Hol téved az államfő — Farcádi Botond

2009. február 17., kedd, Nemzet-nemzetiség

Korábbi látogatásaitól eltérően Traian Băsescu ezúttal nem sokat hízelgett a székelyeknek. Nem ecsetelte, mennyire dolgosak, nem méltatta vendégszeretetüket, nem zengett ódákat a táj szépségeiről. Mindössze annyit jegyzett meg, a székelyeket nem lehet félrevezetni, nem szeretik a hazugságot.

És ebben igaza van az államfőnek, még ha nem is olyan értelemben, ahogyan azt ő szeretné. Szerinte ugyanis a magyar politikai vezetők nem magyarázták el a lakosságnak, hogy a székelyföldi autonómiát lehetetlen megvalósítani, és ezzel félrevezették őket. Pedig igazából csak jó utakra, munkahelyekre lenne szükségük, no meg arra, hogy jól beszéljenek románul — állítja az államfő, aki lassan már néprajzi tanulmányokat írhatna Székelyföldről, és lélektani értekezésekben fejthetné ki, mire is vágyik a székely. Már ha ideje engedné, hiszen elfoglalt mostanság az elnök úr, nyakába szakadt a kormányzás terhe — csak úgy riasztja minisztereit, szállnának ki a helyszínre, és oldanák meg a térség problémáit. Aztán még az alkotmányt is módosítani kellene. Azt, amelyiket oly hanyag, hajóskapitányi mozdulattal rántott elő kabátja zsebéből Kovásznán abbeli igyekezetében, hogy meggyőzze a székelyeket, Románia nemzetállam, területe feloszthatatlan. És amelyről nemrégiben ő maga állította, változtatásra szorul, elnöki bizottságot hozott létre csak azért, hogy az alaptörvényt módosító javaslatokat dolgozzanak ki.

Az államfő programja azonban leginkább a közelgő elnökválasztások miatt oly zsúfolt. És a gazdasági válságba sodródott Romániában vélhetően nem lesz oly könnyű megnyerni a választásokat, nem árt tehát, ha odakacsint a parlamentből kiszorult szélsőséges pártok szavazói felé is, eljátssza az ország területi integritását védő, mindenre elszánt lovag szerepét. Traian Băsescu azonban nem szeret kis tétekkel játszani. Lehetőleg úgy nyerné el a román szélsőségesek voksait, hogy velük együtt a székelyek is sorban álljanak a szavazófülkék előtt, és mindannyian Traian Băsescu neve mellé ütnék a pecsétet. Ezért aztán pókerarccal játszik az elnök: azt színleli, nem tudja, hogy a területi autonómia nem azonos az országhatárok módosításával. Majd az RMDSZ-ből kiábrándultakat szólítja meg azzal, hogy a szövetséget okolja a térség elmaradásáért, végül pedig azonnal intézkedik: helyszínre küldi minisztereit, segítsenek fellendíteni Székelyföld gazdaságát, adjanak pénzt útépítésre, használják ki a vidék idegenforgalmi potenciálját. Vélhetően a románok és magyarok közötti ellentétek szítására is rájátszik azzal, hogy etnikai tisztogatásról beszél a székelyföldi önkormányzatokban. Hiszen Băsescunak jól bevált taktikája a konfliktusgerjesztés, ekkor ugyanis a figyelem középpontjába kerülhet, és ennek szavazatokban mérhető eredménye szokott lenni.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy Băsescu taktikája ezúttal is nyerőnek bizonyul. Nem számolt azzal, hogy az itt élő közösség területi autonómia iránti igénye nem váltható fel néhány miniszteri ígérettel. Nem vette figyelembe, hogy alig egy héttel korábban ezrek tüntettek Sepsiszentgyörgy utcáin az arányos magyar képviseletért, a területi autonómiáért, bizonyítva: fontos ügyekben képes az összefogásra a magyarság. És talán az államfő játszmája éppen azon csúszik el, amit ő maga fogalmazott meg. Éspedig, hogy a székelyeket nem lehet félrevezetni, nem szeretik a hazugságot, a kétszínűséget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2009-02-17: Gazdakör - x:

Hírlugas — Ferencz Csaba

Kézdivásárhelyi kisállattenyésztők kiállítása
A negyvenkét éve alakult kézdivásárhelyi Columba Kisállattenyésztők Egyesülete múlt hét végén kilencedik alkalommal szervezte meg évi kiállítását a helyi Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ tornatermében.
2009-02-17: Nemzet-nemzetiség - x:

Fentről szeret valaki (A múlt hét) — Kuti János

Ki mondhatná, hogy államelnökünk nem foglalkozik velünk? A budapesti soha után a múlt hét közepén aztán előállt ezzel az etnikai tisztogatással. Már hogy itt mi tisztogatjuk el a románokat. Pontosan akkor, amikor a magyarok azon siránkoznak és azért tüntetnek, mert románokra cserélik a magyar vezetőket.