Mai levelünkBăsescu, a médiaszemélyiség — Blénessy Botond

2009. február 17., kedd, Nemzet-nemzetiség

A magyarországi mediatizált közeg összetett és kusza a külső szemlélő számára: újságírók, politikusok, színészek, zenészek, írók és sok más személyiség alkotja. Például vannak csak és kizárólag médiaszemélyiségek. Mint például Annácska. Semmi egyébhez nem ért, csak ahhoz, hogy médiaszemélyiség legyen. Rengeteg hülyeséget művel és beszél, ezért senki előtt nem felel, része egy rendszernek, amely őt megszülte és fönntartja.

Nekünk itt van Băsescu. Ő a mi médiaszemélyiségünk. Ő az, aki mindenbe beleszól, holott nagyon kevés dologhoz ért. Neki szabad simán elhajtani egy vendéglő elől, ahol előzőleg legurított egy-két pohár bort. Úgy ült a kormányhoz a kamerák előtt, hogy vizuálisan mérve is részeg volt. Ebből senki, még a sajtó sem csinált ügyet. Neki szabad, mindenki másnak tilos. Sőt, nemcsak tilos, de komoly következményekkel is jár. Neki szabad az alkotmány felülvizsgálatáról értekeznie — saját hatalmát erősítendő —, mindenki másnak, elsősorban nekünk, nem. Sőt, tilos. Aki megteszi, az áruló, irredenta és szeparatista.

Legutóbbi médiaszereplése után épp felolvasta nekünk az alkotmányt, és elmagyarázta, hogy gyakorlatilag fajgyűlölő, rasszista emberek vagyunk, akik ETNIKAI TISZTOGATÁST követünk el. Tehát még egyszer: az erdélyi magyarság genocídiumot követ el a helyi románság rovására. Nem ők irtottak és irtanak minket, hanem mi őket. Város-, megye- és Erdély-szerte a magyarság minden szinten és minden közegben súlyosan alulképviselt, semmilyen, a kétnyelvűséget védő törvényt szinte sehol nem tartanak be, és mégis mi vagyunk azok, akik kirekesztjük, sőt, irtjuk a románságot.

Hát kérdem én: mekkorát kell és lehet hazudni ahhoz, hogy valaki feleljen is a tetteiért? Mit kell még tennie ennek a romániai Annácskának, hogy valaki az ,,orrára koppintson"?

Most már azon sem lepődnék meg, ha a törökországi törökök népirtással vádolnák az örményeket. Hisz a tudatlan vagy csak nemtörődöm tömegnek be lehet adni azt is, hogy az örmény haláloszlopokat követő török katonák, akik így vagy úgy kimúltak — például alkoholmérgezésben —, tulajdonképpen az örmények furfangjának áldozatai.

Mit kell még lenyelnünk ettől az embertől ahhoz, hogy valaki hivatalosan is felelősségre vonja? Meddig vághatja még arcunkba, hogy büdös parasztok vagyunk, mert volt képünk és kitartásunk, hogy ennyi idő- és pénzigényes próbálkozás ellenére még mindig ITT vagyunk? Minden pesszimista számolgatás ellenére is már legalább tíz éve ki kellett volna halnunk, és már javában folynia kellene az előzőleg elásott és most újra feltárt dákoromán leletek mediatizálásának a rekordgyorsasággal, közpénzből felépített katedrálisok ,,ősi" árnyékában.

Tulajdonképpen Băsescu ezt vágta vasárnap a fejünkhöz. Most az a kérdés, hogy bégetünk egyet, vagy felelősségre vonjuk. Javaslom, ne bégessünk tovább. Ez egy jogállam, ha meg nem az, akkor azzá kell válnia. Egy jogállamban pedig felelősség van. Politikai, civil, hatósági vagy bármilyen más szinten. Neki is meg kell magyaráznia, hogy mire alapoz, amikor valótlanságokat beszél.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 90
szavazógép
2009-02-17: Nemzet-nemzetiség - x:

Mennyi a fegyveres? — Szekeres Attila

A sepsiszentgyörgyi tiltakozó nagygyűlést csendőrök biztosították. Ez a szakkifejezés arra, hogy őrt álltak, mert rendbontás szándékának a legkisebb jele sem merült fel. Körben rajtaütésre készen, csoportokban álltak az egyenruhások, a prefektúra előtti, vasráccsal elkerített, úgynevezett biztonsági övezetet állig felfegyverzett csendőrök uralták.
2009-02-17: Világfigyelő - x:

Egyéves a független Koszovó

Ma lesz egyéves Európa legfiatalabb állama, az önálló Koszovó. A függetlenség kikiáltása óta eltelt tizenkét hónap kijózanítóan hatott: a volt dél-szerbiai tartományban élők leszámoltak azzal az illúzióval, hogy az önálló államiság nyomán gyorsan, érezhetően javul a gazdasági és szociális helyzet. Az új államot egyelőre csak ötvennégy ország ismerte el. Pieter Feith, az EU koszovói megbízottja úgy véli, hogy jobb lenne, ha többen ismernék el az önálló Koszovót.