Ha végre védhatalom is akadna... — B. Kovács András

2009. február 5., csütörtök, Máról holnapra

Traian Băsescu minden diplomáciai finomkodást, köntörfalazást nélkülöző kijelentésének arról, hogy Romániában soha nem lesz területi autonómia, mert az országot az alkotmány mint egységes nemzetállamot határozza meg, van egy komoly és üdvözlendő hozadéka.

Ennek hallatán a magyar államfőnek alkalma kínálkozott, mi több, kénytelen volt hasonló világossággal és egyenességgel, félreérthetetlenül megfogalmazni országa álláspontját, miszerint a kisebbségek e törekvéseit, alkotmányos keretek közt zajló tisztázás esetén, állama igenis, támogatja.

Ezzel Magyarország arra vett irányt, hogy hosszú és tulajdonképpen megengedhetetlen ódzkodás után leszögezze, kíván kiállani az utódállamokba szorult magyar kisebbségek egyenjogúsítása mellett. Sólyom László mandátumának egyik legfontosabb üzenete ez.

A védhatalmi státus körül — melyet nem annyira politikai akarat, inkább a nemzet áldatlan helyzete osztott ki az anyaországnak — évtizedekig tartó méltatlan bújócska zajlott a magyar közéletben, a legfonákabb és leghihetetlenebb jelmezekben lépett fel ugyanis az ellenérdekelt fél, hogy bűnös semlegességét indokolja, jogosnak tüntesse fel a legkevésbé mentegethető közömbösséget a nemzet elszakított részeit nemegyszer elnyomó, azokat elüldözésnek és beolvasztásnak alávető hatalmakkal szemben. Băsescu tulajdonképpen ország-világ előtt egy elítélendő tényállást vallott be és tett félreérthetetlenné Budapesten: azt mondotta ki, hogy országa csak a románoknak édeshazája, a többieket, akik pedig még mindig sokan vannak, amolyan másodrendű polgároknak tekinti, és egyenlőséget akkor ad nekik, ha majd az alkotmányra hallgatva beolvadnak a többségbe.

Nos, a mai Európában nem eszik olyan forrón a kását, az inadekvát jogszabályokat szokták hozzáigazítani a valósághoz, nem fordítva, az elnöki „sohát" a multikulturalitásában egységesülő és egységében diverzifikálódó kontinensen ma már úgy kell fordítani: egyszer mindenképpen, s nem is oly sokára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 92
szavazógép
2009-02-05: Közélet - x:

Továbblép a Secuiana (Tömeges elbocsátás után) — Iochom István

A gazdasági válság Kézdivásárhelyen a negyvenéves nadrággyárat érintette elsőként, a megrendelések és a termelés csökkenése miatt közel százhatvan alkalmazottjától kényszerült megválni. Dobra László közgazdász, a Secuiana Rt. vezérigazgatója lapunk érdeklődésre elmondta, az esztelneki RHM Pants Kft. és az Etex Trade Kft. torjai varrodája mellett a sepsiszentgyörgyi Dreiconf Rt. is jelentkezett, ahová kb. tizenöt kézdivásárhelyi és csernátoni volt secuianást alkalmaznának.
2009-02-05: Közélet - x:

A kisebbségek védelmében

Alapvető nézeteltéréseket hozott felszínre az Európai Parlamentben a Kisebbségvédelmi Frakcióközi Bizottság kezdeményezésére a hagyományos nemzeti és etnikai, valamint a bevándorló európai kisebbségek védelme tárgyában tartott vita. Az EU kisebbégvédelmi keretegyezménye elfogadására irányuló kezdeményezés kudarcot vallott.