KármentőNem szeretem a hétfőket

2024. május 15., szerda, Jegyzet
László Zsuzsa

Ez egy szám címe, nem rossz zene. A The Boomtown Rats nevű ír zenekar legnagyobb sikerét az I Don’t Like Mondays című dalával érte el. A szám világsiker lett, az ötletet adó valós történet szomorú. Egy tizenhat éves lány lövöldözni kezdett egy iskola udvarára. San Diegóban történt 1979-ben, a lány őrületének több sebesültje és két halálos áldozata volt. Amikor megkérdezték, hogy miért tette, azt válaszolta, hogy nem szereti a hétfőket.

Nálam nem épp ilyen súlyos a hétfőkkel való baj, de megesik, hogy meghallgatom ezt a zenét. Mert tényleg jó szám, és helyre rak. Hogy hétfő ide vagy oda, mégsem kell azért lövöldözni! A legutóbbi hétfői napom a megszokott nem szeretemmel kezdődött, de az igazi „mégse lőjj’ estefelé ért utol. Az inkriminált napot megelőzte az a hétvége, amikor egy (számomra nem vicces) kerek számú születésnapot ünnepeltem. De mivel családtagokkal és igen kedves barátokkal történt, könnyebb volt átbillenni rajta. Aztán, megy az élet tovább jelszóval próbáltam kipihenni az ünneplést, és minél derűsebben elkezdeni hozzászokni ehhez az évszámhoz. De jött a hétfő!

Már a kerek számmal a nyakamon, és az elmaradt teendőkkel. Mert napokig, ugye, a kerek számú születésnapommal, az elmúlt évek számadásával és az ezzel járó lelkizéssel voltam elfoglalva… Hétfőn indul az élet, megannyi teendő, a nap rendesen betáblázva, lelkizés letudva. Több helyre kell időben elérnem, autóba pattanok, aztán enyém a bánat… Amikor már szinte a felénél tartok a betervezett dolgoknak, kiderül, hogy a nagy kapkodásban eltűnt a telefonom. Nem először, és nem kis utánajárással megkerül. Aztán megyek tovább, és amikor végre hazaérek, kiderül, hogy a macska nagyon furcsán viselkedik. A gyermekem szerint nagy a baj, nézem, nekem sem tetszik.

Este van, számításaim szerint az állatorvosunk rendelője ilyenkor már bezárt, nem szeretném otthon zavarni. Hívjuk a gyermek Debrecenben élő állatorvos keresztapját. Ő az elmondottak szerint gyanít valamit, de telefonon keresztül ő sem mágus. Gyermek egyre kétségbeesettebb, én bocsánatkérésekkel csak felhívom a szentgyörgyi állatorvosunkat, hogy hová lehet ilyenkor futni? Tíz percen belül fogad, kinyitja a rendelőjét, és alaposan kivizsgálja a kétségbeesett gyermek macskáját, beállítja a kezelést. Két óra hosszat tart, késő este érünk haza. Ki kell terítenem a gépben rekedt ruhákat, megfőzni a holnapi ebédet, és hol vannak a betervezett egyebek?

Nem szeretem a hétfőket, de mégsem lövök, este sem. Ruha kiterítve, fő az ebéd, én közben írok. A gyermek boldog, mert a macskája túléli. Köszönöm az állatorvosunknak az azonnali segítséget! Köszönöm a barátaimat, a sok éves, nem könnyű magamat (a nem könnyű) családostól! És az összes nem szeretem hétfőt, mégis! Nem lövök. Igaz, hogy amire mindennek a végére jutottam már kedd van…

 

Fotó: Pixabay

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2024-05-15: Közélet - Nagy B. Sándor:

Jól fogadták Debrecenben a Napraforgót

Magyarország egyik legnagyobb színházi eseményén, az idén tizenötödik alkalommal megszervezett Deszka Fesztiválon lépett fel hétfő este a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, ahol a Radu Afrim által rendezett Napraforgó című előadást mutatták be a debreceni közönségnek.
2024-05-15: Közélet - Nagy D. István:

Nem szabad hátradőlni (Háromszéki RMDSZ)

Nagyon fontos megértenie mindenkinek, hogy Háromszéken sem szabad közömbösen viszonyulni a 26 nap múlva esedékes választásokhoz. A megye települései többségében úgy tűnhet az ott élőknek, hogy kis magyar világban élnek, a nagy és jelentős döntések viszont országosan dőlnek el, és ezen a porondon a román szélsőségesek törnek előre, próbálják mindenhol megvetni a lábukat, így Háromszéken is. Ezt ellentételezni kell, és megakadályozni, amennyire lehet, hogy az erdélyi magyar képviselet hiányában Brüsszelben ne az AUR és az SOS Románia képviselői mondják majd el a „valódi igazságot” Székelyföldről – fogalmazott a tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtóreggelin Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.