A PSD–PNL szövetség első áldozataLeváltották a liberálisok Temes megyei elnökét

2024. március 28., csütörtök, Belföld

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Tanácsa kedden úgy döntött, leváltja Alin Nicát a párt Temes megyei szervezetének éléről. A Temes Megyei Tanács elnöki tisztségét is viselő Alin Nica szerint a PNL megyei szervezetének éléről történő menesztése az alakulatból való kizárásával egyenlő.

  • Alin Nica. Fotó: Facebook / Alin Nica
    Alin Nica. Fotó: Facebook / Alin Nica

A testület ülése előtt Alin Nica azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy határozott szándéka versenybe szállni egy újabb mandátumért. Nyomatékosította azt is, hogy a PNL Temes megyei szervezetének elnökeként nem támogatja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) Temes megyei parlamenti képviselője, Alfred Simonis legyen a PNL–PSD szövetség közös jelöltje a megyei tanácselnöki tisztségre. Azzal érvelt, hogy a PNL-nek több mint kétszer annyi képviselője van a Temes megyei tanácsban, mint a PSD-nek, és a megyei tanácselnöki tisztség is az övé. A temesvári városi tanácsban pedig a PNL-nek háromszor annyi helyi tanácsosa van, mint a PSD-nek. Az újságírók azon felvetésére, hogy a párt központi vezetősége lemondását kérheti emiatt a PNL Temes megyei szervezetének éléről, Nica így reagált: „Inkább levágom a kezem, minthogy a Temes megyei szervezet elnökeként aláírjam Simonis úr jelöltetését”.

Leváltását követően, a PNL Országos Politikai Bürójának kedd esti üléséről való távozásakor Alin Nica azt nyilatkozta, Temes megyét és a temesváriakat „eladták, mint a piacon”, a PNL engedett a PSD előre hozott választásokkal kapcsolatos „zsarolásának” és „átengedte” Temes megyét és a megyeszékhelyet a PSD-nek. Nica azt is közölte, továbbra is szándékában áll jelöltetni magát a megyeitanács-elnöki tisztségre. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy függetlenként induljon, de „más opciókat” is megvizsgál, többek között azt is, hogy az Egyesült Jobboldal Szövetség jelöltje legyen.

A Központi Választási Iroda (BEC) kedden jóváhagyta a PSD–PNL választási szövetség megalakításáról szóló protokollumot. Ugyanakkor a Gheorghe Funar vezette Mi Romániánk Párt (P.R.N.) és a Cătălin-Ioan Berenghi által vezetett Autonóm Dákság Konzervatív Pártja (P.DAC) összefogásával létrejött választási szövetség megalapításáról szóló megállapodást is jóváhagyta a BEC.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-28: Belföld - :

Vita a kötelező gépjármű-biztosításról

A pénzügyminisztérium javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották – jelentette be Marcel Boloş tárcavezető. A Romániai Fuvarozók Szövetsége szerint az RCA árának befagyasztása „senkinek sem segít”, az árstop miatt a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége is aggodalmát fejezte ki.
2024-03-28: Belföld - :

Hadat üzent a sárga csirkék ellen

A fogyasztók egészségét veszélyezteti a színezékkel „sárgított” csirkék forgalmazása – hívta fel tegnap a figyelmet a Facebook-oldalán az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke.