Mentsük magunkat — Kuti János

2009. február 13., péntek, Nyílttér

Slatinán, majd Szatmáron is addig küldözgettek ide-oda egy beteget egyik helyről a másikra, míg szívinfarktus következtében meghalt. Még azt mondják, hogy a film utánozza a valóságot. De most pont fordítva történt. Aki látta a Lăzărescu úr halála című filmet, erről meggyőződhetett. Abban addig sétáltattak egy beteget Bukarestben, míg meghalt. Közben megismerhette Bukarest legjelentősebb kórházait. Én már elgondoltam, hogy ha egy idegen városban városnézésre akarok indulni, akkor legjobb, ha azt mentővel teszem.

Annyit olvastam már mindenféle tünetről, hogy könnyedén elő tudok adni egy gyenge szívinfarktust. Eldobom magam, mint egy csikket. Aki látja, az kihívja a mentőket. Én gondoskodom arról, hogy semmi irat ne legyen nálam. Nos, ezek után mi történik? Kezdenek körbehordozni a városban. Persze, előbb a turistakalauzban elolvasok minden információt a városról, a kórházak felé vezető úton levő nevezetességekről. Ezeket persze a mentőből, fél szemmel figyelem. De azért a tüneteket nem kell túlzásba vinni. Ha nem vigyázunk, a végén még elsősegély-elnyújtásban részesítenek. Ha helikopterezésre szottyan kedvem, akkor bedobok valami agyhaláltrükköt. Így esetleg elvisznek tán még Marosvásárhelyre is. Ha tovább fokozom a dolgot, akkor tovább visznek Bukarestbe. Persze, résen kell lenni, hogy az ember semmiről le ne maradjon. Az ablakra kell tapasztanunk tekintetünket. A helikopteren meg lehetőleg oldalt kell fordulni, hogy az ember lásson valamit. Ezeket a cseleket több városban is be lehet vetni. Szép lassan megismerhetem Románia legnagyobb városait. Persze, van egy sereg képzelt beteg. Ezek ellen az orvostudomány nem tud védekezni. Ők a legveszélyesebbek. Ugyanis ha valaki megmondja nekik az igazat, hogy hát semmi bajuk, abba rögtön belepusztulnak. Ennek ellenére mi, a rendes betegek jó lesz, ha vigyázunk. Ha valóban hajlamosak vagyunk hirtelen elpatkolásra, akkor készenlétben kell lennünk. Például ha érezzük, hogy valóban környékez egy becsületes szívinfarktus, akkor jó lesz, ha mi magunk vesszük kezünkbe sorsunkat, szívünket, és nem várjuk a mentőket. Mi a legegyszerűbb módszer? Most olvastam: tessenek erősen és gyakran köhögni. Ettől újraindul szívműködésünk. Érelzáródás esetén legjobb a tüsszentés. Legyen nálunk mindig tubák vagy őrölt bors. Ha nem egyedül vagyunk, akkor társunk lélekjelenlétén múlik sorsunk. Közismert a gyógyszerek placebo-hatása. Ez azt jelenti, hogy beveszünk akármit, és erősen hisszük, hogy hat. Mikor nekünk már nyolc. Ettől aztán jobban leszünk. De igazándiból az a jó, ha társunk ügyesen intézkedik. Mikor látja, hogy a dolog több kettőnél, akkor hirtelen levág a ruhájáról egy gombot. Azt beadja nekünk, és mi ettől rögtön helyrejövünk. A kísérletek azt mutatják, hogy az álpirula minél nagyobb és színesebb, annál jobb hatása van. Tehát legyen élénkvörös, sárga, kék vagy zöld. Kedvesnővér unokabátyám is rég megmondta: nem az a jó orvos, aki fejfájásra antinevralgicot ad. Az nem jó! Olyan gyógyszert kell felírni, ami drága, külföldi, és az a legjobb, ha meg sem lehet nálunk kapni. Annak van igazán jó hatása.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2009-02-13: Nyílttér - x:

Hazaküldték, s meghalt — Demeter J. Ildikó

Egymás után két napon vittek be a megyei kórház sürgősségére egy sepsiszentgyörgyi férfit, mind a kétszer hazaengedték, és harmadik nap otthonában elhunyt. A történteket a gyászoló hozzátartozók kívánták nyilvánosságra hozni, akik szerint a családfő nem kapott megfelelő ellátást. Az eset csak néhány nappal azután történt, hogy az Olt megyei Slatinán egy beteg többórányi ide-oda küldözgetés után a sürgősségen hunyt el, anélkül, hogy orvos elé került volna.
2009-02-13: Nyílttér - x:

Beteg ez a világ... (Határhelyzetek) — Sylvester Lajos

Magyarországról jövök, klinikai vizsgálatról, ahol az orvosok minden politikai állásfoglalástól érzékelhetően ódzkodnak. Igazuk van: számukra csak beteg létezik, akit — amennyiben az orvostudomány mai állása és helyzete engedi — vissza kell kapcsolni az egészséges egyéni boldogulás és a társadalmi hasznosság áramkörébe.