Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tőkés László, a zászlóvivő — Sylvester Lajos

2009. február 13., péntek, Máról holnapra

Nemcsak úgy tűnik, valóban igaz az, hogy a bajok és megpróbáltatások képesek egy táborba — egy akolba — terelni bennünket, magyarokat, mint minden más népet, nemzetet, etnikai közösséget.

Az egymást előbb mindenféle politikai cselszövésekbe dagonyázó román pártoknak — egyesek által újabb szörnyszövetségnek nevezett — egyezségre kellett lépniük, hogy a politikai-gazdasági hatalom gyakorlását magukhoz kaparintsák. Első moccanásaik közé tartozott, hogy a melléjük simuló, hozzájuk dörgölődző magyar politikusokat a kormányzatból ki-, illetve ellenzékbe szorítsák. A demokrácia, azaz ennek a látszata nem sérült ugyan, mert van magyar felsőházi és alsóházi képviselet, van — a szerencsés körülmények folytán — szinte felülreprezentált magyar európai parlamenti képviselet, és vannak számunkra tetszetősen hangzó ígérgető kifejezések, gesztusok is.

Finomul a kín.

Van viszont nemzeti gőggel telt arrogancia, amely a romániai fordulat utáni egy esztendő híján két évtized alatt kikönyökölt, kiudvarolt vagy kikövetelt hivatali képviseletünket le akarja fejezni. Újabban a „szakmaiság" hangoztatásával. Micsoda „szakmaiság" az, ha egy demokratikusnak kikiáltott államban a helyi lakossággal nem csak szót nem értő, hanem szót érteni sem akaró potentátokat akarnak fölénk rendelni? Micsoda demokrácia az, amikor az államelnök budapesti újabb bevonulásán a képünkbe vágja, hogy Székelyföldön soha nem lesz autonómia, mert, úgymond, a román alkotmány az ő országát egységes nemzeti államként szentesíti? Ugyanő — és sok társa — ugyanannak a szövegelésnek a másik mondatában arról beszél, hogy az alkotmány — Caragialét parafrazálva — itt-ott módosításra szorul. Arról pedig ne is szóljunk, hogy Románia soha nem volt egységes nemzeti állam. Ha az lenne, akkor hol volnánk mi, magyarok?

Száz szónak is egy a vége: a legrafináltabb módszerekkel és eszközökkel akarnak kisemmizni, jelentéktelenné degradálni, megosztottá, egymással torzsalkodóvá és egymást devalválóvá tenni bennünket.

Ideje, hogy ebben a politikai szélverésben, végre, egymás melegét keressük.

Vannak alapvetően fontos dolgok, amelyekkel azonosulva, közös akarattal újfent európai szintre tudjuk emelni az erdélyi magyarságot. Közmegegyezéssel karizmatikus személyiséget — személyiségeket — kell zászlóhordozóvá tennünk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2009-02-13: Közélet - x:

Folytatni kell a tiltakozást (Egyeztetni hívja az RMDSZ-t a háromszéki MPP) — Farkas Réka

Tárgyalást kezdeményez az RMDSZ helyi és megyei szervezeteivel a háromszéki MPP. Csinta Samu, a párt ügyvezető elnöke úgy értékelte, a vasárnapi tüntetésen megnyilvánult, igaz, konjunkturális és törékeny egység jó alapot teremtett a további együttműködésre. Még a héten megkeresik az RMDSZ vezetőit konkrét helyszín- és időpontjavaslataikkal, kiindulópontként a tiltakozó nagygyűlés központi témáit ajánlják: arányos magyar képviselet az intézmények vezetésében, az autonómia kérdésének újabb dimenziói, illetve Traian Băsescu autonómiaellenes nyilatkozatainak határozott elutasítása.
2009-02-13: Közélet - x:

Erdélyi Magyar Konventet alakítanának (Kezdeményeznek a civil szervezetek) — Farkas Réka

Erdélyi Magyar Konvent létrehozását javasolja a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCISZESZ). A magyar civil társadalmat összefogó ernyőszervezet igazgatótanácsa azért ajánlja az új struktúra életre hívását, mert úgy értékelik, szükség van egy átfogó erőre a magyar közösség érdekeit képviselő politikai és civil szervezetek között.