második, bővített kiadásMegjelent Sáska sógor – Imreh Lajos tréfás történetei

2024. május 10., péntek, Kultúra

Imreh Lajos élceit a róla szóló anekdoták őrzik. Vicceit lejegyezték, észben tartották bizonyos mértékig, de inkább annak emléke maradt fenn, hogyan tudta szórakoztatni velük a társas összejövetelek résztvevőit.

Ha megfigyeljük viccanyagát, szüzsé- és formulavicceket egyaránt találunk benne. Az előbbi tartalmában, az utóbbi formájában hordozza a komikumot. Vannak köztük gyermekviccek, iskolaviccek, családviccek stb. Anyagát nem műfajok szerint csoportosítottuk. A különböző fejezetekben tréfák, viccek, anekdoták egyaránt fellelhetők, rendszerezésükben inkább a tartalmi egyezést tartottuk szem előtt. Így is előfordulnak következetlenségek, hiszen a humoros epikumokat jellemzik a tartalmi színezés változatos lehetőségei, amelyek a tematikai besorolásokat mindig megnehezítik. A Sáska sógor második kiadását tartja kezében az olvasó. Imreh Lajos utódainak birtokában van az eredeti kézirat és az első kiadásban szereplő történeteket, tréfákat is beillesztettük a kötet végére. Bízunk benne, hogy e székely tréfagyűjtemény az első kiadáshoz fogható népszerűségnek fog örvendeni napjaink olvasói körében is.

(A kötet megvásárolható könyvesboltokban, a Háromszék újságárudáiban, illetve megrendelhető az erdelyikonyv.hu oldalon)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-10: Irodalom - Váry O. Péter:

A székely megvilágosodása (Tárca)

Há nem tudom, hogy a pálinkátó vót-e, vagy a szalonnátó, de inkább egyiktő se, met minden este szalonnát eszek s osztán pálinkát iszok. Vagy fordítva. No. Mindegy.
2024-05-10: Kiscimbora - :

Dániel András: Egy zacskó IZÉ Titusznak

Ez valamikor nyár végén történt. A sárga nap mint egy nagy, forró lepény gurult lassan az elhagyatott rét felett.