami üres. Rossz érzés például, ha üres az ember gyomra, csak a korgást érzi, és nem tud odafigyelni más egyébre. Aggodalmaskodással tölti el az is, ha üresen marad az éléskamra, vagy a fagyasztó fiókjai kongnak az ürességtől. S azt aztán végképp nem szereti, ha üres a pénztárca.
2024-03-28: Belföld - :

Vita a kötelező gépjármű-biztosításról

A pénzügyminisztérium javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották – jelentette be Marcel Boloş tárcavezető. A Romániai Fuvarozók Szövetsége szerint az RCA árának befagyasztása „senkinek sem segít”, az árstop miatt a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége is aggodalmát fejezte ki.