Ellenszélben — Farkas Réka

2009. február 10., kedd, Máról holnapra

Alig egy héttel kinevezése után erőteljesen érzékelhető a román prefektus jelenléte Háromszék élén. Egyelőre elődje, György Ervin akcióit látszik folytatni, a kormány helytartójaként a törvényességet hivatott biztosítani, ígéri, az állampolgárokért cselekszik, de csakis a jogszabályok betűje és szellemisége szerint.

Mindebben semmi kivetnivaló, csakhogy a legújabb román demokrácia igazolta, a törvények képlékenyek, bármit, sőt, annak az ellenkezőjét is alátámaszthatják, ha azt kívánja az aktuális hatalom. Codrin Munteanuról rég kiderült, igen okos, rafinált jogász. Még csak a kormányhivatal jogi osztályának vezetője volt, amikor megteremtette a hátteret, s neki is köszönthetően Horia Grama akkori prefektus sikerrel akadályozta meg az autonómia-népszavazást, beleszólt az utcaelnevezésekbe, pereskedett a zászlók kihelyezése, esetleg levétele miatt. Később aktuális főnökét, György Ervint kijátszva igyekezett (sikerrel!) megakadályozni a Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyzését, s a helyi románság érdekeinek védelmében tett szolgálatáért nehezen, de íme, most elnyerte méltó jutalmát: ő lett a kormány Kovászna megyei megbízottja.

Tény, a magyar prefektusnak sem volt hálás szerepe, sokszor, éppen a törvényességre hivatkozva, megtámadni kényszerült olyan határozatokat, rendelkezéseket, melyekkel magánemberként esetleg egyetértett volna. Más a helyzet, amikor valaki elvek, elképzelések szolgálatába állítja a jogszabályokat, megvan hozzá a kellő felkészültsége, tudása s immár hatalma is. Gátat vethet bármilyen magyar kezdeményezésnek. Fel kell készülnünk ismét arra, hogy minden olyan szándék, akarat, mely a magyarság jelenlétét nyomatékosítaná, akadályokba ütközik. Lehet szó utca, iskola, bármilyen intézmény elnevezéséről, a székely jelképek használatáról vagy a még ezeknél is fontosabb autonómiaküzdelemről.

Nyilvánvaló tehát, a következő négy esztendőben sokkal nehezebb helyzetben, ellenszélben kell folytatnia küzdelmét a székelyföldi magyarságnak. A vasárnapi tiltakozás igazolta: összefogással erőteljesebb a hangunk, bajban, vészhelyzetben eltörpülhetnek a vélt vagy valós ellentétek, közös célért képesek vagyunk együtt harcolni. Az elkövetkezőkben ismét lehetőség nyílik mindezt bizonyítanunk, és akár arra is, hogy hosszabb távon előnyt kovácsoljunk a pillanatnyi hátrányból.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2009-02-10: Közélet - x:

Harc a székely lobogó ellen (A megyeháza homlokzatára került a zászló) — Farkas Réka

Egy héttel ezelőtt eltűnt a megyei tanács és a prefektúra közös gyűlésterméből a székely zászló. A lobogót Codrin Munteanu prefektus beiktatása előtt szedték le. A megye új prefektusa állítja, ő nem látta, és nem tud arról, hogy a kormányhivatal épületében lenne a lobogó. Tamás Sándor megyeitanács-elnök elmondta, a múlt hét végén visszakapták a zászlót, s hogy ne okozzon gondot a közös teremben, az épület homlokzatán helyezték el.
2009-02-10: Közélet - x:

Háromszáz éve hunyt el Nagy Mózes (A kantai iskola alapítójára emlékeztek) — Iochom István

Vasárnap és tegnap Kézdivásárhelyen és Esztelneken Nagy Mózesre, a 329 éves kantai iskola alapítójára emlékeztek halálának háromszázadik évfordulóján. A kantai templomban, ahol végakarata szerint földi maradványai a szentély alatt nyugszanak, vasárnap délelőtt ft. Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes celebrált ünnepi szentmisét, és idézte fel nagy elődje alakját. A főesperes bevezető gondolatai után Kodály Zoltán Ave Mariáját adta elő a Nagy Mózes Elméleti Líceum kórusa Héjja István zenetanár vezényletével, majd Nagy Babos Rebeka, Kerekes Ákos és Tamás Melinda középiskolás tanulók az iskola egykori tanulóinak, Markó Bélának és Nagy Babos Tamás magyartanárnak egy-egy versét, valamint P. Kelemen Didák imáját adták elő.