Legyőzni a közönyt, kiállni egymásért

2024. április 23., kedd, Közélet

Hiánypótló képzést tartottak Sepsiszentgyörgyön a napokban a budapesti Hősök Tere Alapítvány munkatársai, a Tanulók Házában háromszéki iskolai tanácsadóknak és osztályfőnököknek szerveztek műhelymunkát a fejlődésfókuszú szemléletről, illetve az előítéletekről és a szterotípiákról.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A Hősök Tere Alapítvány tíz éve tevékenykedik Magyarországon annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet a közönyre és a társadalmi felelősségre, ugyanakkor munkatársaikkal arra törekednek, hogy hétköznapi hősöket neveljenek. Mint azt honlapjukon megfogalmazták, küldetésük, „hogy az emberek képesek legyenek és akarjanak tenni, kiállni egymásért, hogy a szolidaritás, együttérzés társadalmi norma legyen”. Az alapítvány képviselői – Orosz Györgyi alapító, a kuratórium elnöke, Misinsz­ki Adrienn ügyvezető, Fejes-Martinez Krisztina tréner, Deme Felícia kommunikációs és adományszervező munkatárs, valamint Gazsó Ágnes önkéntes – a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ iskolapszichológusa, Para Noémi és a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület meghívására érkeztek megyénkbe. A helyi szakembereknek és pedagógusoknak szervezett műhelymunka mellett diákokkal is találkoztak háromszéki tartózkodásuk idején.

Misinszki Adrienn kifejtette, szervezetük többek közt pedagógusoknak, diákoknak, szülőknek szervez tréningeket azzal a céllal, hogy megtanítsák, melyek azok az akadályok, amelyek meggátolnak bennünket abban, hogy bizonyos helyzetekbe „beleálljunk”, hogy ne maradjuk közömbösek, bámészkodók olyan szituációkban, amikor sokkal inkább arra van szükség, hogy kiálljunk magunkért vagy egymásért. „Úgy érezzük, mindig van hová fejlődni, azt szeretnénk, hogy a felnövekvő generáció is megérezze ezt a fajta szolidaritást, a társadalmi felelősségvállalást, kezdje magáévá tenni, hogy ebben tudjanak fejlődni” – fogalmazott.

Sepsiszentgyörgyre két műhelymunkával készültek; az egyik témája a growth mindset, azaz a fejlődésfókuszú szemlélet volt, amely során a magunkról való pozitív gondolkodásra összpontosítottak, illetve arra, hogy tudjuk elhinni: képesek vagyunk a változásra, és a változtatásra, környezetünkre hatással lehetünk. A másik foglalkozás az előítéletekre és a sztereotípiákra összpontosított.

Szőcs Levente, a megyei erőforrás- és nevelési tanácsadó központ vezetője jelezte, az iskolai bántalmazás ellen küzdő helyi képzéseikbe sok elemet átemeltek a Hősök Tere Alapítvány kezdeményezéseiből. Úgy vélte, a sepsiszentgyörgyi képzés iránytűként szolgálhat a helyi szakemberek s általuk a diákok számára, arra bátorítva őket, hogy „merjenek lépni, merjék önmagukat felvállalni”.

Para Noémi – aki a Hősök Tere Alapítvány mentora és önkéntese is – elmondta, hogy megyénkből két tan­intézmény, a Váradi József Általános Iskola és a Plugor Sándor Művészeti Líceum nyerte el a Hős iskola címet az alapítvány szervezte programban, és további három iskola dolgozik azon, hogy megszerezze az elismerést. A kezdeményezők megfogalmazása szerint a program „az összefogásra, az egymásra figyelésre és az együttműködésre buzdít”, tehát nem cél az iskolák vagy a diákok versenyeztetése.  

A Hősök Tere Alapítvány, illetve az azt megelőző kezdeményezés alap­ötletét Philip Zimbardo szociál­pszichológus Heroic Imagination Projectje adta, amely 2010-ben indult el az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy a szociálpszichológiai ismereteken alapuló tréningeken, work­shopokon oktasson, képezzen átlagos emberekből mindennapi hősöket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-04-23: Közélet - Mózes László:

A fáradhatatlan Székely Árpád (Könyv a Kárpátokról)

Legújabb, egyben legsikerültebbnek tartott könyvét mutatta be csütörtökön este Sepsiszentgyörgyön Székely Árpád. A székelyudvarhelyi geográfus Kárpátok – Alpi formakincs a Magas-Tátrától a Retyezátig című kötetéről a vadászati múzeumban mesélt, levetítve annak képanyagát.
2024-04-23: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Műterem a lakószobában (Szent György Napok)

Hogyan fér el egy közepes méretű szobában a házigazda, a nagyapai és apai hagyaték, egy nagy présgéppel felszerelt műterem és még 12–13 látogató is? Ilyen meseszerű módon kezdődött a Szent György Napok kulturális hete tegnap délelőtt Hervai Katalin grafikusművésznél.