Varjak — Simó Erzsébet

2009. február 6., péntek, Máról holnapra

Öröm ebben az országban élni. Nincs unalom, semmi egyhangúság. Folyamatos izgalmi állapotunkról gondoskodik a mindenkori hatalom. Ha nem azért mérgelődünk, hogy az államelnök épp Budapestet választotta, hogy arcunkba vágja, itt — még a Székelyföldön is — ő az úr, akkor azon kell rágódnunk, a kormány feje milyen rezzenéstelen arccal hazudja azt, hogy a fizetések és nyugdíjak négy-öt hónapos befagyasztásába (valójában csökkentésébe) beleegyeztek a szakszervezetek.

Az államfő trombitájának is nevezett miniszterelnök ritkán szólal meg, akkor is csak közhelyeket mond, a válsággal takarózik — fenyegetőzik, takarékosságot kér, miközben egy-egy minisztérium, a parlament két háza és az elnöki hivatal továbbra is úszik a pénzben, s a megszorításokat, mint kiderült, csak a kisembereknek kívánják. A kedvenc minisztériumok, intézmények a tavalyinál is több pénzt kapnak, míg a kutatási központok, az akadémia, a művészeti intézmények nem biztos, hogy túlélik a válságot, s az oktatás, az egészségügy sem néz könnyű, fejlődéssel kecsegtető év elé. Közben kiderül, az erőszak, a szervezett bűnözés behálózta az igazságszolgáltatást, a rendőrséget. Brassóban nem akadnak a kettős gyilkosság kitervelőinek, végrehajtójának a nyomára, s a Bukarest melletti fegyverrablás körülményeit, tetteseit is egyre sűrűbb homály fedi. Ráadásul a maffiával összefonódott magas rangú rendőrségi és pártvezetők belügyminisztert belügyminiszter után buktatnak meg. Az ugyanis mára nyilvánvalóvá vált, hogy Liviu Dragnea nem azért adta be lemondását, mert kevésnek találta a minisztériumának kiutalt pénzt, hanem mert még az ő nem túl kényes gyomra sem tudta bevenni, hogy politikai parancsra olyan vezetőket nevezzen ki, akikről még a sajtó is tudja, hogy alvilági kapcsolataik vannak. Ellenszegülésre meg zsarolhatósága miatt nem vállalkozhatott.

Messziről látszik, az SZDP—D-LP-koalíció nem érzi túl jól magát. Egyelőre még mosolyognak, udvariaskodnak egymással, de nem kérdéses, mindketten arra játszanak, hogy leteperik a másikat. Lassan már a régi közmondás sem érvényes, miszerint varjú varjúnak nem vájja ki a szemét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2009-02-06: Közélet - x:

Katonai törvényszéken a volt csendőrparancsnok — Szekeres Attila

A korrupcióellenes igazgatóság (volt korrupcióellenes ügyészség) nyomozótisztjei megállapították, hogy a Constantin Sandu tartalékos ezredes ügyében tett feljelentés tartalma valós, megfogalmazták a vádiratot, és a főtisztet a kolozsvári katonai törvényszék elé állították.
2009-02-06: Közélet - x:

Tőkés lemondana az EP-képviselőjelöltségről

Kísértetiesen hasonlít az idei EP-választások előtt kialakult helyzet a 2007 szeptemberében meghiúsult közös nemzeti jelöltlista felállítására tett sikertelen próbálkozásra — állapítja meg Tőkés László tegnap kiadott nyilatkozatában. Az európai parlamenti képviselő ismét a nemzeti összefogás megvalósítása mellett száll síkra, hangsúlyozva: nem csupán az RMDSZ által feljánlott listavezetői, de akár az EP-képviselőjelöltségtől is kész visszalépni a cél érdekében.