A harangok Rómába mennek

2024. március 29., péntek, Kiscimbora

Történt pedig az Úr 1674. esztendejében, hogy egy késmárki diák, bizonyos Kopeczky Mihály nagy vágyat érzett a szívében, hogy Rómába menjen. Igen ám, de miként tehetné meg a nagy utat egy hozzá hasonló, vékonypénzű fiatalember? Hogy jusson el olyan messzire? Hallotta, hogy húsvét előtt nagycsütörtökön a harangok minden esztendőben Rómába mennek. Ott van a világ szíve, ott gyűlnek össze a harangok is, és ott siratják Jézust, mert onnan a hangjuk a föld végső határáig is elhallatszik.

  • Nagy-Demeter Tamás rajza
    Nagy-Demeter Tamás rajza

Alig várta hát a nagycsütörtököt Kopeczky Mihály! Felmászott a késmárki templom tornyába, bebújt az öreg harangba, és szíjjal jó erősen a harang nyelvéhez kötözte magát. Aztán türelmesen várta, hogy a harang elinduljon Rómába, és őt is magával röpítse. Egyszer csak erős rázkódást érzett, de olyat ám, hogy hirtelen azt sem tudta, hogy hol van, kicsoda-micsoda ő. Mikor magához tért, egy embert pillantott meg maga mellett, aki erősen rázta a vállát, és deákul faggatta.
– Ki vagy, mi a neved, és honnan érkeztél?
– Nem is tudom. Jaj! Mi történt velem?
Amint felült, látta, hogy egy díszes sekrestyének a kövén feküdt eddig, mellette gyertya fénye ragyog.
– Hol vagyok, uram? Jaj, hol vagyok?
– Rómában vagy, fiam. Isten hozott!
Mihály diák erre felkacagott, és noha igen bódult volt még az állapota, ékes deák nyelven számot adott az útjáról:
– Késmárki diák vagyok uram, Kopeczky Mihály a becsületes nevem, és engem ide tényleg az Isten hozott. Rómába vágytam, de tudtam, hogy csak egyféle módon juthatok ide, mert pénzem utazásra nem volt. Felmásztam hát a késmárki templom tornyába, bebújtam az öreg harangba, és szíjjal jó erősen a harang nyelvéhez kötöztem magam. Amikor alkonyodott, egyszer csak erős rázkódást éreztem, de olyat ám, hogy a szemem is belekáprázott.
– Hát, akkor pont ott vagy, ahová vágytál! Ez, fiam, az Örök Város Szent Péterről elnevezett temploma. Fölöttünk van a torony, ahová a harangok ilyenkor, Urunk kereszthalálának napjaiban a világ minden tájékáról összesereglenek, hogy meg­gyászolják – mondta a sekrestyés, mert ő volt az, aki magához térítette az ifjút.
Nagy híre támadt ennek az esetnek az Örök Városban! Mindenütt mesélték, hogy egy szegény késmárki diák harangon röptette magát Rómába. Számos pártfogója is akadt, így aztán Kopeczky Mihály nem is tért vissza többé a szülővárosába. De a késmárki harangok igen. Harmadnapon már helyükön zengték a feltámadás örömhírét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2024-03-29: Közélet - :

Húsvéti írott tojások

A húsvéti készülődés egyik kihagyhatatlan fejezete a tojásírás, tojásfestés. A tojás az örök élet jelképe, arra minta alakjában különböző üzeneteket „írtak”: karcoltak, véstek vagy ténylegesen, írókával, kesicével, forró viasszal, amit a festés után forró rongydarabbal olvasztottak le a tojásról. Húsvéti írott tojásokat bemutató oldalunkat Olvasóink segítségével szerkesztettük. Felhívásunkra több küldemény érkezett, ezekből válogattunk. Köszönjük a hozzájárulást! Fogadják szeretettel! Áldott húsvétot!
2024-03-29: Kiscimbora - :

A húsvéti locsolkodás meg a piros tojás legendája

A húsvéti locsolkodás és a piros tojás az Úr Jézus föltámadásának emlékét őrzi. Bár Krisztus urunk meghalt a kereszten, eltemették, harmadnapra mégis föltámadt. Az emberek vitték mindenfelé a nagy hírt:
– Föltámadt az Úr Jézus! Föltámadt a Mester!